ODLUKA FIBA KOJA MOŽE NAŠKODITI SRBIJI: Bivša NBA zvezda bi mogla da zaigra za Južni Sudan

Novosti online 21. 07. 2024. u 22:35

JUŽNI Sudan mogao bi na Olimpijskim igrama da bude dodatno pojačan, a o svemu će odlučivati FIBA.

FOTO: EPA

Reč je o nekadašnjem reprezentativcu Australije i bivšem NBA košarkašu, koji je izrazio želju da promeni reprezentativni dres, te predstavlja državu u kojoj je rođen - Južni Sudan. Da bi se to dogodilo potrebno odobrenje FIBA. Konačna odluka će biti doneta sutra.

Prema članu 3-22 Internog pravilnika FIBA, prelazak iz jedne zemlje u drugu može biti dozvoljen ako je to "u interesu razvoja košarke" u novoj zemlji. Očekuje se da će ova odredba biti ključni faktor u odluci FIBA o Mejkerovoj želji da promeni reprezentaciju.

- Očekujući konačnu odluku FIBA u ponedeljak, držim palčeve za moj apel da dobijem odobrenje da igram za Južni Sudan. Bilo bi to ostvarenje sna - napisao je Mejker na društvenim mrežama nakon što je Južni Sudan tesno izgubio od SAD-a u Londonu (100:101).

Dvadesetsedmogodišnji Mejker je odigrao samo dve utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine i Kupu Azije 2022, te je odigrao još tri susreta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Nije odigrao nijedan meč na velikim takmičenjima. 

Izvučen je kao deseti pik na NBA draftu 2016. godine od strane Milvoki Baksa, Mejker je proveo tri godine igrajući za ovaj tim pre nego što je trejdovan u Detroit, pa zatim u Klivlend. Ukupno je odigrao 263 utakmice u najjačem košarkaškom takmičenju, postižući u proseku 4,6 poena. Trenutno, Mejker igra za libanski klub Al Rijadi Bejrut.

Očekuje se da će FIBA doneti odluku u vezi sa Mejkerovim zahtevom, koja će imati značajan uticaj na njegovu budućnost u međunarodnoj košarci. Svi ljubitelji sporta sa nestrpljenjem iščekuju ishod ove situacije, dok Mejker ostaje predan svom cilju da promeni reprezentaciju i ostvari svoj san.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014? 

Pogledajte više