ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)

Novosti online 15. 07. 2024. u 15:44

Plivačka reprezentacija Australije stigla je u Pariz, kako bi se adaptirala i na vremensku zonu i klimatske uslove pred početak Olimpijskih igara, a taj dolazak - mnogima je privukao pažnju.

Foto AP

Naime, australijski plivači su se pojavili sa kovid maskama na licu.

To ne bi bilo ništa čudno da Svetska zdravstvena organizacija nije proglasila kraj opasnosti po javno zdravlje na međunarodnom nivou još pre više od godinu dana, 5. maja 2023, i to tri godine, tri meseca i pet dana od proglašenja pandemije uzrokovane SARS-KoV-2 tipom koronavirusa.

Australija je, podsetimo, bila jedna od zemalja sa najstrožim merama prema sopstvenim građanima tokom pandemijskog perioda, a u to vreme, u januaru 2022, vlasti Australije su, i pored sudske presude u korist Novaka Đokovića, ličnom odlukom ministra za imigracije proterale srpsku i svetsku zvezdu tenisa iz pomenute države jer su smatrali da je njegovo nevakcinisanje po pitanju pandemije opasnost po javno zdravlje.

Najpre je Đoković podneo zahtev za ulazak u Australiju kao "lice koje je nedavno preležalo ovu bolest", to mu je odobreno od strane dve medicinske komisije australijske države koje nisu ni znale o kom licu se radi (princip anonimnosti se primenjivao prilikom pregleda dokumentacije), ali...

Kada je Nole stigao na australijsko tlo - prvo je bio cele noći držan na aerodromu, pa potom provodio dane u hotelu za one imigrante koji su nelegalno došli u Australiju, a iako je na sudu dokazao da nije prekršio nijedan propis koji se na njega lično odnosio, deportovan je.

Novak Đoković po dolasku u Australiju 2022 / FOTO: Printskrin/Tviter/9newsmelb

Naime, australijski ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantska i multikulturalna pitanja Aleks Hok, po svom ličnom nahođenju (zakon mu to omogućava) otkazao je Đokoviću vizu citirajući članove 133C(3) i 116(1)(e)(i) Zakona o migraciji iz 1958, uz objašnjenje da tu odluku donosi "zbog zdravlja i javnog reda i mira", te da je "to u javnom interesu". 

Đoković se tada žalio sudu, ali kako je žalba mogla biti samo po pitanju "da li je ministar postupio mimo zakona", kako nije - žalba je odbijena i Novak nije mogao da brani tri uzastopne grend slem titule koje je u Melburnu osvojio. 

Vratio se 2023. i osvojio trofej ponovo.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, pratite sve najvažnije, ali i najzanimljivije vesti o njima na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 
Pogledajte više