DŽOKER PROTIV VANZEMALJCA: Prvi reprezentativnbi duel Jokića i Vembanjame

V. Preradović 11. 07. 2024. u 19:30 >> 18:25

NAPUSTILI su košarkaši Srbije hermetički zatvorenu bazu u Staroj Pazovi, u međuvremenu su odigrali dve trening utakmice sa Holandijom, tek 53. reprezentacijom na FIBA rang-listi.

Profimedija

Prvo relevantno merenje forme za Olimpijske igre imaće večeras u Lionu (21.00), gde će im sparingovati Francuska u meču organizovanom u čast povlačenja iz upotrebe dresa legendarnog Tonija Parkera.

U epicentru pažnje javnosti biće prvi reprezentativni duel Nikole Jokića i Viktora Vembanjame, ukoliko se debitant u francuskom nacionalnom timu oporavio od virusne infekcije zbog koje je propustio drugu pripremnu utakmicu sa Nemačkom. Selektori Svetislav Pešić i Vensan Kole posmatraće meč drugim očima, ali to ne važi za fanove koji će meriti svaki statistički parametar u susretu dve NBA zvezde.

Jokić je protiv Holanđana ostao u hodniku, vreme je da pređe u dnevnu sobu, jer se od trostrukog i aktuelnog MVP očekuje da zauzme mesto koje mu s pravom pripada. Iako je tek napunio 20 godina, Vembanjama je već preuzeo barjak "trikolora" i postavio se kao suvereni lider, bez obzira na prisustvo veterana poput Nanda de Koloa, Nikolasa Batuma, Evana Furnijea...

DUPLI PROGRAM U LIONU

DUPLI program u Lionu otvoriće pripremni meč košarkašica Srbije i Francuske od 18.30.

Selektorka Marina Maljković povela je u Lil 14 igračica, a to su: Tina Krajišnik, Ivana Raca, Nevena Rosić, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Marta Mitrović, Jovana Nogić, Maša Janković, Aleksandra Katanić, Anđela Dugalić, Mina Đorđević, Nadija Smailbegović.

Iza kulisa blokbastera "Džoker protiv Elijena" (vanzemaljac je nadimak i sportski logo Vembanjame), imaćemo priliku za rani uvid u konture igre svetskog vicešampiona sa Jokićem i Vasilijem Micićem u timu. Nije ih bilo prošle godine u Manili, gde su "orlovi" demonstrirali timsku igru vrednu srebrne medalje. U Lionu neće biti Nikole Jovića i Dejana Davidovca zbog povreda, dok Francuzi iz istog razloga ne mogu da računaju na korpulentnog krilnog centra Reala Geršona Jabuselea.

Osim utakmice sa Francuskom, naš nacionalni tim ima zakazane još tri do olimpijske premijere 28. jula protiv američkog "drim tima", a radi se na organizaciji još jedne. U Abu Dabiju će odigrati dve, 16. jula sa Australijom (18.00) i dan kasnije sa SAD u istom terminu, u "Areni" 21. jula sa Japanom, učesnikom B grupe olimpijskog turnira. n

Jokić vs Vembanjama

POENI: 33,5 - 24,0

SKOKOVI: 10,3 - 11,8

ASISTENCIJE: 8,0 - 4,3

BLOKADE: 1,3 - 4,5

ŠUT IZ IGRE: 61,3% - 37,6%

BONUS VIDEO "FOKUS NAM JE PARIZ 2024": Basketaš Strahinja Stojačić za "Novosti" o Olimpijskim igrama

Pogledajte više