"NE VOLIM DA SLAVIM PORAZE, ALI POKAZALI SMO DA SMO NA PRAVOM PUTU": Selektor Hrvatske posle poraza od Grčke

Novosti online 08. 07. 2024. u 08:16

Košarkaška reprezentacija Hrvatske je izgubila od domaćina Grčke s rezultatom 80:69 i tako se nije plasirala na Olimpijske igre u Parizu.

Foto: Profimedia

Posle dramatične pobede nad Dominikanskom Republikom u polufinalu, Hrvatska nije imala snage protiv moćnog domaćina predvođenog jednim od najboljih košarkaša današnjice Janisa Adetokumba.

- Čestitam Grcima i želim im sreću u Parizu, ali želim i svojim momcima da čestitam na turniru. Odigrali smo dobar turnir i jedva čekam nove reprezentativne akcije. Kada pogledaš statistiku, nadskakali smo ih 39-36, ali oni su imali osam napadačkih koje su realizovali. Mi onda par puta ostanemo na otvorenom šutu i ne pogodimo. Ova grčka ekipa može jako daleko u Parizu. Ne volim da slavim poraze i ne mogu biti ni zadovoljan, ali sad smo pokazali da smo na pravom putu s ovime što radimo - rekao je Sesar.

U grupnoj fazi turnira u Parizu Grčka će igrati u grupi sa Australijom, Kanadom i Španijom. Hrvatska se poslednji put takmičila na Igrama u Riju 2016. Zatim je u četvrtfinalu, posle velike borbe, izgubila od Srbije, koja je na kraju osvojila srebro.

Foto: Profimedia

Grčka nije bila na Igrama od 2008. godine kada je nastupila u Pekingu. Hrvatsku je predvodio Ivica Zubac sa 19 poena i 13 skokova. Dario Šarić postigao je 14 poena uz 12 skokova i četiri asistencije, dok su Mario Hezonja i Mateo Drežnjak postigli po 15 poena. Grke su do pobede predvodili Janis Adetokumbo sa 23 poena i osam skokova, Georgios Papagijanis sa 19 poena i Nik Kalates sa 14 poena i 11 asistencija.

Selektor Hrvatske je apostrofirao Janisa Adetokumba kao nerešiv problem za svoje igrače.

- Kad god bi dobio dva metra slobodnog puta, završio bi ili poenima ili dobio faul. Ogroman je, radi razlomljeni dvokorak, uđe u igrača i dobije faul. Nemamo mi takva tela da ga zatvorimo. Onda su tu Mitoglou, Papajanis. Blagoslov je voditi tim s toliko talenta i s takvim arsenalom oružja. Držali smo se, iako smo imali i propadanje u zatvaranju prvog poluvremena, pa onda i u trećoj deonici, kada smo bili ishitreni s nekim šutevima. Nismo dozvolili da se raspadnemo, odigrali smo dobar turnir - rekao je Sesar.

BONIS VIDEO "FOKUS NAM JE PARIZ 2024": Basketaš Strahinja Stojačić za "Novosti" o Olimpijskim igrama

Pogledajte više