MOŽEMO SVAKOG DA POBEDIMO: Aleksej Pokuševski za "Novosti" o prvom nastupu za reprezentaciju, Olimpijskim igrama

Novosti online 06. 07. 2024. u 09:58

NA velikoj sceni Aleksej Pokuševski se pojavio sada već davne 2019, kao najmlađi evroligaški debitant u istoriji Olimpijakosa. Nakon jedne sezone u redovima grčkog velikana, odlučio se za odlazak na NBA draft, gde ga je Oklahoma birala sa 17. mesta i polagala velike nade u njegov talenat. Četiri godine kasnije, Pokuševski je sreću pronašao na drugom mestu, u redovima Šarlota, gde je poput Vasilija Micića u drugom delu sezone uspeo da popravi utisak i pokaže da zaslužuje mesto među najboljima na svetu.

Foto Profimedia

Kroz svih tih pet godina od proboja u redovima Olimpijakosa, reprezentativni dres A tima je zaobilazio talentovanog krilnog centra zbog raznih povreda, zabrana Oklahome i sličnih peripetija. Ipak, ovog leta je konačno dočekao da se pridruži "orlovima". Trenutno je na širem spisku selektora Svetislava Pešića za Olimpijske igre i, kako kaže za "Novosti", odavno ne pamti lepši osećaj.

- Jako sam zadovoljan što sam ovde i već dugo vremena nisam bio ovoliko srećan u vezi sa košarkom, jedva čekam da sve počne - ističe Pokuševski za naš list. - Meni je generalno prvi put sa reprezentacijom i videću kako to izgleda i nije bitno ko je kad igrao. Svi smo srećni što smo ovde i zajedno možemo da uradimo neke dobre stvari.

Napredovao u svakom smislu

KAO i Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski je imao uspone i padove ove sezone. Ipak, boljitak je kao i Vasi došao nakon odlaska iz Oklahome.

- Bilo je dosta gore-dole, ali u suštini sve je to deo nekog mog puta. Srećan sam što mi se sve to sada desilo, dosta sam naučio, napredovao u svakom smislu i svakako da jedva čekam početak naredne sezone - kaže Pokuševski.

U saglasju je sa ostatkom tima kada su u pitanju ambicije Srbije na Igrama u Francuskoj.

- Gledajući svaku utakmicu cilj nam je pobeda, mislim da nema ništa manje za nas u glavi. Svakak medalja za nas je dobro došla - poručuje Aleksej.

Opaka konkurencija čeka naše momke prvo u Lilu, a onda ako se izbore za plasman u nokaut fazu i u Parizu.

- Mislim da je naša grupa dosta jaka, pogotovo sa Amerikancima koji su tu. Opet, smatram da možemo na Olimpijskim igrama da pobedimo svakog. Imamo dovoljno vremena da se spremimo dok sve ne počne, tako da biće sve to dobro - konstatuje Pokuševski.

Uz Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jovića, čiji dolazak nikada nije bio ni upitan, selektor Pešić je dobio još tri NBA pojačanja na čelu sa Nikolom Jokićem, aktuelnim MVP igračem najboljeg košarkaškog takmičnja na svetu. Za mnoge to su štihovi koji će praviti prevagu na olimpijskom talonu.

- Sigurno da znači mnogo to što imamo NBA iskustva u timu, ali čitava ekipa ima puno talenta i mislim da timski možemo da igramo sa svima. Svakako, pomaže to što imao sjajne individualce, ali opet, tim je najbitniji - podvlači srpski krilni centar.

Pogledajte više