"ORLOVI" GLEDAJU KA KARIBIMA: Iz Portorika stiže rival Srbije na Olimpijskim igrama

V. P. 01. 07. 2024. u 22:37

OSTALE su četiri olimpijske vize za košarkaše, koje će pripasti pobednicima kvalifikacionih turnira u Grčkoj, Letoniji, Portoriku i Španiji. Nama je od posebnog interesa onaj na Karibima, odakle dolazi poslednji učesnik naše C grupe na OI u Parizu.

FOTO: Profimedia

Favoriti su Italija i Litvanija, konce može da im pomrsi domaćin Portoriko, dok su zanemarljivo male šanse Obale Slonovače, Meksika i Bahreina. Timovi su podeljeni u dve grupe, po dva prvoplasirana sastaće se u polufinalu, olimpijska nagrada pripada samo osvajaču.

"Azuri" sa kojima imamo traumatična iskustva na poslednja dva takmičenja igraju u skoro identičnom sastavu kao na Mundobasketu. Nema penzionisanog Điđija Datomea i veterana Marka Belinelija, ali je tu oporavljeni NBA as Danilo Galinari. Litvance predvodi Domantas Sabonis, nedostaje im Jonas Valančijunas koji zbog statusa slobodnog agenta nije imao pokriveno osiguranje.

Biće veoma zanimljivo u Pireju, gde su u konkurenciji Slovenija, Novi Zeland, Hrvatska (A grupa), Egipat, Grčka i Dominikanska Republika (B grupa). Luka Dončić je ignorisao umor i rane iz NBA finala, tako da će stati na čelo "zmajčeka" u sutrašnjem duelu sa "vatrenima" (20.00), koji polažu nade u Marija Hezonju i NBA adute Darija Šarića i Ivicu Zupca. Grci su mobilisali Janisa Adetokumba, ali ne i Kostasa Slukasa koji se oporavlja od povrede.

Na turniru u Rigi nadmetaće se Gruzija, Filipini, Letonija (A grupa), Brazil, Kamerun i Crna Gora (B grupa), u Valensiji Liban, Angola, Španija (A grupa), Finska, Poljska i Bahami (B grupa). Letoncima nedostaje Kristaps Porzingis, Fincima Lauri Markanen, u sastav Španije vratio se Lorenco Braun, Bahami baziraju nadu na NBA triju (Deandre Ejton, Badi Hild, Erik Gordon), Crnogorci na Nikoli Vučeviću i Kendriku Periju, Brazilci na Jagu dos Santosu i Brunu Kaboklu.

Portoriko

Grupa A, 3. jul: Meksiko - Litvanija (2.30), Litvanija - O. Slonovače (23.30). 4. jul: O. Slonovače - Meksiko (2.30).

Grupa B, 2. jul: Italija - Bahrein (23.30). 4. jul: Bahrein - Portoriko (2.30). 5. jul: Portoriko - Italija (2.30).

6. jul: polufinala A1-B2, B1-A2. 8. jul: finale.

BONUS VIDEO: "FOKUS NAM JE PARIZ 2024": Basketaš Strahinja Stojačić za "Novosti" o Olimpijskim igrama

Pogledajte više