ZVEZDINA (MEGALO)MANIJA: Veliki planovi u Evroligi istopili se na januarskom suncu

V. Preradović 27. 01. 2024. u 11:00

PORAZ Crvene zvezde od Albe u Berlinu šokantan je samo onima koji su naseli na bajke klupskog menadžmenta. Megalomanski se govorilo o pohodu na fajnal-for, pa čak i na titulu.

Foto: Crvena zvezda / Đorđe Kostić

Bacanje prašine u oči dovođenjem poznatih evroligaških imena kako bi se prodala koja sezonska karta više i probudila nada nakon niza neuspešnih sezona u najboljem društvu.

U svemu tome postoji jedna zbunjujuća pojava. Kako se klupski budžet uvećavao iz godine u godinu i dostigao top 8 nivo, nada za plasman u top 8 gasila se sve ranije. Ove setone nije dočekala ni kraj januara, jer samo krajnje nerealni optimisti mogu da pomisle da će ovaj neznalački konstruisan tim zaređati sa pobedama u nastavku takmičenja.

Uprava je već počeča da se zaklanja iza prethodnog trenera Duška Ivanovića, optuženog za selekciju "najjačeg tima u Zvezdinog istoriji". Ovu nesrećnu rečenicu izgovorio je Nemanja Nedović uoči starta sezone, verujući da imena Miloša Teodosića, Šabaza Nejpira, Nemanje Bjelice, Adama Hange, Majka Tobija, Džoela Bolomboja, Rokasa Gedraitisa... garantuju uspeh.

Realnost je sasvim drugačija i bolna koliko i porazi od Asvela i Albe. Uglavnom su dovođeni igrači koji su prešli zenit, pokupljeni sa kraja klupa svojih prethodnih timova. Plaćeni su mnogo više nego što trenutno vrede. Ispostavilo se da samo Teodosić, koji ove godine puni 37, vredi svaki dinar. Možda i više od toga, s obzirom na to da je prvobitni plan bio da veteran ima drugačiju ulogu od liderske. Ispostavilo se da su bez njega prekrupan zalogaj i protivnici poput Asvela, Albe i Cedevita Olimpije u ABA ligi.

- Mislim da smo imali lepe prilike protiv Asvela, Baskonije i Albe da napravimo korak ka plej-inu. Na dve pobede smo od desete pozicije, ali, nažalost, nismo iskoristili nijednu - rekao je deprimirani Nedović posle poraza u Berlinu.

Pre bi se reklo da je klub propustio priliku da promeni koncepciju, odustane od politike bacanja novca na skupa "pojačanja". Verovatno bi navijačima lakše palo da vide svoj tim na 14. mestu sa 14 poraza u 23 utakmice.

Crveno-beli naredne evroligaške sedmice dočekuju Valensiju (utorak, 20.00) i Barselonu (petak, 20.00). Pre toga, u nedelju pred svojim navijačima u "Areni" (19.00), igraće drugi regionalni večiti derbi. U svetlu loše pozicije u elitnom takmičenju, pobeda nad Partizanom kojom bi verovatno osigurali prvo mesto, postaje prioritet u ovom delu sezone.

Pogledajte više