NAVIJAČI PARTIZANA RAZOČARANI: Gudurićeva trojka od table nije srušila Valensiju

V. P. 17. 03. 2023. u 12:31

PRVO veče 29. kola Evrolige obeležile su dve borbe do poslednjeg daha, koje su navijači Partizana pratili s posebnom pozornošću.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

Pozdravili su pobedonosni koš asa Olimpijakosa Saše Vezenkova na gostovanju Žalgirisu (74:72), verovatno i trojku od table lidera Fenerbahčea Marka Gudurića za izjednačenje u Valensiji, 11 sekundi pre kraja meča.

Svakako se nisu obradovali "otpatku" koji je Džejms Veb vrhovima prstiju vratio u koš Fenera na 0,4 sekunde za veliki trijumf španskog tima (82:80), koji ga ostavlja u igri za plej-of nakon četiri vezana poraza (skor 14-15). Pre nego što je umalo postao junak, Gudurić je bio na putu da postane tragičar u jednoj od svojih najboljih evroligaških utakmica ove sezone - 23 poena (3/3 za dva, 4/10 za tri), pet asistencija, dva skoka i dve ukradene lopte za skoro 34 minuta na parketu "La Fontete".

Srpski reprezentativac dobio je od trenera Dimitrisa Itudisa sva ovlašćenja u dramatičnoj završnici. Driblingom je stvorio pukotinu u odbrani domaćina, stuštio se ka košu i doneo pogrešnu odluku da izbaci loptu umesto da pokuša da je probaci kroz obruč. Presečen je njegov loš izlazni pas, napravio je i faul koji je bek Valensije Džona Radebo polovično kaznio s linije penala (80:77). Uprkos tome, bio je prva opcija grčkog stratega u poslednjem napadu Fenera. Sevnula je pribojska levica za još jednu "gudurićevsku" trojku od table, ali je turski tim sa zvukom sirene platio ceh loše skakačke partije. Skok Veba bio je 16. ofanzivni za Valensiju, ukupno 40. u meču!

Pred Nemanjom Bjelicom, još jednim srpskim reprezentativcem u timu Fenera, dug je put povratka u ritam nakon šestomesečne pauze zbog povrede. Na terenu je proveo samo pet i po minuta, bez poenterskog učinka i šuta iz igre, sa dva skoka i dve izgubljene lopte. Maskota Valensije, crnogorski centar Bojan Dubljević, bio je najbolji igrač domaćeg tima sa 18 poena (3/4 za dva, 4/4 za tri) i sedam uhvaćenih lopti.

MUSA PREKINUO NIZ MILANA

SERIJU Milana od šest pobeda zaustavio je fenomenalni reprezentativac BiH Džanan Musa, koji je postigao 27 poena u trijumfu Real Madrida nad Armanijem (91:87).

Makabi je savladao Baskoniju u duelu direktnih konkurenata za plej-of (93:79), uz 24 poena Vejda Boldvina. Izraelski velikan sada ima 16 pobeda, jednu više od Baskonije i Žalgirisa na osmoj i devetoj poziciji sa skorom 15-14.

Vratimo se bugarskoj 27-godišnjoj zvezdi sa MVP sjajem ove sezone. Vezenkov je pred skoro 15.000 navijača u "Žalgirio areni" u Kaunasu, u kojoj će se četiri najbolja tima od 19. do 21. maja nadmetati za šampionsku titulu, hladnokrvno pogodio šut iz okreta šest sekundi pre kraja. Prednost u MVP trci uvećao je indeksom korisnosti 32, zarađenim učinkom od 25 poena (9/9 za dva, 2/7 za tri), osam skokova, dve asistencije i dve ukradene lopte.

Vezenkov je najmlađi igrač sa 2.500 sakupljenih indeksnih poena u Evroligi (27 godina i 222 dana), prethodno je taj rekord držao naš Vasilije Micić sa 28 godina i 70 dana. Za bugarskog asa svakako je značajnije to što je Olimpijakos ovim trijumfom postao prvi tim koji je bukirao mesto u plej-ofu.

Pogledajte više