DRAMA U BORBI ZA VRH ABA LIGE: Derbi postao "Dan D"

V. P. 06. 03. 2023. u 22:22

ŠOKANTAN poraz Crvene zvezde od Cibone uneo je dodatnu dozu dramatike u borbu večitih rivala za prvo mesto u ligaškom delu ABA lige, i to upravo pred derbi u narednom kolu, 13. marta u "Areni" pred navijačima crno-belih (20.30).

Foto: M. Vukadinović

Pre nego što su u "Draženovom domu" poklekli drugi put ove jadranske sezone, crveno-beli su pred sobom imali čistinu na putu ka najboljoj startnoj poziciji u plej-ofu. Za prednost u međusobnim susretima sa Partizanom bio im je dovoljan i poraz u derbiju do 16 razlike, budući da su prvi na regionalnom borilištu dobili sa ubedljivih 90:74. Sada im je neophodna pobeda da bi je sačuvali i ostali na kursu ka "broju 1".

Otkad je ABA liga prešla sa fajnal-fora na plej-of sistem, pet puta u sedam sezona šampionsku titulu osvajao je tim sa utakmicom više na domaćem terenu. U svih pet slučajeva, to je bila Zvezda. Crveno-beli su u sezoni 2015/2016. uspeli da prevaziđu taj hendikep u finalnoj seriji protiv Budućnosti, koja im se revanširala dve godine kasnije.

Ishod derbija daće vetar u leđa jednom od "večitih" u preostalom delu trke. Utisak je da Zvezda ima nešto lakši raspored i da će najozbiljniji test imati na gostovanju Cedevita Olimpiji u meču koji je trebalo da bude odigran u prvom delu sezone, ali je odložen zbog korone na zahtev slovenačkog kluba. Termin te utakmice još nije poznat, zna se samo da pravo nastupa neće imati Luka Vildoza i Fakundo Kampaco, koji u vreme izvornog termina nisu bili registrovani. To pravilo ne važi za trenere, tako da će Duško Ivanović voditi ekipu u Ljubljani.

CRVENA ZVEZDA

Partizan - Crvena zvezda

Crvena zvezda - S. centar

Mornar - Crvena zvezda

Mega - Crvena zvezda

Borac - Crvena zvezda

Crvena zvezda - Split

*C. Olimpija - C. zvezda

PARTIZAN

Partizan - Crvena zvezda

Budućnost - Partizan

Partizan - C. Olimpija

FMP - Partizan

Partizan - Igokea

Zadar - Partizan

BONUS VIDEO: Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

Pogledajte više