SENZACIJA: Partizan skinuo skalp šampionu Evrope! Lesor briljirao, Obradović zategao odbranu! Siniša Mihajlović i gest grobara za pamćenje

Novosti online 16. 12. 2022. u 22:48 >> 22:50

VEČERAŠNjI duel između Partizana i turskog Efesa bio je meč između bivšeg prvaka Evrope, i aktuelnog šampiona Starog kontinenta. Nakon velike borbe, i drame, crno-beli skinuli su skal velikom favoritu i odneli pobedu rezultatom 82:79.

Foto: Tanjug

Prepun srpski "hram košarke" odao je počast preminulom Sinišu Mihajloviću minutom ćutanja, a "grobari" su se transparentom oprostili od legende rivalske Crvene zvezde.

Spektakl je mogao da počne!

Crno-beli su fantastično otvorili meč, Egzum je povukao u uvertiri, a njemu se pridružio i Alen Smailagić, koji sjajnom rolom i sa pet vezanih poena donosi velikih 9:2 na početku.

Imponovao je način na koji je delovala defanziva Partizana. Vasilije Micić bio je potpuno zaustavljen. Srpski košarkaški "mađioničar" briljirao je svaki put kada bi istrčao na parket "Arene".

Foto: Profimedia

Ipak, ovog puta kompaktna odbrana Željka Obradovića potpuno ga je zatvorila i ostavila bez učinka, barem u prvoj deonici, u kojoj je beogradski velikan vodio protiv aktuelnog šampiona Evrope rezultatom 14:10.

Usledio je nastavak "ratničke" košarke, igralo se na "život i smrt" u tim trenucima! "Grizlo" se za svaku loptu, niski stav, čvrste odbrane. Serija promašaja u redovima crno-belih, niko nije mogao da pronađe dno mrežice sredinom druge deonice. 

Ofanzivni skok pravio je velike probleme Partizanu. Na parketu ni Lesor, ni Ledej, ni Panter, i to se odmah odrazilo na rezultat, ali i utisak koji ostavljaju izabranici Željka Obradovića.

FOTO: Tanjug/AP

Nije bilo lidera koji bi povukao tim u tim trenucima. Obradović je gledao razbijenu vojsku. Žižić je odnosio bitku pod obručima, kupio ofanzivne skokove i poentirao uz faulove.

Neverovatno šta se dešavalo crno-belima, ovo postaje simptomatično. Ponovo su odlično ušli u meč, i ponovo nestvaran pad u igri.

Žižiću se pridružio i Vasa Micić, koji je pronašao svoj ritam, a Efes odlazi na veliki odmor sa ogromnih +9.

I onda, totalna ludnica u nastavku. Energija Matijasa Lesora pokrenula je ceo tim.

Harizmatični Amerikanac ponovo je sa nestvarnom strašću igrao pred grobarima. Njemu su se pridružili Džejms Naneli i Kevin Panter, a "parni valjak" na krilima ovog trija i huka "Arene"  ide na +1.

FOTO: AP/Tanjug

Na semaforu je pisalo, 68:67 i još četiri minuta igre do poslednjeg zvuka sirene. Istom razlikom u korist srpskog tima ušlo se i u poslednjih 40 sekundi. I onda jedna trojka Nanelija donosi ključnu prevagu pred penal završnicu.

Partizan je tako prekinuo crnu seriju, i savladao branioca titule u Evroligi, kakva senzaciju u Beogradu!

Najefikasniji akteri susreta došli su iz redova poražene ekipe. Buboa je ubacio čak 30 poena, a hrvatski košarkaš Žižić 20. U redovima Partizana najviše poena postigao je Dante Egzum, 18, dok su Naneli i Kevin Panter dodali po 16.

FOTO: Printskrin/Flashscore

PARTIZAN - EFES 82:79

ČETVRTA ČETVRTINA

40. minut - Još 37 sekudni do kraja! Partizan ima jedan poen prednosti i posed lopte. Kakva drama! Naneeeeeeeeeeeeeliiiii! Partizan ima velikih +4, kakva trojka Nanelija! Trese se arena, ovo je nestvarno, šampion Evrope na konopcima.

39. minut - Klajburn pogađa, ali Egzum prezuzima odgovornost i poentira, 71:75.

38. minut - Egzuuum! Ogromnih +4 za crno-bele na samo dva minuta pre kraja. 

37. minut - Poeni na obe strane, ali potom koraci Egzuma, Efes ima loptu na tri minuta pre kraja, ali i zaostatak od jednog poena. 

36. minut - Trojka Naneli! Ludnica u Areni, Partizan ponovo vodi protiv šampiona Evrope.

FOTO: ABA

35. minut - Au šta je sada pogodio Vasa Micić! Neverovatna trojka sa preko 10 metara utišala je uzavrelu atmosferu u Areni.

34. minut - Kevin Panter je promešao odbranu rivala, naskočio i u svom stilu smanjio na 61:64, a potom i sjajan prodor Nanelija koji briljira u nastavku, crno-beli na -1! 

33. minut - Neverovatno, ponovo je Partizan prišao na posed razlike, ali ponovo nestvarni Buboa pogađa trojku, 59:64.

32. minut - Pogađa Naneli za dva, ali Vasa Micić fauliran pri šutu pogađa oba penala, Efes ponovo na +4, 61:57.

31- minut - Buboa nastavlja gde je i stao, odmah poeni, Željko Obradović nakon samo jednog napada u poslednjoj deonici ponovo poziva tajm-aut i svoje igrače na klupu. Nakon dogovora na klupi, odličan napad, Naneli pogađa, ali ponovo taj Buboa za svoj 25 poen i 59:55 za aktuelnog šampiona Evrope.

TREĆA ČETVRTINA, PARTIZAN - EFES 53:54

30. minut - Totalna ludnica! Kako igra Matijas Lesor, njegova energija i zalaganje doveli su do velikog povratka Partizana, 50:52, kakva meč tek sledi! Sada je Egzum fauliran pri šutu za tri, a Amerikanac sva tri puta pronalazi dno mrežice, Partizan vodi, ali Buboa u zadnjoj sekundi za 53:54.

28. minut - Prvo je Efes pogodio van linije 6,75, ali onda Egzum, pa silovito zakucavanje Lesora u kontri, Arena podrhtava! Grobari na nogama, 45:49 za goste. 

27. minut - Sjajan prodor Pantera, Partizan ponovo diše za vratom šampionu Evrope, 40:46.

26. minut - Naneli je smanjio na samo šest poena prednosti, a na drugoj strani Vil Klajburn podađa oba penala. 

25. minut - Vil Klajburn za tri, ponovo Efes odlazi na dvocifrenu prednost, ali dvojka Nanelija donosi rezultat od 36:44. Lep trenutak u Areni. Nakon što je to uradio Aleksandar Mitrović, sada je i još jedna bišvi igrač Partizana i srpski orao posetio svoju crno-belu braću iz košarkaške sekcije.

23. minut - Dante Egzum i drugo, baš kao i prvo poluvreme otvara laganim poenima za dva, ali potom Bubua uzvraća. Lesor na asistenciju Nanlija iz reketa za -7, promašuje Micić, ali i faul u napadu Matijasa Lesora. 

DRUGA ČETVRTINA, PARTIZAN - EFES 28:37

20. minut - Ponovo Ante Žižić, 15 poena u prvom poluvremenu, neverovatno šta radi hrvatski košarkaš, potom Lesor pogađa, ali kakva trojka Vase Micića uz zvuk sirene, van balansa, preko ruke, jednostavno od ovoga nema odbrane. Efes sa velikih +11 ide na veliki odmor.

19. minut - Ušao je Panter u igru i to se odmah osetilo, dve brze dvojke, Žižić ponovo pogađa na drugoj strani, Hrvat igra fantastično prvo poluvreme u Areni, 24:30. Potom i trojka Vase Micića koji hvata ritam polako, a Panter nastavlja svoju seriju i sa liniej slobodnih bacanja smanjuje na 33:26, i stiže do šestog uzastopnog poena, 26:33. 

18. minut - Konačno poeni za crno-bele, Egzum je pogodio oba penala nakon što je fauliran, ali konačno i Vasa Micić se upisuje u listi strelaca. Srpski mađioničar pogodio je takođe oba penala, 28:20 za Efes.

17. minut - Tajm-aut Partizan! Obradović gleda razbijenu vojsku. Žižić je sada odneo bitku po obručima, pokupio ofanzivni skok i poentirao uz faul. Neverovatno šta se dešava crno-belima, ovo postaje simptomatično. Ponovo su odlično ušli u meč, i ponovo nestvaran pad u igri, 26:18.

15. minut - Ponovo Bubua, sada za dva, Efes ima sada i plus tri. Serija promašaja u redovima crno-belih, niko ne može da pronađe dno mrežice u ovim trencuima. Ofanzivni skok pravi velike probleme Partizanu. Na parketu ni Lesor, ni Ledej, ni Panter, i to se odmah odrazilo na rezultat, ali i utisak koji ostavljaju Željkovi izabranici. Nema lidera koji bi povukao tim u ovim trenucima. 

Foto: Tanjug

14. minut - Nastavka ratničke košarke, igra se na život i smrta u ovim trencuima! Grize se za svaku loptu, niski stav, čvrtste odbrane. Žižić je prvo pogodio za goste, a potom i Bubua trojkom donosi prvo vođstvo šampionu Evrope na današnjem meču, 18:19. 

PRVA ČETVRTINA, PARTIZAN - EFES 14:10

10. minut - Prilično nervozan finiš prve četvtrtine, poslednji je šansu da promeni rezultat imao Klajburn, pokušao je iz velike udaljenosti šutem za tri, ali ostaje 14:10, parni valjak vodi protiv šampiona Evrope. Vasilije Micić potpuno zaustavljen. Srpski košarkaš briljirao je svaki put kada bi istrčao na parket Arene, ali ovog puta kompaktna odbrana Željka Obradovića potpuno ga je zatvorila i ostavila bez učinka.

9. minut - Ante Žižić poentira lagano nakon sjajne akcije Efesa, Zek Ledej je potom napao reket, promašio, ali njegov promašaj kupi Matijas Lesor, potom Madar pokušava, ali ponovo nema poena za domaći tim. Niz promašaja potom i na drugoj strani nakon ofanzivnih skokova. Mogoa ja Papapetru da povisi prednost, ali i njegovo pokušaj sa polu-distance izlazi iz obruča, ostaje 14:10 pred poslednji minut prve deonice.  

7. minut - Fantastično izdanje Partizana u defanzivi, turski tim svega 8 poena, do sada. Egzumova trojka i potom poeni Trifunovića za 14:8 u korist beogradskog velikana.

5. minut - Grobari su se i transparentom oprostili od rivalske legende.

4. minut - Bum, bum bum! Kakva rola Alena Smailagića. Prvo poeni iz reketa, a potom i trojka koja diže celu halu na noge. Crno-beli imaju 9:2. 

2. minut - Dobro otvaranje crno-belih. Egzum poentira za dva, Tibor Plajs uzvraća istom merom, ali potom i Zek Ledej poentira. Trifunović je mogoa u ranoj fazi da napravi osetniju prednost, ali njegov šut za tri nije pogodio ni tablu, ni obruč. 

1. minut - Prepun srpski hram košarke odao je počast preminulom Sinišu Mihajloviću minutom ćutanja. Spektakl sada može da počne.

UOČI MEČA

Crno-beli su u velikoj krizi i biće potrebno dosta vremena da se uhvati pobednički ritam. U poslednjih osam mečeva upisali su samo jedan trijumf, dok su na evrosceni vezali čak pet poraza.

Niz je pokrenula Barselona u devetom kolu, a onda su bolji od "parnog valjka" bili i Real Madrid, Valensija, Crvena zvezda i Asvel.

FOTO: M. Vukadinović

U Vilerbanu pre dva dana igrala se još jedna neizvesna utakmica, gde je na kraju domaćin najviše zahvaljujući Nandu de Kolou odneo trijumf. Francuz je meč završio sa 32 poena. Najefikasniji u Partizanu bio je Dante Egzum koji je sakupio 26 poena, dok je Matijas Lesor dodao 15.

FOTO: M. Vukadinović

Danas na megdan dolazi aktuelni šampion i najdominantnija ekipa poslednjih nekoliko godina.

Anadolu Efes je pre dva dana doživeo neprijatno iznenađenje na svom terenu. Košarkaši Baskonije su nakon 40 minuta velike borbe uspeli da dođu do pobede. Bio je to njihov šesti poraz u ovoj sezoni.

Željko Obradović je svestan od kojih igrača dolazi najveća pretnja, međutim, biće jako teško to i zaustaviti.

Prvi strelac ekipe je Vil Klajburn koji postiže 20 poena po meču, dok je odmah iza njega Vasilije Micić sa 18,2. Srbin je takođe i prvi asistent sa 6,5 dodavanja.

FOTO: AP

Partizan nakon ovog meča ima težak okršaj sa FMP-om u regionalnom prvenstvu, a zatim putuju u Istanbul gde će ih ugostiti Fenerbahče. 

Sa druge strane, Anadolu Efes će naredna dva meča odigrati u svojoj dvorani, protiv Tofaša u domaćem šampionatu, a zatim će dočekati i Panatinaikos.

Ono što će izazvati gromoglasan aplauz je povratak na teren Alekse Avramovića koji bi trebao da zaigra.

Foto: M. Vukadinović

REČ TRENERA

Uoči velikog okršaja "parnog valjka" sa aktuelnim šampionom Evrope govorio je strateg crno-belih Željko Obradović.

- Efes je dvostruki prvak Evrope uzastopno u poslednje dve godine. Sama ta činjenica govori o kvalitetu tima. Individualno, a ono što je još važnije timski. Imaju kreatora koji i te kako utiče na njihovu igru, pre svega Vasa Micić, Bobua i Vil Klajburn. Ne možemo da zaboravimo i ostale igrače, ali to su tri glavna kreatora i ono kako smo probali da pravimo utakmicu, to je da probamo da njihovu kreaciju smanjimo na minimum - istakao je Obradović.

FOTO: M. Vukadinović

Naveo je da utakmica sa Efesom igračima mora da predstavlja motiv.

- Posle dugo vremena danas je trening odbrane možda bio i najbolji u poslednjih ne znam koliko. S te strane sam zadovoljan. Činjenica da igramo ponovo pred našom publikom i da dolazi evropski prvak treba da nam da motiv više da probamo da korigujemo sve neke sitne stvari koje su bile prisutne u poslednjim utakmicama i dovele do toga da gubimo utakmice praktično na isti način, na jedan posed. Radilo se i mislim da sam uočio neke bolje stvari, ali nažalost to nije bilo dovoljno u ovim utakmicama. Moramo da verujemo sami sebi, to je najvažnije. Da igramo sa samopouzdanjem - zaključio je trener "crno-belih".

Pogledajte više