FESTIVALSKA ATMOSFERA ZAPLJUSNULA CELU FRANCUSKU: Navijači zagrljeni u pobedi i porazu

Goran ČVOROVIĆ

16. 12. 2022. u 11:57

FESTIVALSKA atmosfera zapljusnula je celu Francusku posle pobede nad Marokom (2:0). Veselo je bilo u čitavoj zemlji, na mnogim mestima viđeni su zagrljeni Francuzi i Marokanci, mahalo se obema zastavama. Oni koji su se radovali tešili su one koji su tugovali.

FOTO> profimedia

Pariz, od stalnog dopisnika "Novosti"

Na Jelisejskim poljima okupilo se 25.000 ljudi.

- Izrodilo se lepo prijateljstvo - poručila je ministarka sporta Ameli Udea Kastera.

Famozni meč, koji je bio više od igre, u Francuskoj je preko malih ekrana pratio 21 milion ljudi. Pobeda je i juče bila glavna tema u kafićima, na radnom mestu, u prodavnicama. Slede dani velike nacionalne fudbalske groznice pred finale. Juče, i noć pre toga, pljuštale su fotografije iz Dohe, iz svlačionice, hotela, sa ulica grada, uz milione pregleda.

Na jednom od snimaka u svlačionici viđen je Blez Matuidi koga je mlađa garda uhvatila "u mašinu", zagrljajima u veseloj noći.

Na istom mestu viđen je i predsednik Makron, koji je pozdravio Dešanove pulene. Preko "Tvitera" radosni šef države je posalo i poruku "naredbodavnog karatera":

- Hvala vam, a sada - trofej!

Makron je pravo iz Dohe otputovao u Brisel na samit lidera zemalja članica EU, a posle toga se ponovo vraća u Katar, na finale.

U porukama je juče mislio i na protivnike, uz postavljenu fotografiju dva najbolja, zagrljena prijatelja, Mbapea i Hakimija:

- Našim prijateljima Marokancima: čestitke za fantastičan pređeni put. Obeležili ste istoriju fudbala. Sličnu fotografiju postavio je i Mbape:

- Ne budi tužan, brate, svi su ponosni na to što ste uradili. Napisali ste istoriju. Javio se i Pol Pogba, jedan od onih velikih igrača koji nedostaju zbog povrede:

- Pa to je prelepo, momci! Moje poštovanje. Još jedan - aludirao je na očekivani kup. Izjavu je dala i Marin le Pen.

- Pratila sam rezultat. Presrećna sam, naravno. Uverena sam da će Francuska da osvoji SP - poručila je liderka francuskih "patriota". Reagovali su i ostali političari.

- Učinili su Francusku ponosnom, ugrejali su nam srca u ovim zimskim danima - stavila je do znanja ministarka Udea Kastera. Do nedelje, usred meteorološkog minusa, atmosfera će se ugrejati do usijanja.  

POGINUO DEČAK U MONPELjEU

Na marginama slavlja, došlo je, ipak, i do nereda. U pariskom regionu uhapšeno je 167 izgrednika, od kojih 145 u samom gradu. Privedeno je, između ostalog, i 14 neobuzdanih navijača u Avinjonu. Desetine ultradesničara pravili su tenzije u Lionu, Nici, Parizu. U Lansu je vatrometom gađan jedan bar. Ali, bilo je mnogo mirnije nego što se očekivalo. Najgore je, ipak, bilo u Monpeljeu, gde je poginuo četrnaestogodišnji dečak. Do nesreće je došlo kada je grupa marokanskih navijača opkolila beli automobil kroz čiji prozor se vijorila francuska zastava. Krenuli su da vuku zastavu i da je otimaju, vozača je očigledno uhvatila panika, napravio je nagli zaokret i pojurio u suprotnom pravcu, srušivši dve osobe. Jedna od njih je bio dečak koji je od povreda preminuo u bolnici. Automobil je juče pronađen, vozač identifikovan, ali se još nalazio u bekstvu. Ministarka Udea Kastera je uputila saučešće roditeljima nastradalog dečaka.

Pogledajte više