OD KRAHA DO "SKALONETE" Kako je selektor Argentine za četiri godine podigao gaučose i doveo ih na korak do sna (FOTO)

Đ. SAMOILOVIĆ

16. 12. 2022. u 11:36

TRI uzastopno izgubljena finala, jedno od njih i na SP u Brazilu 2014, pa onda i debakl u Rusiji.

FOTO> profimedia

Kada je Lionel Skaloni seo na klupu Argentine 2018. posle očajnog izdanja na Svetskom prvenstvu pod komandom Horhea Sampaolija (čiji je sadašnji selektor "gaučosa" bio pomoćnik), malo ko mu je predviđao da će na istoj poziciji dočekati Mundijal u Kataru.

Jednostavno, "gaučosi" su dotakli dno i svetlo na kraju tunela je bledelo, san argentinskog naroda o trećoj svetskoj tituli ili bilo kakvom trofeju, pretvorio se u košmar. Čak je i Dijego Maradona imenovanje Skalonija za selektora nazvao "ludim".

Četiri godine kasnije, "skaloneta", kako domaći novinari nazivaju reprezentaciju Argentine, nalazi se na korak od svetske titule. Finale Mundijala protiv Francuske (nedelja, 16.00), biće Skalonijev 62. na klupi "gaučosa", sa 43 pobede, uz 12 remija i šest poraza, jedan je od najboljih selektora Albiselestea u poslednjem veku. Kako mu je sve to pošlo za rukom? Teško i sam objašnjava, mada se priseća koliko je teško bilo na početku.

- Planirano je bilo da budem tu dve utakmice, protiv Gvatemale i Kolumbije - objasnio je Skaloni u nedavnom razgovoru za "Gardijan".

Međutim, korak po korak, cigla po ciglu, i "skaloneta" se zidala. Za pomoćnike odabrao je Pabla Aimara, Valtera Samjuela i Roberta Ajalu, bivše reprezentativce. Argentinski novinari smatraju i da je deo njegovog uspeha to što je sa pomenutim asovima stvorio porodičnu atmosferu u svlačionici "gaučosa", gde nikada nije problem da se čuje drugo mišljenje. Čak i ako se kosi sa Skalonijevim.

Desilo se mladom stručnjaku i to treće mesto na turniru Kopa Amerika 2019, ali bilo je jasno da se nešto ozbiljno gradi među "gaučosima". Čak je i u dogovoru sa Leom Mesijem, odlučio da ga ne zove na prvih šest utakmica, dok ne "osnaži grupu" kako kaže. Leo je oduševljeno reagovao tokom poziva sa Skalonijem i Aimarom.

- Kada vam zatrebam, biću tu - kazao je Mesi Skaloniju i svom idolu Aimaru. A onda se dogodila 2021. i prva titula za Argentinu posle 18 godina.

FOTO: Profimedia

Trijumf na brazilskoj "Marakani" protiv domaćina i najvećeg rivala u finalu Kopa Amerike (1:0), zapalio je iskru da bi u Kataru konačno mogao da se podigne trofej svetskog šampiona. U međuvremenu, vezao je 36 pobeda, ali je niz stao protiv Saudijske Arabije na otvaranju SP.

Nije očajavao, verovao je u ekipu, čekao da Mesi krene da "sipa magiju", menjao postave, promovisao Enca Fernandeza i Hulijana Alvareza u startere. Sve to vratilo mu se višestruko. "skaloneta" je spremna da obraduje armiju fanatika, preostala je još samo jedna utakmica. U nedelju u 16.00... 

Neprijatno mu zbog nadimka

U MARTU ove godine, Skaloni je na konferenciji za novinare rekao da je manje za korišćenje nadimka "skaloneta" kao alternative za nadimak "albiseleste".

- Neprijatno mi je kada pričaju o "skaloneti". Veoma sam zahvalan na ljubavi i naklonosti koju imaju prema reprezentaciji. I ako se ljudi zabavljaju tim terminom, to je u redu. Ne mogu da ih zaustavim. Ali meni je neprijatno - priznao je selektor Argentine.

Pogledajte više