ŽURKA UZ OBELISK: Desetine hiljada Argentinaca u centru Buenos Ajresa proslavljalo pobedu nad Hrvatskom (VIDEO/FOTO)

Novosti online 14. 12. 2022. u 19:40

GROZNICA Mundijala nikada jače nije "udarila" Argentinu i njen narod u domovini.

FOTO: AP

Posle velike pobede nad Hrvatskom u polufinalu SP, na desetine hiljada egzaltiranih navijača izašlo je na ulice glavnog grada Buenos Ajresa. Epicentar susreta starog i mladog stanovništa, kao i kod velikih događaja koji obraduju ili razljute naciju u prestonici "zemlje sunca", bio je čuveni Obelisk.

Ovoga puta strogi centar, odnosno Avenija 9. jul u dužini od jednog kilometra, bio je preplavljen raspevanim, razdraganim simpatizerima koji su u nepreglednoj koloni, obučeni u dresove reprezentacije, napravili žurku za pamćenje.

Prosto, igla nije imala gde da padne, a slavlje, pesma, suze radosnice, oduševljenje, hiljade zastava, strast za fudbalom, u Argenitni su još jednom pokazali da je on više od života. Ponovo sanjaju, ponovo preživljavaju slične emocije kao kada su i 2014. dogurali do finala. Ali, ovoga puta je drugačije i to oseća svaki navijač "gaučosa".

- Ovo SP je kao nikada pre. Zbog smrti Dijega Maradone, i naravno jer je ovo poslednja šansa za Lea Mesija da osvoji trofej - rekao je Ramiro Montero, 23-godišnjak koji je bio samo jedan od simpatizera u velikoj masi.

Širom grada odjekivala je najpopularnija navijačka pesma, koja polako ulazi u uši svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu. Sa ritmičnošću i emotivnošću se ori iz grla: Muchahos, ahora nos vulvimos a ilusionar, što u slobodnom prevodu znači "Ljudi, sada smo ponovo uzbuđeni", a obrada je benda "La Moska".

U njoj su objednili dve velike ikone svog fudbala, legendu Dijega Armanda Maradonu i Lea Mesija, kojem je samo jedna utakmica ostala da naciji donese titulu, na koju čekaju punih 36 godina, još od 1986. Leo Mesi svojim izdanjima na SP ušao je u srca navijača više nego ikada ranije, a sada je na pragu da ponovi uspeh heroja nacije "El Pibea".

Čak i vinovnici tog magičnog pohoda na titulu u Meksiku, koji su imali prilike da osete kako izgleda kada Argentina može da se nazove prvakom sveta, pod velikom su euforijom.

- Pobedili smo! Argentino, volim te - u suzama je ispričao Pablo Kardozo, 74-godišnji penzioner, okružen veselim devojkama i mladićima ispred jednog od mnogobrojnih televizora koji su bili postavljeni u skoro svakom kafiću ili baru u Buenos Ajresu.

Zato, u nedelju se, ukoliko se ostvare nade zemlje koja broji više od 45 milona ljudi, očekuje luda zabava strastvenih navijača opijenih fudbalskom magijom najvažnijeg takmičenja i radost na koju neće biti ravnodušnih. 

Pogledajte više