NAVIJAČKA GROZNICA U FRANCUSKOJ: Prodaja dresova skočila za 40 odsto, ovo su dva najtraženija

G. ČVOROVIĆ

12. 12. 2022. u 21:59

ŠIROKI osmeh, krici radosti, ruke podignute u nebo. Ovo slavlje Kilijana Mbapea koji je sebi dao oduška posle promašenog penala Kejna u četvrtfinalu obišlo je svet i izazvalo bes Engleza, čiji su mediji osuli drvlje i kamenje na pariskog mađioničara pod optužbom da se podsmevao protivnku i sipao so na ranu.

Foto AP

Od stalnog dopisnika "Novosti" iz Pariza

To je samo jedna od "milion" medijskih priča koje prate francusku reprezentaciju u pripremi velikog polufinala protiv Maroka. Fudbal je u javnosti ponovo postao najvažnija sporedna stvar na svetu. Mundijalska groznica trese naciju. U prodavnicama se dresovi ovih dana kupuju nemilice. Za nedelju dana je prodaja porasla za 40 odsto.

Najviše se traži navijačka plava majica po ceni od 90 evra. Ona prava, igračka, košta 140. Mbape i Grizman kolo vode u napisima na leđima. Osim dresova, kupuju se i kape, šalovi, sve što može da pomogne u ovim zimskim danima, naročito u navijačkim okupljanjima na otvorenom. Mnogo pažnje posvećuje se i navijačkim dilemama.

Naime, u Francuskoj je prisutna najveća kolonija Marokanaca van matice. Prema zvaničnim podacima instituta za statistiku, imigranata u Francuskoj ima ukupno 7 miliona, od kojih oko 2,5 miliona imaju dvostruko državljanstvo. Od tog broja, Marokanci predstavljaju 12 odsto, što je na drugom mestu po brojnosti, iza Alžira s 12,7. To iznosi oko 840.000 Marokanaca, ali mnogi pominju i nezvanični podatak od čak 1,3 miliona u zemlji s ukupno 67 miliona stanovnika.

Mnogi od onih s dvostrukom kulturom, imaju dilemu za koga će da navijaju. Ipak, često se izvlači "izgovor" da su Francuzi već osvajali titulu, pa da je red sada na Marokance.

Predstavljaju se kao "ponosni Francuzi koji ne zaboravljaju zemlju porekla" i ubeđuju da će biti zadovoljni ko god da pobedi. Inšala, što bi rekli.

Pogledajte više