TOMISLAV IVKOVIĆ, ZA "NOVOSTI", O SP I "ORLOVIMA": "Igrači dobri, igra očajna"

N. ILjUKIĆ

13. 12. 2022. u 11:00

REZULTATI fudbalske reprezentacije Hrvatske nisu nikakvo iznenađenje. Oni su, jednostavno rečeno, posledica sjajnog rada, kontinuiteta dobrih igara i jedne vrlo bitne stvari: cela nacija živi za svoj tim, a taj tim je potpuno posvećen igrama za dres svoje države.

Foto: Profimedia

Ovo je juče, u razgovoru za "Novosti" poručio nekadašnji golman reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivković, koji je "plave" na Mundijalu u Italiji 1990. godine umalo odveo u polufinale, kada je pročitao Dijega Maradonu posle udarca sa bele tačke.

Dvostruki šampioni planete, sada predvođeni Lionelom Mesijem, biće večeras (20.00) rivali "kockastima" u polufinalu Svetskog prvenstva u Kataru, a i jedni i drugi žele da ispišu nove stranice istorije.

- Hrvatska ima igrače koji su, očigledno, vrhunski pripremljeni i sa odličnom formom su došli iz svojih evropskih klubova. Sjajno su vođeni, a posebnu snagu im daje ogromna emocija, jer je cela država uz njih. Nema podela ni u timu, a ni oko tima. Kada se pomešalo sve ovo, onda imate rezultat kakav imate. Zato sve ovo i nije iznenađenje za mene - napominje Ivković, koji je od 1983. do 1991. čuvao mrežu reprezentacije Jugoslavije.

Pogled legendarnog golmana, koji je ove godine trenirao banjalučki Borac, skreće ka njegovom 27-godišnjem kolegi Dominiku Livakoviću. Čuvar mreže zagrebačkog Dinama je odbranama značajno pogurao svoju selekciju ka polufinalu Mundijala. Posebna priča su "pročitani" penali protiv Japana i Brazila.

- Livaković ima veliki kvalitet. Savršen je na liniji, pa i na centaršutevima. Odlično prati igru. Međutim, vrlo je osetljiv na kritike i do skoro se mnogo plašio grešaka, koje može da napravi ispred gola. Kako vreme odmiče, pokazao je i sebi i drugima da može da brani na vrhunskom nivou. Drago mi je što Hrvatska ima takvog golmana - kaže Ivković.

Čovek od poverenja selektora Ivice Osima na Mundijalu pre 32 godine ističe još četvoricu ključnih igrača u selekciji Zlatka Dalića.

- Vezni red sa Modrićem, Kovačićem i Brozovićem i napad sa Perišićem su posebna snaga tog tima. Dokazali su da mogu da pokažu zube svakoj ekipi. Argentina ima kvalitet, pokušaće sa svojim sitnim provokacijama i pritiskom da iskoriste najmanji trenutak nepažnje. Brazil je imao Nejmara, a Argentina ima Mesija, koji igra drugačijim stilom. Očekujem jedno sjajno polufinale - kaže Zagrepčanin, koji je od 1983. do 1985. bio među stativama Crvene zvezde, sa kojom je osvojio prvenstvo i kup.

Gledao je i trnovit put "orlova" Dragana Stojkovića po Kataru.

- Očigledno je da Srbija ima "milion" problema i da tamo nema neophodne emocije na terenu i oko terena. Čini mi se, kao da reprezentacija nije svetinja, kao Hrvatima. Individualni kvalitet igrača je nesporan, ali organizacija igre na Svetskom prvenstvu je bila očajna - zaključuje Ivković. n N. ILjUKIĆ

ODBRANA MARADONI NIJE NAJDRAŽA

UVEK je lepo da se u razgovoru sa Ivkovićem vrate sećanja na Dijega Maradonu i odbranjeni jedanaesterac u četvrtfinalu Mundijala u Italiji.

- Daleko od toga da mi je to najdraža odbrana. Bila bi da smo tada otišli u polufinale. Uostalom, sedam meseci pre tog meča, u Napulju, u penal seriji na kraju utakmice Kupa UEFA odbranio sam mu takođe jedanaesterac, ali moj Sporting je i tada ispao - prisetio se Ivković susreta, u kojem je dobio i opkladu od 100 dolara od legendarnog Argentinca.

Pogledajte više