ROĐEN JE U VRŠCU I IGRAO JE FINALE MUNDIJALA: Da li ste čuli za fudbalera po imenu Jeno Vince? (FOTO)

Jelena J. Baljak 04. 12. 2022. u 08:00

NISU naši fudbaleri uspeli da se plasiraju u nokaut fazu Mundijala u Kataru, pa je, tako, i san o eventualnom finalu ostao nedosanjan. Jedini igrač sa naših prostora, kome je to zasada pošlo „za nogom“, je jedan Vrščanin, koji je najvažniju utakmicu na planeti igrao davne 1938. godine.

Foto: Privatna arhiva

Reč je o fudbaleru mađarskog porekla po imenu Jeno Vince, koji je rođen 1908. u Vršcu, ali je igračku i trenersku karijeru izgradio u Mađarskoj. Tako je i finale Svetskog prvenstva u Francuskoj, te 1938. godine, igrao sa reprezentacijom te zemlje.

Za Vršac, koji je napustio kada mu je bilo 10 godina, vezivala ga je samo činjenica da mu je to rodno mesto, što se i navodi u svim njegovim zvaničnim biografijama. Ipak, to je sasvim dovoljno da uđe u našu istoriju kao jedini fudbaler koji je rođen na tlu današnje Srbije, a bio je finalista Svetskog prvenstva u fudbalu.

Sastali su se tada sa Italijom, koja ih je savladala sa 4:2 i drugi put zaredom postala šampion sveta. Što se tiče Mađarske, to je bio najveći uspeh u njihovoj istoriji.

Vince je na tom Mundijalu odigrao dve utakmice, od kojih i tu finalnu. To je bilo drugo Svetsko prvenstvo na kom je učestvovao. Četiri godine ranije igrao je u Italiji, gde su Mađari zaustavljeni u četvrtfinalu.

Kao jedan od najboljih napadača tridesetih godina prošlog veka bio je standardni reprezentativac Mađarske. U periodu od 1930. do 1939. odigrao je 25 utakmica i postigao osam golova.

Bio je legenda budimpeštanskog kluba Ujpešt Dožu, za koji je igrao čitavu deceniju – od 1934. do 1944. godine. U njihovom dresu odigrao je 136 utakmica i postigao 67 golova.

Kada je okačio patike o klin, postao je trener. Najpre je vodio dva mađarska kluba, a potom je sa uspehom vodio i klubove u nemačkoj Bundesligi.

Pogledajte više