MOŽDA VAM TREBA NEMAC: Grci u transu posle pobede na "Vembliju"

N. I. 12. 10. 2024. u 21:15

SELEKTOR fudbalske reprezentacije Grčke Ivan Jovaković je već upisao svoje ime u istoriju klupskog fudbala ove zemlje. Od pre nekoliko noći dodatno je Srbin prirastao za srca navijača u zemlji koja ovih dana tuguje zbog smrti svog reprezentativca i igrača Panatinaikosa Džordža Baldoka.

Profimedia

Grčka do četvrtka uveče i meča 2. kola Lige nacija koji je na Vembliju igrala protiv mnogo slavnijeg domaćina nikada nije savladala Englesku. Taj podatak u predigri utakmice je izgleda dodatno nabildovao ego Džuda Belingema, Stonsa, Rajsa i ostalih skupih zvezda koje je sa dva pogotka u 49. i 94. minutu ohladio napadač lisabonske Benfike Vangelis Pavlidis.

Belingem je samo uspeo da izjednači u 87. minutu, ali po svemu viđenom na "Vembliju" domačin nije zaslužio ni bod. Čak 80.000 gledalaca je videlo Grčku koja je izgleda odlučila da podseti na onu selekciu iz davne 2004. godine koja je držala časove fudbala i uz pomoć svih mogućih grčkih bogova i boginja došla do prve i jedine titule prvaka Evrope.

Sada je ovo neka nova Grčka sa Ivanom Jovanovićem na klupi, ali očigledno željna da uradi nešto veliko, makar u ovogodišnjoj Ligi nacija. Jer, selekcija koju vodi iskusni srpski stručnjak je u prva dva kola već savladala Finsku kod kuće (3:0) i Irsku u gostima (2:0), pa je prvi istorijski trijumf nad Engleskom samo potvrda da se kod Grka radi drugačije i ozbiljnije.

Jedan od kadrova sa "Vemblija" je fotografija navijača Grčke koji je na kartonu ispisao i poslao jasnu poruku domaćim ljubiteljima fudbala: "Nikada neće pevati kao prvaci Evrope"!

Udario je Grk tamo gde Engleze najviše boli, ali je (ne)svesno podsetio i najavio gde možda leži tajna uspeha i puta ka evropskom tronu. Naime, ovih dana engleski mediji najavljuju da će na klupu "albiona" uskoro da sedne nemački 51-godišnji trener Tomas Tuhel. Engleze trenutno vodi Irac Li Kralsli.

Međutim, Grci najbolje znaju kako je kada Nemac sedne na klupu, pošto ih je slavni selektor Oto Rehagel 2004. godine vodio do titule prvaka Evrope u finalu protiv domaćina Portugalije kada je golom Angelosa Haristeasa osvojen najvredniji trofej u istoriji grčkog fudbala.

BONS VIDEO Omri Glazer nakon utakmice Inter - Zvezda

Pogledajte više