ŠAMAR SRPSKOM FUDBALU! I Hrvati su sada ispred nas, za dve godine smo uspeli što niko pre nije

Novosti online 04. 10. 2024. u 08:27

Srbija je samo dve sezone imala direktnog učesnika u Ligi šampiona i drugog u kvalifikacijama, a ukupno pet učesnika u Evropi, od čega su bar tri bila sigurna u grupnim fazama.

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Poslednje dve sezone srpskih klubova u Evropi vratile su nas na početak, unazadile toliko da će biti potrebno možda i više od pet godina da se oporavimo i opet stanemo na noge.

Tako je na "lajv" tabeli nacionalnog UEFA koeficijenta Srbija pala na 20. mesto, sada je iza Hrvatske, a osvojenih 1.900 bodova ne daje optimizam da ćemo uopšte zadržati ovu poziciju. Prosto, od najboljih 40 u Evropi - samo su Moldavija, Finska i Farska Ostrva osvojila manje ove sezone.

Prosto, ovakav rezultat je epilog katastrofalnih kvalifikacija srpskih klubova (Radnički, Vojvodina i Partizan), a najveći deo "kolača" doneli su Crvena zvezda i TSC plasmanom u grupne faze Lige šampiona i Konferencijske lige. To je i dalje premalo kada se sve podeli sa pet klubova, na šta nećemo morati više da mislimo jer nas pad na UEFA listi ponovo stavlja na mesta koja imaju četiri učesnika u evropskim takmičenjima.

Srbija u ovom trenutku ima ukupno 23,675 bodova i 15. koje drži Grčka, a koje donosi benefite, sada je već predaleko. Grci imaju tačno 30.000 bodova, pa tako više možemo da brinemo o padu ispod 22. mesta, gde se stvaraju novi problemi. 

"Nepopularno" 23. mesto u ovom trenutku drži Švedska, sa 21.000 bodova, dakle ne tako daleko od nas, a to mesto inače znači da šampion mora da kreće u kvalifikacije za Ligu šampiona od prvog kola! Nije ni naša trenutna situacija tako povoljna jer će prvak Srbije od 2025/26. igrati od druge runde (nasuprot plej-ofu ovog leta), s tim da ukoliko to bude bila Crvena zvezda, i dalje može da se plasira direktno - pod posebnim pravilima.

Šanse za bodove su već u sledećem kolu, kada Zvezda gostuje Monaku 22. oktobra, što je novi težak izazov, a TSC dočekuje poljsku Legiju 24. oktobra.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

Pogledajte više