POVUKAO SE GRIZMAN: Francuski reprezentativac stavio tačku na reprezentativne nastupe

Antoan Grizman (33) najavio je povlačenje iz nacionalnog tima, što je iznenadilo i rastužilo njegove mnogobrojne pristalice.

Foto Tanjug/AP

- S dubokim emocijama najavljujem da više neću biti igrač francuske reprezentacije. Posle fantastičnih deset godina, koje su obeležili izazovi, uspesi i nezaboravni trenuci, vreme je da okrenem stranicu i ostavim mesto novoj generaciji – saopštila je plava "sedmica" preko društvene mreže "Iks".

Neočekivana odluka je pala posle nedeljnog meča između Atletika i Reala iz Madrida (1:1), tri dana pre nego što će selektor Didije Dešan da saopšti sastav tima za sledeći meč "petlova" u oktobru.

Popularni Grizu iza sebe ima 137 utakmica za francuski nacionalni tim. Postigao je 44 gola, a drži rekord s najviše odlučujućih paseva, ukupno 30. Iza je odmah Mbape, s 29, pa je realno očekivati da će ga kapiten francuskih "plavih" ubrzo preteći.

Sa "trikolorima" je osvojio mnogobrojne trofeje, a postao je i prvak sveta 2018. godine. Više mečeva od Grizmana za Francusku su odigrali Igo Ljoris (145) i Lilijan Tiram (142). Po broju postignutih golova, nalazi se na 4. mestu, iza Olivijea Žirua (57), Tjerija Anrija (51) i Kilijana Mbapea (48).

U poslednje vreme je manje nastupao, došlo je do zamora posle petnaestak godina igranja na najvišem nivou, pa je o svemu otvoreno porazgovarao s Dešanom.

- Na kraju dugog i odmerenog razmišljanja, Antoan je odlučio da stavi tačku na svoju veličanstvenu međunarodnu karijeru. Nedavno smo imali dug razgovor na ovu temu. Od njegovog debija u francuskom timu pre deset godina, održavali smo veoma iskrene odnose poverenja. Antoan je bio i ostaće velikan francuskog fudbala, jedan od najvećih igrača u našoj istoriji – poručio je selektor Dešan.

Počast su mu odali i mnogi francuski sadašnji i bivši reprezentatvci, kao i Francuska fudbalska federacija.

Pogledajte više