HAOS PRED MEČ INTERA I ZVEZDE! Masovna hapšenja u Milanu, hitna konferencija u 11 časova

Novosti online 30. 09. 2024. u 10:33

Samo dan pred meč koji Crvena zvezda igra u Milanu protiv Intera od 21 sat u 2. kolu Lige šampiona, dolaze vesti o velikom hapšenju navijača dva najveća kluba tog grada.

FOTO: AP/Tanjug

Naime, policija je izvršila opsežnu akciju u Milanu, u kojoj je uhapšeno 18 vođa ultrasa Milana i Intera pod optužbama za kriminalne aktivnosti. Među uhapšenima su istaknute figure iz oba navijačka tabora, uključujući telohranitelja poznatog repera Fedeza i nekoliko poznatih imena iz sveta borilačkih sportova.

Prema informacijama koje prenosi italijanski "Il đornale", uhapšeni su optuženi za niz ozbiljnih krivičnih dela, uključujući iznudu, reketiranje parkinga i organizovanje nasilnih sukoba. Akcija dolazi manje od mesec dana nakon ubistva ultrasa Intera, Antonija Beloka, koji je nastradao u sukobu noževima.

Beloko je ubijen početkom septembra, a prema navodima italijanskih medija, podlegao je povredama nakon sukoba sa vođom Interovih ultrasa Andreom Beretom (49).

Beloko je navodno pucao na Beretu i ranio ga, ali je Berota navodno ubio Belokoa nožem.

Vođa navijača je uhapšen i policija ga je čuvala u bolnici gde se oporavljao od sukoba do kojeg je došlo ispred teretane u kojoj su obojica trenirala boks. Beloko je navodno pucao na Beretu dok su bili u automobilu marke "smart" i pogodio ga u nogu, ali je stariji od njih dvojice uprkos rani uspeo da se odbrani i da ubije napadača.

FOTO: Tanjug/AP

 

Zbog svega što se dogodilo agenti Centralne uprave za borbu protiv kriminala državne policije kojima koordinira javno tužilaštvo u Milanu izvršilo je 19 hapšenja, potpisanih od strane istražnog sudije Domenika Santora, prenosi "Gazeta delo sport".

Pored toga, izvršeno je i oko 50 pretresa raznih objekata koji su povezani sa kriminalom i mafijom.

Od 19 uhapšenih, 16 je odvedeno u zatvor, a tri osobe se nalaze u kućnom pritvoru.

"Gazeta" na svom sajtu navodi sledeće:

- Racija u zoru počela je nakon duge serije istraga milanskog tužilaštva o infiltraciji mafije u ćošku San Sira: ubistvo Antonija Belokoa, navijača Intera koji je čvrsto povezan sa 'Ndrangetom, 4. septembra od strane Andree Berete – još jednog istaknutog pripadnika navijača Intera, koji je već bio u zatvoru i takođe među onima na meti mera hapšenja. Iznuda za prodaju karata, "iznuda" novca od parkinga u krugu stadiona, dogovori između grupa Intera i Milana o prodaji pića na San Siru: ovo su neke od pritužbi protiv uhapšenih, među kojima je i Marko Ferdiko, vodeći član Severa, blisko povezan sa Belokom, Luka Luči, lider milanskih ultrasa poznat po fotografiji od 16. decembra 2018. zajedno sa tadašnjim vicepremijerom Mateom Salvinijem na zabavi povodom 50. godišnjice "Curva Sud" u Areni Sivika i Kristijan Rozijelo, telohranitelj pevača Fedeza (koji nije umešan u operaciju). Takođe i Rosario Kalabrija, Antonio Trimboli, Nino Čikareli, istorijski ultra lider Intera, Domeniko Bosa, Loris Grancini, ultra lider Juventusa, već sa ubeđenjima iza sebe i uvek blizu krugova milanskih krivina. Meta pretresa su takođe bili Đankarlo Lombardija, poznat kao "baron" i bivši lider ultrasa Rosonera. Kuća samog Belokoa, kojeg je ubio Bereta, takođe je pretresena u Pioltelu, u okolini Milana.

Očekuje se da će više detalja biti poznato posle konferencije za novinare koju će policija i čelnici grada organizovati u toku dana. Tamošnji mediji tvrde da će konferencija biti u 11 časova.

FOTO: M. Vukadinović

 

Da podetimo, italijanska policija i vlasti grada Milana zabranili su navijačima Crvene zvezde dolazak na gostovanje Interu u drugom kolu Lige šampiona. Kako je Telegraf i najavio, zabranjen je dolazak i prisustvo navijača srpskog kluba na predstojećim utakmicama Lige šampiona protiv Intera (1. oktobar) i Milana (11. decembar).

Tim povodom, nekoliko dana pre meča je usledilo i saopštenje iz Crvene zvezde:

- Ministarstvo policije Italije je zabranilo pristup zvezdašima na mečevima koje će naš klub odigrati u pomenutoj zemlji protiv Intera i Milana. Crvena zvezda apeluje na sve navijače da ne putuju na istaknute mečeve, jer ulaz neće biti dozvoljen, kao ni okupljanje. Odluka važi za navijače koji žive u Srbiji, ali i svim ostalim evropskim zemljama.

BONUS VIDEO: KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

Pogledajte više