FSS OBELEŽAVA UEFA NEDELJU BAZIČNOG FUDBALA: Važno da fudbal bude dostupan svima

V. N. 29. 09. 2024. u 09:50

POSLEDNjE nedelje septembra tradicionalno se održava Evropska nedelja sporta. Kod UEFA, to je nedelja bazičnog fudbala UEFA Grassroots kada slavimo fudbal za sve.

Foto: FSS

Fudbalski savez Srbije svake godine zajedno sa regionalnim fudbalskim savetima organizuje veliki broj promotivnih aktivnosti koje na najbolji mogući način slave fudbal za najmlađe, zatim fudbal za devojčice, amatere, veterane, fudbal za osobe sa invaliditetom kao i sve druge razvojne projekte koje čine ovaj sport dostupan svima.

- Podršku koju uvažava Fudbalski savez Srbije kod UEFA za razvoj bazičnog fudbala ogleda se u velikoj podršci koju nam krovna evropska fudbalska asocijacija pruža. Sve je više programa iz naše zemlje koji se predstavljaju kao primer dobre prakse drugim nacionalnim savezima. Ipak, sve ovo ne bi bilo moguće bez mreže izuzetnih sportskih radnika, pre svega velikih entuzijasta koji žive fudbal - ističe Ruža Ilić, menadžer za bazični fudbal FSS.

Aktivnosti u okviru Nedelje bazičnog fudbala počele su na Sajmu sporta na Adi Ciganliji u organizaciji Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije. Pored Beograda, manifestacije se održavaju na Ubu, u Nišu i u Subotici.

- Razvojni programi su neophodni i sve ih je više u školama i predškolskim ustanovama. Pokreću se inicijative poput fudbala za slepe i slabovide, ali se kroz bazični fudbal radi i na strateškim promenama kao što su kategorizacija klubova koji rade sa mlađim kategorijama, kao i Pravilnika o takmičenjima i radu sa najmlađima. Moramo da rasteretimo decu pritiska rezultata i da budemo maksimalno fokusirani na razvoj ne samo sportista, već i zdravih članova našeg društva - zaključila je Ilićeva.

Pogledajte više