GOLMANSKA ŠKOLA ŽIVOTA: Legendarni Goran Gavrilović je fudbalska ikona Zrenjanina

B. G. 30. 09. 2024. u 07:20

Da se o njegovom životu i bogatoj sportskoj karijeri pravi film, Goran Gavrilović, bio bi junak, heroj i pobednik, baš kakav je nakon meteorskih uspona i padova, zauvek ostao i svoj karakter i silnu energiju, maksimalno posvetio stvaranju svojih naslednika.

Privatna arhiv

- Nema danas u savremenom fudbalu idola i zvezda kojima se teži, jer svako sam gradi svoj put, bezbroj je raznih uticaja koji vuku na sve strane i kada mlad čovek prođe sve vrtloge iskušenja i zakorači na “veliku scenu” sve je u njegovim rukama, glavi, shvatanjima - uz sentimantalni osmeh sa pogledom par decenija unazad, započinje priču Goran Gavrilović, legendarni fudbalski golman i prva asocijacija, zrenjaninskog Proletera, u svom prepoznatljivom žuto-crnom dresu “na pruge”.
Bez želje da se patetično vraća u prošlost, blistave igračke, tj. golmanske sekvence, popularni Gavra, kako sam kaže, dok ga ima na obom svetu, pamtiće poklon svog prijatelja i kasnije kuma, pomenuti dres, koji je godinama bio talija, amajlija i neizostavni deo sportske opreme u torbi pred svaku utakmicu.
 - Zavoleo sam taj dres, čuvam ga i danas, deo je mog bitisanja na ovom svetu i gde god kročim, tu je pored mene - iskren je nekadašnji “mađioničar kreča”, veliki majstor za odbrane penala, koji je uspešno prošao pionirsku i omladinsku školu Partizana, u generaciji sa Vladom Vermezovićem, Draganom Manceom, Čavom Dimitrijevićem i ostalim kasnije crno-belim asovima, koju su kao treneri predvodili Vladica Kovačević i Milutin Šoškić.
    - U prvom timu su bili Borota i Zalad, ugledao sam se na njihov pristup svakom treningu i utakmici, a imao sam sreću da kao mlad golman proputujem celu Evropu i u Partizanovom dresu branim na utakmicama  sa evropskim velikanima, Realom,  Borusijom Dortmund,  Interom, Milanom, Fiorentinom,  Liverpoolom - priseća se Goran, koji je kao mlad golman otišao na pozajmicu u ekipu Beograda sa Karaburme, u kojem je branio fenomenalno i na 9 uzastopnih utakmica nije dobio gol, a činjenica da je u šest utakmica bio junak utakmice, preporučila ga je skautima Radničkog iz Niša koji je tada harao Evropom.
   - Nije bilo lako naslediti na golu čuvenog Dragana Pantelića, ali vera i želja za dokazivanjem vodile su me putem da u debitanakoj sezoni na četiri uzastopne utakmice ne dobijem gol, oborim debitanaki rekord koji nije do danas ponovljen, Osijek je Real sa Nišave savladao 2:0, Zvezdu 1:0, u Skoplju protiv Vardara bilo je 0:0 i u tadašnjem Kupu UEF-a savladali smo Sent Galen 3:0 - priseća se Gavrilović uz napomenu da je tad dobio poziv za mladu reprezentaciju tadašnje Jugoslavije.
    Nakon bajkovitog četvorogodišnjeg vojevanja na Čairu, radovanja u trijjfima nad Dinamom, splitskim Hajdukom, Zvezdom, Partizanom, Fejnordom, Az Alkmarom, usledila je zrenjaninska odiseja 
u dresu Proletera, za kojim mu i danas duša tiho pati.
   -  220 odigranih utakmica, bezbroj skinutih jedanaesteraca, kapitenska traka, uz teško rečima objasniti duh stadiona u Karađorđevom parku, postLi su deo mene, tražili su me tadA Zvezda, Partizan, ali ja sam jednostavno bio temslj svake priče o Proleteru i nisu me jednostAvno sali - stavlja tačku na svoju igračku karijeru, čovek koji bez fudbala ne može ni tren i svakoga dana je na travnatom terenu, među stativama, naravno.
    Sledeći svoj instikt nastavio je kao trener golmana i fudbalski pedagog, kojem je škola života diplomski ispit, a doprinos u oblikovanju karaktera mladih ljudi koje trenura, ikona pred kojom je svakodnevno.
    Najpre je svoje trenersko umeće oprobao u Proleteru, pa kroz petogodišnju praksu u Hajduku sa Liona, a sada je u Radničkom iz Zrenjanina i fudbalskoj akademiji Bambi, koju vodi nekadašnji reprezentativac Zoran Bambi Tošić.
   - Srećan sam jer radim ono što najviše volim, svakodnevno sam u kontaktu sa mladim golmanima, van svih klišea,  sa lakoćom primenjujem savremene edukativne metode i principe u radu i to daje rezultat - ponosno ističe stručnjak koji je doprineo da nekadašnji golman Crvene zvezde, Filip Kljajić, povrati samopouzdanje i postane vrhunski golman, a Igor Kojić, sa doktorskom disertacijom za odbranu penala, iz Hajduka sa Liona pređe u Dinamo iz Bukurešta.
    - Uz talenat i posvećenost radu, kod mladog golmana izuzetno je važno, otvoriti ga, ući u sistem njegovog razmišljanja, ne samo o fudbalu, nego uopšte o životu, navikama, željama i ciljevima…Nije to baš lako i jednostavno, ali kad se zasuču rukavi ide - uz osmeh, dodaje Goran Gavrilović, rođeni Beograđanin, koji danas živi i radi u Zrenjaninu.
 
PLEJADA MLADIH TALENATA IZ GOLMANSKE RADIONICE
   Učestvovao je Goran Gavrilović u razvojnom putu do “jedinice” Crvene zvezde, Stefana  Marinkovića, Miloša Ranđelovića i Stefana Maksimovića, rođenog 2007. godine, pa odlazak dve godine mlađeg Mateja Pribišića u Partizan, Nikole Đurkovića  u Rad, Vuka Stojkova u Čukarički, Vukašina Šuranjija u novosadsku Vojvodinu  a nešto stariji  Stefan Bačko, Nikola Galin Andrej Nosalj, Dušan Baćan, svoju plati zarađuju u srpskoligaškim klubovima.
 
MLADA DAMA ZASLUŽILA CRVENO-BELI ZVEZDIN DRES
    - Sjajna Nevena Eremić, talentovana i vredna devojka, samopregornim radom na treninzima, zaslužila je poziv Crvene zvede i veoma mi je zahvalna što sam verovao u njen dar i posvećenost, a njen otac me često i sad pozove telefonom i veoma je zahvalan za sve što smo uradili zajednički - kaže Gavrlivić.
 
PENAL KAO ISPIT NA FAKULTETU
   -  Oči u oči, sa jedne strane profesor na gol crti i na kreču student, pa ko je bolji, umešniji i pod zvezdom sreće, raduje se - objasnio je još dok je bio aktivan kao golman Goran Gavrilović, situaciju kada se izvodi jedanaesterac, uz isticanje koncentracije, kao osnovne formule na putu do radoati.
 
DžAJIN UGOVOR OSTAO U FIOCI PROLETEROVE KANCELARIJE
     
   Sad već jako daleke, ali za fudbalsku istoriju jako bitne 1991. godine, kada je Zvezda bila šampion Evrope i prvak sveta, nakon usmenog dogovara sa Dragano Džajićem, Gavrilović je trebao da se preseli na Marakanu, ali su u Proleteru umešno sve stopirali, uz opasku bez Gavre, Proleter ne može.
 
IZRADILI GA ZA OBEĆANI STAN U ZRENjANINU
    - Taj Proleter, kojeg od 2005. godine više nema na tlu Srbije, zavoleo sam i više puta sam se vraćao, uz razna obećanja tadašnjih čelnika, čvrsto mi je obećan stan u Zrenjaninu, koji na žalost, nikada nisam dobio - napominje Goran uz opasku da je 1997. bio primoran da napusti Proleter, a sa njegovim odlaskom krenula je neverovatna Proleterova stranputica, koja ga je dovela do gašenja k nestanka sa fudbalske scene.
 
 
Pogledajte više