"VENGEROV PREDLOG OSTAVIO NAJJAČI UTISAK" Dika Stojanović: Arsen je ukazao na jednu manu modernog fudbala

Novosti online 18. 09. 2024. u 22:50

Direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović bio je zajedno sa selektorom Draganom Stojković učesnik panela u Berlinu na kome su članovi Tehničke komisije UEFA govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

FOTO: UEFA

Proslavljeni golman izneo je svoje utiske nakon sastanka. 

- Meni je naročito interesantan bio deo sastanka sa direktorima nacionalnih selekcija na kome se pričalo o sistemima i metodama rada sa mlađim kategorijama. Apostrofirani su primeri nekih zemalja koje su uporedo sa rezultatima u nižim uzrastima, uspeli da izbace veliki broj igrača za seniorsku reprezentaciju. Takođe je zanimljiva lista igrača koji su znali da bljesnu na nekom velikom takmičenju, a onda im se gubio trag ili su imali mnogo uspona i padova u karijeri. – kaže Stojanović na koga je najjači utisak ostavila konstatacija Arsena Vengera:

- Insistira na tome da decu do 17. godine treba pustiti da igraju fudbal, da uživaju u igri. Surovo je ako ih opteretite brojkama i takmičarskim rezultatom, ako im pored njihovih redovnih obaveza nametnete dodatne treninge sa fitnes trenerima i drugim stručnjacima. Ukazao je na činjenicu da dete za koga se plati ogroman novac nema slobodu da se normalno razvija već odmah ulazi u mašinu i većina njih nestane sa velike scene. Naravno, svestan je i on kako stvari funkcionišu u slabije razvijenim fudbalskim zemljama, da klubovi žive od prodaje igrača, da treneri zavise od rezultata i nemaju vremena da se bave sazrevanju talenata. Ali apeluje da u svemu treba imati meru.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

Pogledajte više