ZVEZDA SE ZALETELA KA LIGI ŠAMPIONA: Buran derbi dva lidera Superlige! Čukarički "pokazao zube" prvaku, a mreža mu napunjena! (VIDEO)

Novosti online 15. 08. 2024. u 21:53 >> 21:54

Crvena zvezda se osamila na čelu tabele Superlige nakon što je u derbi meču 5. kola kao gost, i to u Pančevu, rezultatom 1:4 (0:2) pobedila Čukarički, s kojim je, uz Partizan, dosad delila prvu poziciju.

FOTO: FK Crvena zvezda

Po vrlo toplom vremenu, a iako je u pitanju bio večernji termin, od 20 časova, utakmica je počela po čak 33 stepena Celzijusove skale (vrućina je bila "krivac" i što je podloga terena "brđana" praktično uništena, pa je Pančevo postalo domaćin ovog duela), isprva se sve dešavalo kao je branilac titule želeo.

Konstantni napadi, brzo oduzimanje lopti suparniku, majstorije veznog reda - bili su uvod u dva ekpresno postignuta gola.

Oba je dao Piter Olajinka.

Najpre je u 15. minutu iskoristio idealan centaršut Pume Rodrigeza sa desnog krila da glavom matira golmana Mirkovića, a onda nepuna dva minuta kasnije - uočio je krhotinu u dvolinijskom bedemu "Čuke", kroz nju se stuštio i sa ruba kaznenog prostora udvostručio prednost Zvezde.

Da je Lazar Tufegdžić koji se nešto posle pola sata igre sam izborio, driblinzima kojima je prevario Spajića, realizovao zicer, a bio je licem u lice sa golmanom Zvezde Ilićem - utakmica bi možda imala drugačiji razvoj. Ali, na pogodak je "Čuka" morala da čeka sve do 69. minuta.

U međuvremenu je Zvezda gospodarila terenom do kraja prvog poluvremena, potom malo ustupila veći deo igrališta rivalu početkom drugog dela meča, da bi razigrani rezervista "brđana", Vinisijus Melo, posle slaloma prepolovio zaostatak svoje ekipe. Istina, Elšnik i Ivanić su svojim boljim intervencijama možda mogli da ga u tome spreče, ali... rezultat je bio promenjen, pa je ostalo da se vidi - ko će zadati sledeći udarac.

Ispostavilo se da je naredni mrežu zatresao "Čukin" Sisoko, ali - svoju.

Bilo je to u 77. minutu, kada je Hvang izveo slobodan udarac s leve strane, a pomenuti defanzivac Čukaričkog, koji je prethodno na drugoj strani terena bio blizu postizganja gola, nespretno je loptu smestio u sopstvenu mrežu.

Bio je to ujedno i momenat koji je "prelomio" meč, jer je Čukarički od tog časa delovao kao jedan od brojnih balona koji su Zvezdini navijači bacili na teren, a on se tamo probušio, te od njegovog leta više nije bilo ništa.

Što se crveno-belih tiče, oni su u 90. minutu posle solo-prodora i lepog udarca Luke Ilića došli i do ubedljivije pobede, koja im sigurno prija, ne samo jer je pobeđen jedan od dosadašnjih lider na tabeli, već što je trijumf ostvaren a bliži se borba sa Bodeom za plasman u Ligu šampiona. A on je na programu već u utorak, na severu Evrope.

KRAJ! Čukarički - Crvena zvezda 1:4

90' - Tri minuta sudijske nadoknade vremena će biti.

89' - Novi gol Zvezde! Luka Ilić je strelac - 1:4! Probio se po desnom krilu, pa levicom sa ruba kaznenog postigao pogodak.

86' - Šansa za Zvezdu, i to solidna, no Elšnikova desna noga očigledno ga ne "sluša" kao leva, pa je iz solidne pozicije šutirao izuzetno loše.

85' - Stojić se žali na povredu posle slobodnjaka "Čuke". Lopta je preletela Zvezdin gol, a pomenuti rezervista crveno-belih dobio udarac u žaru borbe. U međuvremenu, Nikčević menja Cionisa u ekipi Čukaričkog, a izašao je Diop, kog menja Dzigbah.

83' - Čukarički pokušava sve češće da po levoj strani svojih napada dođe u poziciju da postigne pogodak. Izborio se sada za slobodan udarac, koji će Docić izvesti, sa levog krila će centrirati.

80' - Izmena u Zvezdi. Umesto Mirka Ivanića ulazi povratnik u Zvezdu, Luka Ilić.

77' - Gol! Zvezda vodi sa 1:3! Prekid sa leve strane izveo je Hvang, a Sisoko nesrećnom intervencijom - zatresao sopstvenu, mrežu Čukaričkog.

75' - Elšnik je izveo slobodnjak sa oko 30 metara. Šutnuo je pravo u naručje golmana Čukaričkog, Mirkovića.

72' - Dve tribine, na kojima su navijači Zvezde, i oni najvatreniji, i oni neđšto mirniji, sada se na sav glas dovikuju "Kosovo - Srbija!"

70' - Odlični, rezervni napadač "brđana" je lako prošao Elšnika, Ivanić mu nije izašao u blok, pa je Vinisijus Melo, krećući se s desna ulevo, ukoso po terenu, došao u priliku da šutne, a precizan udarac u donji desni ugao gola Zvezde - tamo je i poslao loptu.

69' - Gol za Čukarički! Melo je strelac, 1:2!

67' - Dva dobra pokušaja Čukaričkog! Zvezdin golman Marko Ilić je sačuvao mrežu posle šuta Sisoka sa 20-ak metara. Bio je dobro postavljen čuvar mreže, no i sam udarac je bio više nego kvalitetan. Biće prvi korner za domaćine, a ukupno treći na meču. Docić ga je izveo, a Duarte izbacio loptu u aut, pa će "Čuka" imati novi napad... I onda - novi šut. Diop je izveo snažniji šut od Sisoka, i to s leve strane, ali je lopta otišla pokraj mete.

65' - Milson je bio sebičan, hteo je da sam reši situaciju iako je pred sobom imao dvojicu igrača Čukaričkog. A da je desno i ispred sebe dodao Duarteu, Zvezda bi možda nešto i uradila. Ovako, ostalo je 0:2, jer se "Čuka" lako odbranila.

64' - Još dve izmene u Zvezdi. Rodrigeza menja mladi Lazar Jovanović, a Milan Rodić će zaigrati umesto Mimovića. Seol se zato s mesta levog beka seli na "svoju" poziciju, desnog beka, a umesto njega će po levoj strani, sad kao kapiten, "špartati" Rodić.

62' - Čukarički je čvršći, konkretniji nego u uvodnih 45 minuta, a Zvezda pokušava češće da sa distance pripreti. Puma Rodrigez je sada oprobao udarac, nije bio precizan koliko je želeo.

58' - Mnogo bačenih balona koje su "delije" koristile za koreografiju stoje tik uz teren. A malo, malo, pa neki od njih - uleti na igralište. Zato je sudija Šegrt na kratko prekinuo meč, no on je nastavljen brzo.

55' - Milson drugi put za dva minuta "preti" Čukaričkom. Ovoga puta je bio nešto precizniji, ali ne i dovoljno da bi lopta išla u gol rivala.

52' - Vinisijus Melo je pokazao koliko mu malo prostora treba da dođe u situaciju da ugrozi gol rivala. Srećom po Zvezdu, njegov šut iskosa s leve strane bio je za malo neprecizan.

49' - Nešto mirniji uvod ovog poluvremena, nego onog prvog...

46' - Počeo je drugi deo utakmice. Melo i Miladinović zamenili su Cvetkovića i Ivanovića u Čukaričkom, a Milson i Stojić - Olajinku i Spajića u Zvezdi.

Trener Zvezde Vladan Milojević na meču Čukarički - Crvena zvezda u Superligi Srbije / FOTO: FK Crvena zvezda

Kraj poluvremena. Prilično interesantnog, sa dva pogotka Olajinke, nekoliko odličnih akcija branioca titule, ali i dva, tri dokaza zašto je Čukarički, bar do ovog kola, na deobi prvog mesta sa Zvezdom i Partizanom.

42' - Nešto mirniji trenuci igre. Em je vrlo toplo, a igrači su se "istrošili", em se Zvezda brani sa desetoricom kada Čukarički krene u pozicioni napad, a odbrana crveno-beilh, sem onog jednog lošeg momenta kapitena Spajića, za sada dobro obavlja posao. Na drugoj strani terena, nema baš velike "jurnjave" za 0:3.

39' - Hvang i Điga koji mu se pridružio na oko 20 metara od gola Čukaričkog nisu imali dobro rešenje, Cionis je to probao da kazni brzim trkom, a ta kontra je morala da prepusti mesto sporijem napadu - jer se dobro konsolidovala Zvezdina odbrana.

36' - Dosad malo primećen Zvezdin špic Duarte dobio je jednu "dugačku" loptu, ona ga je terala da trči ukoso, desno od gola, da bi onda usledio iznenadni šut. Srećom po "Čuku", golman Mirković bio je dobro postavljen.

"DELIJE" TRAŽILE, A KLUB ODMAH REAGOVAO: Rečeno - učinjeno

34' - Velika prilika za Čukarički! Lazar Tufegdžić se izborio da ostane licem u lice sa golmanom Zvezde, nakon što je u polu-kontri nadmudrio Uroša Spajića, a onda je usledio neprecizan šut sa desetak metara.

32' - Još jedna šansa za Zvezdu, Ivanić je probao da šutne s leve strane, odmah je izblokiran, a lopta je došla levo od njega, do Seola. Ovaj je centrirao "iz mrtvog ugla", probao da pronađe Duartea kod desne stative, no lopta je pala na vrh mreže, iza prečke.

30' - Posle pokušaja Rogana i saigrača iz "Čuke" po desnoj strani, Zvezda je osvojila loptu, a Olajinka uz dobre driblinge prešao na suparničku polovinu. Ipak, dodavanje na desno krilo - nije bilo precizno, pa je "domaćin", što Čukarički jeste iako se igra u Pančevu, osvojio loptu. I to samo na desetak sekundi.

28' - Ređaju se šanse Zvezde. Hvang je posle lepog "lažnjaka" na 18 metara dobro šutirao, Mitrović odbranio, a onda Mimović natrčao s desne strane, no njegov udarac izblokirao je Diop. Vrlo, vrlo sadržajna utakmica za sada - doduše, mahom pred golom Čukaričkog.

26' - Zvezda je izvela slobodan udarac s desnog krila, Elšnik je vrlo dobro centrirao, Spajiću malo nedostajalo da loptu skrene u gol. A onda još jedan igrač Čukaričkog, Đorđe Ivanović, zbog prigovora dobija žuti karton. Baš neobična situacija, tri javne opomene za tri minuta....

24' - Odmah i drugi žuti karton za igrače Čukaričkog, ovoga puta Diop, zbog oštrog faula nad Pumom

23' - Mihajlo Cvetković, napadač rođen 2007. godine, koji je ovog proleća i leta davao golove u dresu Srbije kao kadet, dobija žuti karton jer je namerno šutnuo loptu posle sudijskog zvižduka.

21' - Čukarički se malo "trgnuo" posle dva brzo primljena gola. Sada "brđani" duže drže loptu u svom posedu, a ekipa trenera Vladana Milojevića se brani, mada sa trojicom uvek na suparničkoj polovini terena.

17' - Ovoga puta je Olajinka na oko 35 metara primio loptu, sa leve strane malo ušao u sredinu, a nakon što se stuštio ka kaznenom prostoru, sa njegove ivice je poslao loptu visoko u dalji, desni ugao - za svoj drugi pogodak na ovom derbiju kola.

17' - Novi gol Olajinke, Zvezda vodi 0:2!

16' - Puma Rodrigez je sa desnog krila rešio da ubaci loptu na ivicu peterca, videvši da bi povratnik u prvu postavu Zvezde, Piter Olajinka, mogao da se izbori tamo za "skok-šut" (glavom) pokraj jednog čuvara. Baš to se i desilo, pa je Zvezda i povela.

15' - Gol za Zvezdu, 0:1! Olajinka, na asistenciju Pume!

13' - Puma Rodrigez u šansi, nekoliko sekundi kasnije šutira i Hvang, odbranila se "Čuka" dobrim defanzivnim blokom. Opasni su crveno-beli (ovoga puta igraju u plavoj opremi), nema šta...

10' - Nova solidna akcija Zvezde, ovoga puta iz kornera. No, spasili su se igrači Čukaričkog, iako je Spajić bio u dobroj poziciji posle ubacivanja s ugla.

6' - Opasno je bilo! Ivanić je s leve strane hteo da proigra Duartea, a lopta je prohujala tik pokraj dalje stative, pored njene spoljne ivice, kao da je bio nizak, prizeman šut. Ipak, "brđani" su odmah izgubili loptu na početku svoje akcije, pa je Zvezda opet pripretila. Puma Rodrigez je šutirao s leve strane - glavu je postavio Jovanović i sada je malo grogiran.

5' - Ne baš idealna intervencija Zvezdine odbrane posle oduzimanja lopte rivalu, opasno je ona vraćena golmanu Iliću, no ipak su se spasili gosti a da nije došlo do šuta u okvir njihovog gola.

4' - Nekadašnji štoper Zvezde, Vukašin Jovanović, zaustavlja akciju u kojoj se novajlija crveno-belih, Elšnik, ubacio iz veznog reda iza odbrane Čukaričkog. "Brđani" su konačno došli u posed.

3' - Puna Rodrigez se probio po desnoj strani, pa dodao desno od sebe Mimoviću koji je ostao "višak" na krilu. Usledio je centaršut, intervencija "Čukine" odbrane, a onda šut Hvanga sa distance. Neprecizan.

2' - Goran Stanić, trener Čukaričkog, traži da njegova ekipa već postojeći presing - pojača. Zato je Zvezda prilično oprezna u organizaciji uvodnog napada.

1' - Utakmica je počela!

19.59 - Sudija Jovan Šegrt je bacio novčić, Docić je odabrao da Čukarički ostane u prvom poluvremenu tamo i gde su došli njegovi igrači, pred navijače Zvezde, a Spajić je potom saznao da će njegovi crveno-beli krenuti s centra.

19.57 - Igrači dva kluba izlaze na centar igrališta. Sledi pozdrav publici, onda međusobni, pa - početak derbija kola.

19.55 - Zvezda je prva na tabeli zbog gol-razlike (14:3), Partizan drugi (7:0), a Čukarički treći (8:3), svi sa po deset bodova.

19.10 - Na klupi "Čuke" su Kaličanin, Serafimović, Stojanović, Džigbah, Nikčević, Vadze, Milojević, Miladinović, Ergelaš, Tedić i Melo.  Zvezdine rezerve su Guteša, Leković, Rodić, Stojić, Šljivć, Ilić, Katai, Kanga, Dalsio, Jovanović i Milson

19.00 - Evo i sastava:

Čukarički: Mirković, Rogan, Stevanović, Jovanović, Diop, Sisoko, Docić, Tufegdžić, Cionis, Ivanović, Cvetković

Crvena zvezda: Ilić, Mimović, Điga, Spajić, Seol, Rodrigez, Hvang, Elšnik, Olajinka, Ivanić, Duarte

Istorijski meč - van Beograda

Dosad se još nijednom nije desilo da klubovi koji dele čelnu poziciju na superligaškoj tabeli - igraju Pančevu. A eto, dešava se danas.

Naime, Čukarički je u utorak saopštio da je komisija za bezbednost stadiona FSS izašla na teren kluba sa Banovog brda i konstatovala da je teren od prirodne trave oštećen od prevelike toplote ili bolesti i da se na istom ne mogu odigravati utakmice u okviru Superlige Srbije.

"Brđani" su zbog toga odlučili da dočekaju Zvezdu na stadionu SC Mladost u Pančevu.

Raspored ostalih utakmica i tabela Superlige Srbije


Fudbaleri TSC-a sastaće se u petak od 18.55 časova u Bačkoj Topoli sa ekipom OFK Beograda.

U subotu će biti odigrana tri meča petog kola SLS, a igraju: Novi Pazar - Mladost (17.30), Tekstilac - Jedinstvo (19.30) i Napredak - Spartak (19.30).

Fudbaleri Partizana će u nedelju na svom terenu od 19.30 časova dočekati niški Radnički. Kragujevački Radnički će u isto vreme u Gornjem Milanovcu igrati sa Vojvodinom, dok će se Železničar, takođe od 19.30 sati, u Pančevu sastati sa ekipom IMT-a.
 

Na tabeli srpskog fudbalskog prvenstva vode, sa po 10 bodova, Crvena zvezda, Partizan i Čukarički. Za njima slede TSC, OFK Beograd i Železničar sa po sedam bodova, Radnički Niš sa šest, te ostatak konkurencije.

---

Ako vas sport zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 
Pogledajte više