KAKAV REAL? STRAŠAN REAL! Kilijan Mbape strelac na debiju, Madriđani preko Atalante do UEFA Superkupa Evrope! (VIDEO)

Novosti online 14. 08. 2024. u 22:51 >> 22:54

Fudbaleri Real Madrida osvojili su UEFA Superkup Evrope za sezonu 2023/2024 jer su u Varšavi pobedili Atalantu rezultatom 2:0 (0:0).

FOTO: Tanjug/AP

Kao apsolutni favorit ušao je u ovaj meč madridski tim - em kao šampion Evrope, em sa najnovijim pojačanjem, jer je ovo bio meč na kome je za "kraljeviće" debitovao Kilijan Mbape. Tu ulogu je i opravdao, ali...

Nekadašnji pomoćnik sadašnjeg trenera Reala, Karla Anćelotija, Đan Pjero Gaspereini, odlično je taktički postavio svoju ekipu za početni deo odmeravanja snage. Zato je blaga madridska inicijativa donela svega tri šuta za poluvreme, a nijedan od njih nije bio mnogo opasan po Argentinca Huana Musa, koji je tek posle velikog predaha činio prava čuda među stativama Atalantinog gola.

Istina, i u prvom delu meča jeste bilo uzbuđenja - bila je tu i velika borbenost, i jedna zavijena glava (Davide Zapakosta), i tri kartona (Belingem, Vinisijus - Ederson), po jednom su pogođene obe prečke... 

Ali, nakon što su se ekipe po drugi put pojavile iz svlačionica, krenula je prava mala fudbalska "ludnica". Ponajviše jer je Anćeloti usmerio svoju ekipu da više koristi nestvarne mogućnosti Brazilca Vinisijusa žuniora, a da Mbapea ne pokušava da proigra pošto-poto, nego da kolektivom nadigra Atalantin kolektiv.

Pa opet, na zicer Mbapea, kada je Francuz poslao loptu nebu pod oblake iz izgledne pozicije, odgovorila je Atalanta prilikom koja bi u 99% slučajeva bio pogodak. I u ovom meču bi bio, da ispred Realovog gola nije stajao Tibo Kurtoa.

Fantastičnom paradom Belgijanac je sprečio Pašalića da glavom smesti loptu u gornji desni ugao mreže, a kada je i vrlo borbeni kapiten Atalante De Run prokockao polu-kontru tima iz Bergama, od tog, 55. minuta, krenula je Realova rapsodija.

Iz svih oružja krenula je da tuče "teška artiljerija" giganta iz španske prestonice, koja kao da je čekala znak da ubaci u neku samo njoj znanu brzinu. Anćelotijeva "podešavanja" tokom poluvremena urodila su plodom, pa su i pogoci krenuli da se ređaju, ali i izuzetno lepe, a gotovo nezaustavljive akcije. Uostalom, u završnih pola sata - "kraljevići" su imali deset šuteva...

A u 59. minutu su i poveli.

Džud Belingem je na levom krilu dodao loptu Vinisijusu, ovaj se probio pokraj svog čuvara koji nije mogao da mu parira brzinom, a dok je kod bliže stative odbrana Atalante kolektivno motrila na Mbapea, Brazilac je proigrao nešto malo dalje, a u petercu, usamljenog Valverdea - 1:0.

U narednih sto sekundi, Muso je spasao Atalantinu mrežu na dva izvrsna načina: najpre je odbranio zicer Vinisijusu, a onda i čudesni bacanjem unazad, ka lopti, sprečio da ona uđe u gol posle privremenog blokiranja Belingenovog šuta.

Ali, spasa nije bilo u 68. minutu. Tada je Kilijan Mbape dao prvi gol za Real Madrid. 

Rodrigo je oduzeo loptu defanzivcu Hienu, onda je Vinisijus probao da centrira, ali loše, da bi ipak na drugoj, levoj strani napada, nehotice proigrao Belingem. Ovaj je kako treba centrirao ka Francuzu - a posle njegovog šuta "iz prve", lopta je završila u gornjem desnom uglu gola italijanske ekipe.

Od tog časa Atalanta je samo u dva navrata uspela da koliko-toliko pripreti Kurtoi, Lukman je bio najopasniji, i to više kretnjom i proigravanjima klupskih kolega, dok je Vinisijus pravio šou na levom krilu Realovog napada. Driblao je čuvare, centrirao tako da ili su njegovi saigrači imali šanse, ili bi odbrana suparnika umalo postizala autogol, no - mreže su do kraja mirovale.

Tako je Real Madrid postao najtrofejniji klub u Superkupu Evrope, jer sada ima šest trofeja iz ovog takmičenja, a na po pet su ostali Barselona i Milan.

KRAJ! Real Madrid - Atalanta 2:0

90' - Igraće se tri minuta sudijske nadoknade vremena.

90' - Izmene u Atalanti: Palestra i  Manzoni menjaju Hiena i Pašalića.

88' - Vinisijus, najbolji igrač ovog duela, ustupa mesto jednoj od zvezdi EURO 2024, 19-godišnjem Turčinu Ardi Guleru. Nestvaran tim imaju ovi novi "galaktikosi", nema šta .(Još dve izmene u Realu: Sebaljos ulazi umesto Belingema, a Vaskez umesto Karvahala)

83' - Izlazi Mbape, uz aplauze publike. Menja ga Brahim Diaz, a Francuza svi na klupi Reala pozdravljaju posle gola na debiju za Madriđane.

Kilijan Mbape slavi prvi gol za Real Madrid / FOTO: Tanjug/AP

82' - Šta radi Vinisijus odbrani Atalante... Najpre jedan sjajni dribling, a nedugo posle toga, kada ga je propigrao Modrić, centrirao je, a umalo da Atalanta postigne autogol

79' - Lukman je izgleda namerno udario Karvahala... Praktično ga izneo s terena guranjem rukama. I, nema kartona? Čudno...

76' - Luka Modrić ulazi umesto Rodriga u ekipi Reala. Na terenu je Hrvat koji je čak četiri puta osvojio Superkup Evrope (a šest puta Ligu šampiona)

75' - Militao spasava Real! Ne da se Atalanta, ređaju se sada njeni napadi.

73' - Ekipa iz Bergama kreće na sve ili ništa. Iako ulazak Baker umesto Kolašinca nije ofanzivna zamena, po poziciji igrača na terenu vidi se da italijanski tim kreće po smanjenje zaostatka.

Prvi gol Kilijana Mbapea za Real Madrid - protiv Atalante u UEFA Superkupu Evrope / FOTO: Tanjug/AP

68' - Novi pogodak "kraljevića", Kilijan Mbape daje prvi gol za Real Madrid! I to na debiju. Rodrigo je oduzeo loptu defanzivcu Hienu, onda je Vinisijus probao da centrira, ali loše, da bi lopta na drugoj, levoj strani napada, došla do Belingema, a ovaj kako treba propigrao Francuza - i lopta je završila u gornjem desnom uglu gola italijanske ekipe - 2:0!

65' - Belingem u novoj prilici, ali - nova odbrana Huana Musa, Argentinca među stativama Atalantinog gola.

64' - Izmene u Atalanti (Retegi i Godrfi umesto De Katelerea i Zapakoste) a onda njihov saigrač Berat Đimšiti dobija žuti karton. Posle slobodnjaka s leve strane, Real nije uspeo da stvori šansu za pogodak, no izborio je aut na desnom krilu.

61' - Kakve šanse za Madriđane! Najpre je Vinisijus ostao sam pred Musom, koji je odbranio taj zicer...

... a onda posle kornera Belingem je šutirao, taj udarac bio izblokiran, no lopta je krenula ka mreži, a argentinski golman je čudesno izbacio u polje. Ostaje 1:0 za Real a možda je sve moglo u ovih nekoliko minuta da bude rešeno.

59' - Gol! Real vodi! Belingem je dodao na levom krilu loptu Vinisijusu, ovaj se probio, a dok je kod bliže stative odbrana Atalante kolektivno motrila na Mbapea, Brazilac je proigrao nešto malo dalje, a u petercu, usamljenog Valverdea - i to je 1:0!

55' - Imala je, posle brze akcije, Atalanta solidnu poziciju, no De Run nije hteo da proigra nekog od dvojice saigrača na desnoj strani, već krenuo na onu drugu - a Čuameni ga osujetio i spasao Real priličnog iskušenja.

Trener Reala Karlo Anćeloti deli savete tokom UEFA Superkupa Evrope / FOTO: Tanjug/AP

53' - Izuzetna borbenost aktera oba tima se nastavlja. A nastavlja se i ono s početka meča, inicijativa Reala. ali, ovoga puta uz nešto više individualnih pokušaja prodora s loptom u posedu.

49' - Nova dobra akcija na ovom meču, Vinisijus je odlično s leve strane probacio loptu kroz odbranu Atalante, a u poslednji čas ispred Mbapea intervenisao jedan od defanzivaca osvajača Lige Evrope.

48' - Pogledajte i sami šta je Tibo Kurtoa uradio:

47' - Kakva odbrana Kurtoe! Maestralna intervencija golmana Reala nakon što je Pašalić glavom poslao loptu s leve strane u desni gornji ugao gola. Majstorija čuvara mreže!

47' - Šansa za Real! Mbape je prošao pored Đimsitija, ali levicom poslao loptu daleko, daleko od mete.

46' - Počeo je meč, nema izmena u postavama (Real Madrid (4-2-3-1) Kurtoa - Karvahal, Eder Militao, Ridiger, Mendi - Valverde, Čuameni - Rodrigo, Belingem, Vinisijus žunior - Mbape Atalanta: (3-4-1-2) Muso - Đimsiti, Hien, Kolašinac - Zapakosta, De Run, Ederson, Ruđeri - Pašalić - De Keteler, Lukman)

Kraj poluvremena. Mreže su mirovale, ne baš i akteri ovog meča. Velika borbenost, jedna zavijena glava (Davide Zapakosta), tri kartona (Belingem, Vinisijus - Ederson), po jednom pogođene obe prečke... Biće zanimljivo i u nastavku, nema šta.

Žuti karton za Džuda Belingema u Superkupu Evrope / FOTO: Tanjug/AP

45' - Prečka! "Zaspala" je Atalantina odbrana, ubeđena da zbog velikog ofsajda Belingema lopta neće krenuti sa oko 18 metara od gola - negde "kroz njih". Ali, Vinisijus je uočio da levo, blizu pomenutog Engleza, Rodrigo nije u ofsajdu. Njemu je i asistirao, a ovaj šutirao i pogodio prečku. Ostaje 0:0.

44' - Probao je junak finala Lige Evrope, Lukman, da postigne gol, a bio je to prilično traljav šut sa ruba Realovog šesnaesterca.

41' - Žuti karton i za Vinisijusa žuniora, zbog udaranja po nozi kapitena Atalante De Runa. Buni se odmah brazilski as, tvrdi da je rival odglumeo taj prekršaj, no, TV snimak ga demantuje - zgazio je suparnika po skočnom zgobu.

38' - Bune se sve češće igrači osvajača Lige Evrope, žale se na grubost Realovih veznih igrača.

Džud Belingem gleda kako je golman Atalante Muso / FOTO: Tanjug/AP

34' - Burno je sada na terenu! Džud Belingem je utrčao iza leđa odbrane Atalante, a onda u želji da loptu koju je pred sebe "postavio" ramenom - ugura u mrežu, nogom udario golmana italijanskog kluba, Musa. Žuti karton za engleskog reprezentativca. 

Muso i Belingem u duelu /FOTO: Tanjug/AP

30' - Posle pola sata igre, statistika kaže da je Real imao 55% vremena loptu u svom posedu, da su oba tima uputila po jedan šut, ali... nije sve u statistici. Velika je borbenost, i prilično kvalitetna igra za prvi meč u sezoni. Šansi bi, istina, moglo da bude i malo više, ali - ono što rade, recimo, Ridiger i Mendi na jednoj strani, a kapiten Atalante, De Run, na drugoj, vredno je svake hvale.

Vinisijus žunior tokom UEFA Superkupa Evrope 2024, Real Madrid - Atalanta / FOTO: Tanjug/AP

27' - Novi solidan pokušaj Atalante, čiji igrači izvrsno igraju presing u ranoj fazi organizacije Realovih napada.

24' - Militao je pripretio - sopstvenom golmanu! Atalanta je dosad najbliže bila promeni rezultata, no Real je imao sreće posle ne baš idealnog poteza njegovog defanzivca. Hteo je da zaustavi centaršut, a glavom je poslao loptu na gornju ivicu prečke gola Madriđana.

Detalj sa utakmice UEFA Superkupa Evrope 2024, Real Madrid - Atalanta / FOTO: Tanjug/AP

21'  - Karlo Anćeloti (koji za rivala ima svog nekadašnjeg pomoćnika iz Juventusa, Đan Pjera Gasperinija) traži od igrača Reala da više koriste Vinisijusa po levoj strani. Ali, Zapakosta i drugovi na toj strani terena - to ne dozvoljavaju. 

18'  - Real jeste opasniji i ima veći posed lopte, ali tako malo treba Atalanti da pokaže šta zna...

15'  - Prva šansa, i to Mbape! "Iz prve" je reagovao na niski centaršut s desnog krila, sa desetak metara poslao snažno loptu, no izblokiran je u poslednji čas.

12' - Utakmica je brzo nastavljena, a jedna ne baš opasna akcija italijanske ekipe na kraju je ipak dovela do prve, i to vrlo lake, intervencije Realovog golmana, Kurtoe

11' - Prekid meča zbog povrede fudbalera Atalante, Zapakoste

Rezerve Real Madrida tokom meča za Superkup Evrope sa Atalantom / FOTO: Tanjug/AP

9' - Oslobodili su se pritiska igrači Atalante, bar na kratko... a onda, kada su izgubili loptu posle prvog njenog dužeg držanja u sopstvenom posedu, napravili su novi prekršaj. I to za žuti karton. Ali, nije u pitanju borbeni Hien, već Ederson.

6' - Brza akcija ekipe iz Bergama, nadmudrili su na desnoj strani svog napada Realove igrače, no Zapakosta nije uspeo da centrira kako je želeo u vrlo obećavajućoj situaciji.

5' - Na isteku petog minuta Hien pravi treći prekršaj. Sudija iz Švajcarske ga zove, pokazuje mu sat i za koliko malo vremena je načinio toliko faulova. Očigledno - upozorenje da će uslediti žuti karton ako tako nastavi. Inače, Atalanta se odbranila posle nove akcije kratkim dodavanja Realovih igrača.

4' - Hien, švedski internacionalac, pravi svoj drugi faul, a treći Atalantin za samo 200 sekundi igre. Nedugo zatim, Zapakosta interveniše i Real će imati korner s leve strane.

3' - Već u drugom kontaktu s loptom, Mbape je fauliran. Bučno reaguju brojne (a od Atalantijih brojnije) pristalice Reala. 

2' - Prvi napad Reala nije odmah urodio plodom, ali su "kraljevići" potom iznudili prekršaj Kolašinca na desnom krilu svog napada. Ipak, nisu centrirali sa tih 35 metara, već vratili loptu unazad.

Kilijan Mbape na zagrevanju pred meč Real - Atalanta u Superkupu / FOTO: Tanjug/AP

1' - Sandro Šerer, švajcarski sudija, dao je znak za početak meča!

19.56 - Timovi su izašli na centar stadiona u Varšavi, sledi pozdravljanje aktera meča, pa početak.

19.50 Evo i sastava!

Real Madrid (4-2-3-1) Kurtoa - Karvahal, Eder Militao, Ridiger, Mendi - Valverde, Čuameni - Rodrigo, Belingem, Vinisijus žunior - Mbape

Ekipa Real Madrida za Superkup Evrope / FOTO: Tanjug/AP

Atalanta: (3-4-1-2) Muso - Đimsiti, Hien, Kolašinac - Zapakosta, De Run, Ederson, Ruđeri - Pašalić - De Keteler, Lukman

Ekipa Atalante za meč UEFA Superkupa Evrope / FOTO: Tanjug/AP

Zašto je ovaj meč posebno zanimljiv?

Posle sjajne sezone 2023/2024 širom Evrope, prvo kontinentalni trofej na ovom "novom početku" biće dodeljen u Varšavi okršaju UEFA Superkupa između 15-strukog vladara Evrope, ujedno i aktuelnog osvajača Lige šampiona Real Madrida i, sa druge strane, osvajača Lige Evrope, Atalante. 


Madridski gigant igra deveti put u meču Superkupa (pet pobeda, tri poraza dosad), a u njega ulazi sa nestvarnom serijomusepha.

Naime, uključujući i pobedu nad Borusijom Dortmund u finalu Lige šampiona na Vembliju, Real nije izgubio nijednu takmičarsku utakmicu otkako je ispao iz Kupa Kralja u produžecima protiv Atletika u januaru 2024! Od tada je odigrao 26 mečeva, 18 dobio, a osam puta odigrao nerešeno. Poslednji put je meč od 90 minuta izgubio upravo od gradskog rivala Atletika, ali još u septembru 2023.

Atalanta, koji ima samo dva značajna trofeja u klupskoj riznici, rado bi da nokautira još jednog favorita. Uostalom, to joj za pravo daje način na koji je ekipa iz Bergama osvojila trofej Lige Evrope i okončala 61-godišnje čekanje: deklasirala je sa 3:0 ekipu Bajera iz Leverkuzena koja je bila neporažena u 51 utakmici zaredom, do tog finala.

Time je ovaj italijanski klub postao 41. ekipa koja će igrati u UEFA Superkupu, što znači da je ovo četvrta uzastopna sezona u kojoj nastupa debitant. Od tri poslednja debitanta u ovom okršaju, dva su izgubila (Viljareal i Ajntraht).

Inače, osvajači Lige šampiona osvojili su deset od poslednjih 11 izdanja UEFA Superkupa, a izuzetak je poraz Reala od Atletika 2018.

Na koje igrače treba obratiti pažnju?

Očekuje se da će najnoviji "galaktiko" Real Madrida, Kilijan Mbape, debitovati, a pritom ima lepe uspomene jer je u dosad jedinom meču s Atalantom dao gol.

Sa druge strane vrebaće Ademola Lukman, napadač koji je postigao het-trik u finalu Lige Evrope, a onda je i na tri preostale utakmice koje su usledile do kraja minule sezone bio strelac.

---

Ako vas sport zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 
Pogledajte više