"NOVOSTI" SAZNAJU: Hitno se "seli" 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!

Aleksandar Ilić 13. 07. 2024. u 20:35 >> 20:36

Fudbalska Superliga Srbije počinje sledećeg vikenda. Od 19. jula zakotrljaće se lopta po srpskim fudbalskim terenima, a igrače i navijače očekuje tokom prvih sedam kola zanimljiv izazov: kako stići na gostovanje tokom mečeva na kojima je njihov klub domaćin?

FOTO: A. Ilić

Kako bi povećala kvalitet najelitnijeg takmičenja u Srbiji, Zajednica Superlige Srbije dala se u veliki poduhvat - renoviranje terena na većini stadiona. Ako se uzme u obzir da je prostor između dve sezone mali, zbog promene formata evropskih takmičenja, ugradnja hibridne trave potrajaće duže nego što su se navijači u Srbiji nadali. 

Kako bi sve teklo neometano, odlučeno je da Mladost, Tekstilac, Novi Pazar, Napredak, Radnički Niš, Radnički 1923, Jedinstvo, IMT, Spartak, Vojvodina i OFK Beograd pronađu alternativne domove. S tim da će Novi Pazar igrati u svom gradu, dok će Napredak igrati na stadionu Partizana, kome je ujedno i domaćin u prvom kolu. (Domaćini na svojim terenima biće samo Partizan, Crvena zvezda, Čukarički, Železničar i TSC)

Iako je prvobitno u medijima bilo najavljeno da će raspored usloviti da u dva kola klubovi budu nomadi, to će po informacijama iz Zajednice Superlige Srbije biti malo duži period, odnosno do kraja 7. kola koje je na programu 30. avgusta i prvog septembra. 

U najboljem slučaju pojedini klubovi bi mogli da se na svoje stadione vrate već nakon tri, ili četiri kola, zavisno od radova. 

ODLAGANjE SAMO ZA EVRO TAKMIČENjA

Odlaganja su moguća samo u skladu sa  propozicijama takmičenja za klubove koji igraju u kvalifikacijama za Evro takmičenja i to mogućnost odlaganja jedne utakmice u prva tri kola kvalifikacija i još jedne u plej of fazi kvalifikacija što znači da  bi Partizan, Radnički 1923 i Vojvodina hipotetički mogli da odlože dve utakmice a Crvena zvezda i TSC jednu.

Klubovi su pred početak svake sezone dužni da prijave odgovarajući stadion u procesu licenciranja, koji je uvek prva opcija, ali u situaciji kada se radi na velikom broju terena Zajednica Superlige u dogovoru sa klubovima i FSS koji upravlja sa tri nova stadiona određuju nominalne domaćine. 

Ovako izgleda

Kompletan raspored odigravanja mečeva i stadioni-domaćini tokom sedam kola Superlige Srbije

  Stadion
     
     
   
     
     
   
     
     
   
     
     
   
     
     
   
     
     
   
     

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“ 

Pogledajte više