ZVEZDA TRAŽI "ŠAJBEROVU" TITULU: Naš najtrofejniji klub posle 37 godina "otkopava" aferu koja je obeležila fudbalsku Jugoslaviju

Z. Ćorović 09. 07. 2024. u 07:45

CRVENA zvezda će podneti zahtev da joj se vrati titula iz 1986. godine, što znači da će se ponovo ustalasati duhovi prošlosti i da se u našem fudbalu sprema nova ujdurma. I tada, u to vreme kada se desila najveća afera u jugoslovenskom fudbalu, nije se znalo "ko pije a ko plaća". Prava ludnica trajala je mesec dana, a sve je zakuvao tadašnji predsednik FSJ Slavko Šajber jer je dobio instrukcije od najviših instanci vladajuće Komunističke partije da očisti mulj iz našeg fudbala. Pričalo se da je od njega to tražio lično Slovenac Stane Dolanc, najuticajnija politička figura u post-titovskoj Jugolsaviji.

FOTO: FK Crvena zvezda

Šajber je dekretom prvo poništio čitavo poslednje kolo šampionata zbog sumnji u brojne nameštaljke, zatim je doneta odluka da se kolo ponovi, dok je četrnaest klubova kažnjeno oduzimanjem šest bodova za narednu sezonu.

Prva reakcija je bila burna, pobunilo se nekoliko klbova klubova, ali je jedini dosledan u otporu ostao samo Partizan kome je oduzeta osvojena šampionska titula, zahvaljujući boljoj gol-razlici od Crvene zvezde. Crno-beli su odbili da ponovo igraju utakmicu završnog kola pa su u raspletu koji je verifikovao FSJ, završili kao drugoplasirani. Njihova žalba Ustavnom sudu i tužba Sudu udruženog rada, tadašnjoj vodećoj pravnoj instanci, nisu prihvaćene u prvi mah, jesu kasnije. Zvezda je otišla u Kup šampiona, a Partizan je morao u Kup UEFA. To se desilo i narednog leta, jer je Vardar, kome nisu oduzeti bodovi, proglašen za prvaka.

U Humskoj nisu hteli da se pomire sa tim odlukama i crno-beli su posle žestokih pravnih parnica uspeli da vrate dve titule odlukom Suda udruženog rada, 1987. godine. Od tada je prošlo 37 godina i tek sada Zvezda kreće u ofanzivu da dođe do nove revizije.

Nešto stariji poznavaoci sporta, odlično se sećaju koliko je bilo urnebesno poslednje kolo fudbalskog prvenstva sezone 1985/86. Pred poslednje kolo, prvoplasirani Partizan je imao za samo jedan pogodak bolju gol-razliku od najvećeg rivala. Po rasporedu, beogradski klubovi su se sastali sa sarajevskim, crno-beli su na svom stadionu čekali Željezničar, dok je Zvezda gostovala Sarajevu na "Koševu". Iako je bilo dogovoreno da oba meča počnu u isto vreme, na krcatom satdionu "JNA" se kasnilo zbog oproštaja od Živkovića i Varge. Zvezda je na Koševu već vodila sa2:0 kad je sudija Beriša Šinasi označio početni udarac u Humskoj. Partizan je prvi gol postigao na polovini prvog poluvremena, a naredna dva kad je utakmica u Sarajevu već završena pobedom crvemo-belih sa 4:0. Nešto kasnije je golman Želje Slobodan Janjuš i četvrti put savladan, pa je usledilo veliko šampionsko slavlje.

Širom Jugoslavije u tom kolu dešavali su se čudni rezultati.

Zagrebačkom Dinamu trebala je ubedljiva pobeda u Novom Sadu za mogući plasman u Kup UEFA i savladao je Vojvodinu čak sa 7:1. To mu nije vredelo, jer su i njegovi konkurenti za prolaz u Evropu, Rijeka i Hajduk "naštelovali" rezultate koji su njima odgovarali. Sutjeska iz Nikšića i podgorička Budućnost su bratski odigrali 5:5, što je i jednima i drugima bilo dovoljno da ostanu u Prvoj ligi. Samo dva susreta, Priština - Vardar (0:0) i Osijek - Sloboda (2:1) nisu bili sumnjivi, jer njihovi mečevi nisu ništa odlučivali.

Partizan žestoko oštećen

PO OKONČANjU sezone 1986/87, nekoliko dana pre konačne odluke Ustavnog suda i odluke Suda udruženog rada kojima su Partizanu "zbog nedokazane krivice" vraćene dve titule, FSJ je već bio prijavio Vardar za jugoslovenskog predstavnika u Kupu evropskih šampiona. Pošto prijava nije mogla da se povuče, Partizan je ponovo bio teško oštećen, jer je vezao i drugu sezonu bez učešća u najelitnijem fudbalskom takmičenju.

Silovanje prošlosti

CRVENA zvezda je uspela 2018. godina da "prisvoji" spornu titulu prvaka Srbije iz 1946. godine, što u Partizanu nisu uspeli da ospore.

- Specifično i agresivno silovanje višedecenijske prošlosti, kombinovano sa elementarnim nepoznavanjem pravne istorije Srbije i rđavim poznavanjem osnovnoškolskih matematičkih operacija, okončano je samovlasnim, bahatim, nelegalnim i nelegitimnim činom nekakvog tobož priznavanja tobož titule nazovi prvenstva Srbije iz 1946. godine - istaknuto je u saopštenju crno-belih.

SPEC.

U LETO 1986. godine kao bomba je odjeknula vest da poznati napadač Milko Đurovski prelazi iz Crvene zvezde u Partizan.

Pogledajte više