PARTIZAN ZAHVALJUJUĆI SJAJNOM NAPADAČU POBEDIO U SUBOTICI: Rikardo Gomeš rešio i Spartak

M. Blažić 19. 02. 2023. u 22:41

KAD je teško Rikardo. U Moldaviji protiv Šerifa Rikardo Gomeš je postao najefikasniji stranac svih vremena u srpskom fudbalu, a sa jučerašnja dva gola Spartaku internacionalac sa Zelenortskih ostrva je ponovo izbio na čelo liste strelaca i učinak u Partizanovom dresu u zvaničnim utakmicama podigao na "kotu 86". Subotičani su se borili, delovali kao ekipa koja može da iznenadi kao jesenas u Humskoj, ali su na kraju ipak ostali praznih šaka - 1:2 (0:1).

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Razlika između evropskog Partizana i onog za domaću "upotrebu" je bila vidljiva i juče u Subotici u dobrom delu okršaja sa Spartakom. Nedostatak agresije, energije, ali i brze i tečne igre ostavio je ponovo crno-bele u situaciji da zavise od trenutka inspiracije nekog od najboljih pojedinaca. Kao i u Kišinjevu četiri dana ranije, komande "valjka" je preuzeo Rikardo Gomeš, i u momentima kada nije bilo Nathovih lopti kao na tacni ili Dijabateovih prodora na boku sam je na svojim leđima vukao ekipu i pogađao kada je delovalo da bi nervoza mogla da se pojača.

Mogao je Partizan i pre prvog Rikardovog pogotka da stigne do prednosti i to u dva navrata praktično u istom, 30. minutu, ali je prvo šut Filipovića ukrotio Dubljanić, da bi zatim pokušaj Natha iz dobre pozicije bio izblokiran. A onda je stigao 41. minut u kojem je Menig poslao izuzetno precizan pas iza leđa odbrane Subotičana, Rikardo je prihvatio loptu, istrčao sa njom 30-ak metara, a zatim sa 15 metara iskosa pogodio desni donji ugao Dubljanićevog gola.

Minimalna prednost sinoć nije bila dovoljna da se "zaključa" utakmica kao pre dve nedelje protiv Napretka u Kruševcu, pošto je domaćina vratio egal već u osmom minutu nastavka. Odložena lopta Šimure stigla je na ivici šesnaesterca do Stanića, vezista "golubova" je traljavo šutirao, ali je imao sreće da ona na putu do mreže zakači i Traorea i Markovića i završi iza Popovićevih leđa - 1:1.

Ofanziva gostiju bez konkretnog plana i ideje koja je zatim usledila mogla je da rezultira novim vođstvom već u 61. minutu, kada je kapiten Urošević umesto mreže zatresao stativu Spartakovog gola. Da nervoza ne prevlada u završnici ponovo se postarao prvi strelac Superlige i najbolji inostrani golgeter u istoriji srpskog fudbala. Pokušaj rezerviste Jovića u 67. minutu sa desetak metara iskosa se na sreću crno-belih odbio pravo na nogu Rikarda Gomeša i tu kiksa nije moglo da bude - 1:2. Do kraja praktično više nije bilo nikakvih uzbuđenja ni na jednoj ni na drugoj strani terena.

- Drago mi je što se danas pokazalo da ekipa sa dna tabele može da parira Partizanu. Još nismo skinuli gaće, razumeće ljudi na šta mislim - kratko i zagonetno je prokomentarisao strateg Partizana Gordan Petrić posle utakmice.

SPARTAK - PARTIZAN 1:2 (0:1)

STRELCI: Stanić u 53. za Spartak, Rikardo u 41. i 67. minutu za Partizan. Stadion: Gradski. Gledalaca: 2.000. Sudija: Aleksandar Živković (Niš) 7.

SPARTAK: Dubljanić 7 - Tanasin 6 (od 85. Oseji -), Ostojić 6,5 (od 51. Bogićević 6), Marinković 6,5, Vitorović 6 - Ado 6, Stanić 7 (od 84. Đurasović -) - Šimura 6,5, Srećković 6,5 (od 72. Todorovski -), Bijelović 6,5 (od 84. Dunđerski -) - Hrstić 6.

PARTIZAN: Popović 7 - Filipović 6,5, Vujačić 7, Marković 6,5, Urošević 7 - Traore 6 (od 62. Andrade -, od 85. Ilić -), Belić 6,5 (od 76. Fejsa -) - Dijabate 6, Natho 6,5 (od 76. Baždar -), Menig 7 (od 62. Jović -) - Rikardo 8.

Igrač utakmice: Rikardo Gomeš (Partizan).

Pogledajte više