KONOVALOV IZ ŠKOTSKE ZA NOVOSTI: Zvezdu čeka izazov, snaga i brzina odlika Rendžersa

Aleksandar Ilić 04. 03. 2022. u 12:38

FUDBALSKI klub Crvena zvezda će u osmini finala Lige Evrope igrati protiv Rendžersa iz Glazgova. Dueli će biti odigrani 10. marta u Škotskoj, odnosno 17. u Beogradu.

FOTO: Istagram/Livingstonfootbalclub

Kroz istoriju Crvene zvezde protkano je ime Glazgov Rendžersa, zvezdaši najviše pamte 1991. godinu kada je škotski tim eliminisan, takođe u osmini finala, ali tada Kupa evropskih šampiona, na putu do slavnog Barija.

O fudbalu u Škotskoj, kao i narednom rivalu srpskog predstavnika u Ligi Evrope govorio je za "Novosti" ruski golman Ivan Konovalov, koji je iz kazanjskog Rubina prešao u redove četvrtoplasiranog tima Premijeršipa, ekipe Livingstona.

Nekadašnji polaznik čuvene akademije Spartaka iz Moskve nam otkriva kakav se fudbal igra u ovoj ostrvskoj zemlji.

- Radi se o zemlji u kojoj se igra intenzivan fudbal sa dosta kretanja. Potrebna je visoka fizička pripremljenost, rekao bih da se radi o tipičnom britanskom stilu u kome snaga i brzina dolaze do izražaja. Crvenu zvezdu čeka pravi izazov, počeo je Konovalov.

Dosadašnji rezultati Crvene zvezde i Glazgova

2007. Crvena zvezda - Rendžers 0:0
2007. Rendžers - Crvena zvezda 1:0
1990. Crvena zvezda - Rendžers 3:0
1990. Rendžers - Crvena zvezda 1:1
1964. Crvena zvezda - Rendžers (neutralni teren u Londonu)  3:1
1964. Rendžers - Crvena zvezda 3:1

Drugoplasirani tim tabele Premijeršipa sa klupe predvodi proslavljeni Holanđanin.

- Sa klupe ih vodi proslavljeni Đovani van Bronhorst, dosta pažnje pridaje se igri iz prekida. Upravo u tom segmentu su najopasniji, veliki broj šansi imaju nakon prekida oko šesnaesterca i kroz kornere. Opasni su po desnom beku, a igrač od koga preti najveća opasnost Zvezdi je napadač Alfredo Morelos.

Podvukao je bivši golman niškog Radničkog i OFK Bačke paralelu između srpskog fudbala i onog koji se igra u Škotskoj.

- Kao i u Srbiji, i u Škotskoj dva kluba vladaju fudbalom. Samo što je tamo razlika što svaki tim može da parira Rendžersu i Seltiku, dok u Srbiji to nije slučaj. Ukoliko igraš u, uslovno rečeno, manjem klubu, imaš malo šansi da pobediš Zvezdu i Partizan - rekao je Konovalov.

Ekipa Rendžersa se dobro pojačala u zimskom prelaznom roku, svakako najzvučnije pojačanje koje je stiglo na Ibroks Arenu jeste Aron Remzi, igrač Juventusa, kao i Amad Dialo, tinejdžer koji je došao na pozajmicu iz Mančester junajteda.  

Pogledajte više