DOŠLO VREME ZA ZIDANA? Posle eliminacije sa EURO 2024 izgleda da je vreme za veliki fudbalski transfer - selektora

Đ. S. 11. 07. 2024. u 11:48

FRANCUZI su udarili u zid, onaj španski od kojeg ostaju teške poderotine i ožiljci. Posle trijumfa na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018, "trikolori" su na tri uzastopna velika takmičenja podbacili, Evropsko prvenstvo u Nemačkoj završili su sa jednim postignutim pogotkom iz igre i mnoštvom pitanja i dilema. Jedna od njih vezana je i za status selektora Didijea Dešana, koji kraj klupe "galskih petlova" obitava od 2012.

FOTO: AP/Tanjug

Taktika "daj je Mbapeu i čekaj šta će da uradi", očigledno više ne pali. Igra Francuza je u većem delu prvenstva bila teška za gledanje, sastav koji je na papiru bio projektovan da se prošeta do finala, jedva se ugurao i među najbolja četiri. Samim tim, pokrenuta je priča o Dešanovom odlasku što čuvenom Francuzu nikako nije "selo".

- Nisam ovde došao da komentarišem kritike. Vi dobro znate šta moj predsednik misli. Uostalom, pitajte njega. Ja nikada nisam poricao da nismo bili baš efikasni na ovom prvenstvu, ali smo došli do polufinala. Svako ima svoje analize i ugao gledanja. Nisu svi moji igrači bili 100 odsto spremni za ovaj turnir iz različitih razloga - odbrusio je Dešan, kojem aktuelni ugovor važi do Mundijala 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Nije tajna da je Zinedin Zidan prvi kandidat da zameni trofejnog igrača i stručnjaka, od okončanja drugog mandata u Realu čuveni Zizu ne želi da razmišlja od drugim poslovima. Francuski mediji odavno spekulišu da mu je velika želja da vodi nacionalni tim sa klupe, a čini se da je ovo idealno vreme za rokadu.

Mbape: Moj nastup bio neuspešan

DALEKO od najbolje forme bio je Kilijan Mbape na EP, probleme mu je stvarala zaštitna maska koju je skinuo protiv Španije, ali nije uspeo da odvede Francusku do finala.

- Moja nastup? To je bio neuspeh. Imali smo ambiciju da budemo šampioni Evrope. Na kraju, mi to nismo postali i jasno je da je to neuspeh. To je fudbal. Moramo da idemo dalje - poručio je novopečeni as Real Madrida.

Francuskoj su potrebni nova energija, identitet, nešto što će od moćnih pojedinaca napraviti tim sposoban da melje protivnike. U Realu, Zidan je to uspeo na najbolji mogući način, stvorio je dinastiju koja je tri puta za redom pokoravala Evropu na čelu sa Kristijanom Ronaldom, Geretom Bejlom, Benzemom i ostalima. Francuska bi ga sigurno dočekala raširenih ruku, međutim pitanje je hoće se to desiti pre ili posle narednog Mundijala.

Pogledajte više