BELGIJANCI SVE "ZAKUVALI": "Crveni đavoli" nadigrali Rumuniju za prve bodove na EURO 2024 (FOTO/VIDEO)

Časlav Vuković 22. 06. 2024. u 22:50

FUDBALERI Belgije osvojili su prve bodove na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, pošto su u Kelnu pobedili Rumuniju sa 2:0.

FOTO: Tanjug/AP

Svesni su bili izabranici Domenika Tedeska koliku važnost ima ova utakmica. To ih nije omelo, čak naprotiv već u 2. minutu su došli do prednosti. Romelu Lukaku je sjajno ostavio loptu za Jurija Tilemansa koji je šutirao iz prve sa 16 metara i Florin Nica nije mogao ništa da uradi u toj situaciji.

Tim Edvarda Jordaneskua je u 4. minutu mogao da poravna rezultat, ali je Koen Kastels zaustavio udarac Radua Dragušina. Od tog momenta pa do kraja prvog poluvremena pretežno se igralo pred golom Rumunije.

Belgija je ređala prilike, no propuštali su ih Romelu Lukaku, Dodi Lukebakio, Kevin de Brujne, pa se na odmor sa golom prednosti za "crvene đavole".

Ništa se na terenu nije promenilo ni u nastavku utakmice. Ređale su se prilike pred golom Nice, ali rezultat se nije menjao sve do 80. minuta. Najopasni je bio De Brujne i nagrađen je pogotkom. Uspeo je da pobegne odbrani rivala i matira golmana protivničke reprezentacije.

Mogli su Rumuni da izjednače rezultat pre nego što je fudbaler Mančester sitija uspeo da se upiše u strelce. Udarac Denisa Mana iz blizine je sjajnom intervencijom zaustavio Kastels.

Ali vredi pomenuti i Romelua Lukakua kome se nikako ne da da na ovom prvenstvu zatrese mrežu. Postigao je pogodak, no on je poništen zbog minimalnog ofsajda. To je njemu bio treći gol na EURO 2024 i svaki put se umešao VAR, te je i dalje bez postignutog gola na kontinentalnom takmičenju.

Mogla je Belgija da postigne još više pogodaka. Ipak, Nica je bio na visini zadatka i u većini slučajeva je sprečio rivala da zatrese njegovu mrežu još neki put.

Što se grupe E tiče, sve je otvoreno jer su "crveni đavoli" sve "zakuvali" pošto posle njihovog trijumfa sve četiri selekcije - Slovačka, Belgija, Rumunija i Ukrajina imaju po tri boda.

U poslednjem kolu snage će odmeriti Belgija - Ukrajina i Rumunija - Slovačka, posle kog će se znati ko ide u osminu finala, a ko završava učešće.

Belgija - Rumunija 2:0 (1:0)

Stadion: "Rajn Enerdži" (Keln). Gledalaca: 42.535. Sudija: Simon Marčinjak (Poljska). Strelci: Tilemans 2, De Brujne 80 (Belgija).

Belgija (3-4-3): Kastels - Kastanj, Fas, Fertongen - Doku (od 72. Karasko), Tilemans (od 72. Mangala), Onana, Teat (od 77. Debast) - De Brujne, Lukaku, Lukebakio (od 56. Trosar).

Rumunija (4-1-4-1): Nica - Raciju (od 90. Soresku), Dragušin, Burka, Banku - M. Marin (od 68. Olaru) - Man, R. Marin, Stančiju, Maihaila (od 68. Hadži) - Draguš (od 81. Alibek).

 

Drugo poluvreme: Belgija - Rumunija 2:0

90+4' - Kraj utakmice!

90' - Utakmica je produžena za četiri minuta.

85' - Još jedna dobra šansa za Rumuniju. Prebacio je Alibek golmana Belgije, ali je Kastanj stigao loptu i sprečio je da pređe liniju.

80' - BELGIJA JE DUPLIRALA PREDNOST! Konačno su uspeli "crveni đavoli" da daju drugi gol. Kevin de Brujne je umakao odbrani rivala i uspeo je da savlada Nicu.

FOTO: Tanjug/AP

68' - Rumuni nisu iskoristili najbolju priliku. Man je izašao sam ispred Kastelsa i bolji je u tom duelu bio čuvar mreže "crvenih đavola".

66' - Nova prilika za robusnog centarfora. Šutirao je slabijom desnom nogom iz okreta, no Nica je odbranio.

64' - Neverovatno! Kad se ne da, onda se ne da! Lukako je postigao gol, ali on je poništen zbog minimalnog ofsajda u kome se nalazio napadač Rome.

59' - Pokušao je i Lukaku. Opet nije bio precizan i još uvek je bez gola na Evropskom prvenstvu.

55' - Sada je bio sebičan fudbaler Mančester sitija. Imao je samog igrača na desnoj strani, on se odlučio za udarac, ali je golman Rumunije opet odlično intervenisao.

FOTO: Tanjug/AP

52' - Šutirao je De Brujne iskosa sa leve strane. Lopta je završila zamalo pored stative gola Florina Nice.

48' - Dobra prilika za tim Edvarda Jordaneskua. Mihaila je šutirao iz kaznenog prostora rivala, lopta je otišla preko gola, no čini se da mu je zasmetao Onana koji je uklizao kako bi ga omeo i deluje da je u tome uspeo.

46' - Počelo je drugo poluvreme u Kelnu. Sada je Rumunija krenula sa centra. Odmah je zapretio Man udarcem iz daljine, ali dobro je intervenisao Kastels.

Prvo poluvreme: Belgija - Rumunija 1:0

45+1' - Završeno je prvo poluvreme u Kelnu.

45' - Izvela je Rumunija četvrti korner u prvom poluvremenu, šutirao je glavom Burka, no lopta je otišla visoko preko gola.

43' - Dobar kontranapad "crvenih đavola" nakon ukradene lopta. De Bruje ga nije okončao onako kako je želeo, pošto je za njegove standarde veoma loše šutirao i nije bilo nikakvih problema za Nicu da zaustavi pokušaj jednog od najboljih fudbalera sveta.

40' - Da je bio malo brži Draguš vrlo lako je mogao da donese izjednačenje Rumuniji. Ipak, čuvar mreže Belgije je pre stigao do lopte i na taj način je otklonio opasnost.

37' - Oprobao je udarac iz daljine Denis Man, no dobro je bio postavljen Kastels i nije mu bilo teško da zaustavi udarac fudbalera Parme.

35' - Prvi žuti karton pokazao je sudija Simon Marčinjak. U njegovoj beležnici našao se napadač "crvenih đavola" Dodi Lukebakio.

FOTO: Tanjug/AP

31' - Belgija napada, ali promene rezultata još uvek nema. Golman Rumunije je zaustavio pokušaj Dokua, potom je dobro izboksovao loptu posle centaršuta De Brujnea iz kornera.

24' - Pokušao je De Brujne direktno iz kornera da postigne gol, no Nica je bio dobro postavljen i nije se dao iznenaditi.

19' - Veliki majstor fudbala je Kevin de Brujne. Napravio je fudbaler Mančester sitija nekoliko sjajnih poteza, uposlio je potom Lukebakija čiji udarac je odličnom paradom zaustavio Nica. U nastavku akcije Jan Fertongen je iz dobre pozicije tukao preko gola.

13' - Belgija i posle gola napada. Igra se isključivo na polovini Rumunije od pokušaja Dragušina, a šansu da se upiše u strelce imao je Lukaku, čiji udarac je izblokirao Marin.

4' - Velika prilika za Rumuniju. Marin je centrirao, Dragušin je šutirao glavom, no Kastels je dobro intervenisao i poslao loptu u korner iz koga nije bilo opasnost po tim Domenika Tedeska.

2' - BELGIJA VODI! Fantastičan početak utakmice za "crvene đavole". Romelu Lukaku je sjajno ostavio loptu za Jurija Tilemansa koji je šutirao iz prve sa 16 metara i Nica nije mogao ništa da uradi u toj situaciji.

FOTO: Tanjug/AP

1' - Počela je utakmica u Kelnu, sa centra su prvi krenuli fudbaleri Belgije.

Sastavi:

Belgija (3-4-3): Kastels - Kastanj, Fas, Fertongen - Doku, Tilemans, Onana, Teat - De Brujne, Lukaku, Lukebakio.

Rumunija (4-1-4-1): Nica - Raciju, Dragušin, Burka, Banku - M. Marin - Man, R. Marin, Stančiju, Maihaila - Draguš.

Uoči meča:

"Crveni đavoli" su reprezentacija koje je u prvoj rundi najviše razočarala, pošto je neočekivano izgubila od Slovačke (1:0).

Na toj utakmici Romelu Lukaku se propisno ispromašivao, VAR mu je poništio dva gola i zbog svega toga je ovaj duel za selekciju Domenika Tedeska jako bitan.

Rumunija je pružila sjajnu partiju protiv Ukranije pobedivši sa 3:0 i sada ima veliku priliku da se trijumfom domogne osmine finala.

U slučaju da Belgija trijumfuje u poslednje kolo bi sve četiri reprezentacije ušle sa po tri boda.

BONUS VIDEO: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

Pogledajte više