SJAJNA ŠPANIJA U OSMINI FINALA EURO 2024: "Furija" pokazala snagu protiv Italije (FOTO/VIDEO)

Časlav Vuković 20. 06. 2024. u 22:55

ŠPANIJA je posle Nemačke postala drugi učesnik osmine finala Evropskog prvenstva, pošto je u drugom kolu pobedila Italiju sa 1:0.

FOTO: Tanjug/AP

Očekivalo se više od ovog derbija. Ipak, u prvom poluveremenu na terenu je postojao samo jedan tim - Španija. To pokazuje i broj udaraca ka golu rivala 9:1 (4:0 u okvir). Takođe, posed lopte bio je na strani "furije" - 61:39%.

Pretili su golu Đanluiđija Donarume najviše Alvaro Morata i Niko Vilijams. Ipak, jedan od najboljih golmana sveta je ostao nesavladan. Jedini pokušaj za "azure" imao je u finišu prvog dela Federiko Kijeza, no on je poslao loptu visoko preko gola Unaia Simona.

Slika se nije promenila ni u drugom poluvremenu. Nastavili su izabranici Luisa de la Fuentea da napadaju i veliku priliku u pogodak nije pretvorio Pedri koji je iz neposredne blizine šutirao pored gola.

Uspela je ipak Španija terensku inicijativu da kruniše golom. Igrao se 55. minut kada je Rikardo Kalafiori zatresao sopstvenu mrežu. Opet je po levoj strani probio opasni Vilijams, poslao je oštru loptu pred gol, reagovao je Donaruma, a nespretno je intervenisao štoper Italije i lopta je završila u golu.

Evropski šampion se nije trgao ni posle primljenog gola, nije izgledao kao tim koji brani titulu. Nastavio je rival da nadapa, preti i stvara šanse, što pokazuje i činjenica da se u 70. minutu zatresla prečka posle udarca Nika Vilijamsa.

Italija je tek u finišu koliko toliko prebacila težište igre na polovinu rivala, ali nije bila opasna. Dokaz o dominaciji Španije je i taj da je protivnik tek u 85. minutu izveo prvi korner.

Takođe, domancija se ogleda u tome i što je golman PSŽ-a upisao čak osam odbrana. To dovoljono pokazuje koliko je posla imao na ovoj utakmici.

Španija posle dva kola ima gol razliku 4:0 i mreža Unaia Simona je i dalje netaknuta. "Furija" u poslednjoj rundi igra protiv Albanije, a Italija će odmeriti snage sa Hrvatskom.

Španija - Italija 1:0 (0:0)

Stadion: "Šalke Arena". Gledalaca: 49.528. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Strelac: Kalafiori 55 ag.

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman, Laporte, Kukurelja - Pedri (od 71. Baena), Rodri, Ruiz (od 94. Merino) - Jamal (od 71. Tores), Morata (od 78. Ojarzabal), Vilijams (od 78. Perez).

Italija (4-2-3-1): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafiori, Dimarko - Barela, Žoržinjo (od 46. Kristante) - Fratesi (od 46. Kambijaso), Pelegrini (od 82. Raspadori), Kijeza (od 64. Zakanji) - Skamaka (od 64. Retegi).

 

Drugo poluvreme: Španija - Italija 1:0

90+5' - Kraj utakmice.

90+2' - Moglo je da bude 2:0, ali je Donaruma u dva navrata sprečio Ajozea Pereza da postigne gol.

90' - Igraće se još četiri minuta u Gelzenkirhenu.

85' - Pokušava Italija u finišu da zapreti "furiji". Tek sad su izabranici Lučana Spaletija izveli prvi korner, no Simon je dobro reagovao i pokupio loptu.

74' - Šutirao je Pelegrini sa nekih 25 metara iz slobodnog udarca, ali opasnosti po Simona nije bilo pošto je lopta otišla visoko preko gola.

71' - Zatresla se prečka posle udarca Vilijamsa. Malo je nedostajalo da na semaforu stoji 2:0. Ipak, okvir gola je bio saveznik "azurima". Verovatno se nije očekivalo da na terenu bude ovako stanje.

60' - Kakav projektil Jamala. Šutirao je iz daljine, no zamalo je bio neprecizan. Bio bi ovo jedan od najlepših golova na EURO 2024.

59' - Nastavlja Španija da napada i ređa prilike. Još uvek od Italija nije pokazala ništa na ovom susretu.

55' - ŠPANIJA VODI! Zaslužila je "furija" prednost. Opet je po levoj strani probio opasni Vilijams, poslao je oštru loptu pred gol, reagovao je Donaruma, a nespretno je intervenisao Kalafiori koji je zatresao sopstvenu mrežu.

FOTO: Tanjug/AP

53' - Još jedan pokušaj veziste Barselone. Ovoga puta je tukao iz daljine, no opasnosti za Donarumu nije bilo, pošto je dobro intervenisao.

52' - Odličan povratni pas Kukurelje, ali iz neposredne blizine nije bio precizan Pedri, šutirao je pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvreme u Gelzenkirnehu. Odmah na startu ovog dela utakmice dve promene je napravio Lučano Spaleti. Na teren je poslao Brajana Kristantea i Andreu Kambijasa, a van igre su ostali Žoržinjo i Fratesi.

Prvo poluvreme: Španija - Italija 0:0

45+2' - Završeno je prvo poluvreme na "Šalke Areni" u Gelzenkirhenu!

45' - Verovatno nije mnogo ljubitelja fudbala očekivalo da će tim Luisa de la Fuentea biti ovoliko bolji rival u prvom delu utakmice. Italijani su bili bezopasni.

FOTO: Tanjug/AP

41' - I dalje je "furija" ta koja kontroliše igru. "Azuri" u dosadašnjem toku utakmice nijednom nisu ozbiljnije zapretili Unaju Simonu. Na drugoj strani Španija je preko Ruiza upitila četvrti udarac u okvir gola rivala.

29' - Sjajno igraju Španci. Još jednu prelepu akciju su izveli igrači "furije", ipak na kraju je udarac Ruiza izblokirala odbrana Italije.

25' - Nova dobra šansa. Raspalio je po lopti Fabijan Ruiz, Donaruma se bacio i sjajnom paradom sprečio fudbalera PSŽ-a da se upiše u listu strelaca.

24' - Čudo od deteta je Limin Jamal. Promešao je odbranu rivala, potom je lopta stigla do Morate koji je šutirao, ali uspeo je da mu skrati ugao Donaruma i spreči ga da Španiju dovede do vođstva.

20' - Izabranici Luisa de la Fuentea su ti koji napadaju i uglavom se igra pred golom Italije. Tek sada je aktuelni šampion Evrope ozbiljnije napao, ipak odbrana "furije" je reagovala bez velikih poteškoća.

10' - Nova odlična prilika za Španiju. Sada je Morata centrirao iskosa sa leve stran, glavom je tukao Vilijams, ali lopta je otišla malo pored gola "azura".

FOTO: Tanjug/AP

2' - Odmah velika šansa za "furiju". Niko Vilijams je probio po levoj strani, centrirao je, glavom je sjajno šutirao Pedri, no odlično je reagovao Đanluiđi Donaruma i odbio je loptu u korner.

1' - Počela je utakmica u Gelzenkirnehu!

Sastavi:

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman, Laporte, Kukurelja - Pedri, Rodri, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

Italija (4-2-3-1): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafiori, Dimarko - Barela, Žoržinjo - Fratesi, Pelegrini, Kijeza - Skamaka.

Uoči meča:

"Azuri" koji brane titulu pokušaće da se revanširaju "furiji" za poraz u polufinalu Lige nacija (2:1).

Vredi pomenuti i da su ove dve selekcije igrale polufinale prošlog šampionata Evrope kada je Italija pobedila posle boljeg izvođenja penala, a potom je na isti način stigla do trofeja savladavši u finalu Englesku.

Španija je u prvoj utakmici na EURO 2024 bila bolja od Hrvatske (3:0), dok je tim Lučana Spaletija trijumfovao protiv Albanije (2:1).

Podsetimo, ukoliko neko pobedi na ovoj utakmici postao bi drugi učesnik osmine finala, posle domaćina Nemačke.

BONUS VIDEO: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

Pogledajte više