LOŠI PROGNOZERI: fudbalski analitičari šokirani uspesima Rumunije i Slovačke na EURO 2024

N. I. 18. 06. 2024. u 20:12

MNOGI fudbalski analitičari su pre početka Prvenstva Evrope u fudbalu predviđali da će reprezentacije Rumunije i Slovačke biti na "svom nivou", odnosno negde pri dnu tabele u grupnoj fazi takmičenja. A, ispostavil ose već na startu da su Rumuni ubedljivom pobedom na Ukrajinom (3:0) i Slovaci, još šokantnijim trijumfom nad Belgijom (1:0) dokazali da sve te prognoze padaju u vodu.

FOTO: Tanjug/AP

- Oduševljen sam pobedom. Morali smo da izvučemo dodatne rezerve u drugom poluvremenu, ali to je bilo i za očekivati s obzirom na protivnika. Ovo je izuzetno značajna pobeda za mene lično, a momci rade sjajan posao svaki dan, zaslužili smo ovu pobedu. Slovačka je mala zemlja, ali mnogo ljudi je došlo da nas podrži. Videti muškarce, žene, decu sa osmehom na licima, to je zaista veoma dirljivo. Ukrajina će želeti da se osveti za iznenađujuće ubedljiv poraz od Rumunije. Ne želimo da propustimo priliku koja nam se pruža - rekao je selektor Slovačke italijanski stručnjak Frančesko Kalcona.

Rumunski selektor Edvard Jordanesku izjavio je posle pobede protiv Ukrajine u 1. kolu Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj da Rumunija ima generaciju igrača "bez granica, sa dušom i srcem".

- Ova generacija pokazuje dušu i ima srce. To nikada ranije nismo imali. Ovo je veliki dan za Rumuniju i istorijska pobeda. Ova pobeda zaista mnogo znači za nas - rekao je Jordanesku.

Fudbalska reprezentacija Rumunije pobedila je u Minhenu selekciju Ukrajine sa 3:0, u utakmici prvog kola Grupe E Evropskog prvenstva. Rumunija je povela u 29. minutu pogotkom kapitena Nikulaea Stančua, na 2:0 je povisio Razvan Marin u 53, a konačan rezultat postavio je Denis Draguš u 57. minutu.

Jordanesku je rekao da ne želi da pada u euforiju i dodao da je odmah počinje priprema za meč protiv Belgije u subotu.

Rumunija će u 2. kolu igrati protiv Belgije, a Ukrajina protiv Slovačke.

Lunjin se izvinjava

GOLMAN ukrajinske fudbalske reprezentacije Andrij Lunjin izvinio se svom timu posle greške koju je napravio na utakmici protiv Rumunije u 1. kolu Evropskog prvenstva u Nemačkoj, kada je predao rivalu loptu u noge i kada je Rumunija povela.

Posle greške odbrane Ukrajine, odnosno lošeg ispucavanja golmana Lunjina, lopta je stigla do Stančua koji je sjajnim udarcem sa dvadesetak metara doneo vođstvo svom timu.

- Moja prva greška je promenila tok utakmice, véć sam se izvinio svom timu - rekao je Lunjin, inače golman Real Madrida.

Ukrajina će u petak u Diseldorfu igrati protiv Slovačke, i ima težak zadatak da pobedi ako želi da zadrži šansu da prođe dalje na Evropskom prvenstvu.

Pogledajte više