KAKAV POČETAK EURO 2024: Evrogolovi, isključenje, ako se po jutru dan poznaje...

Aleksandar Ilić 14. 06. 2024. u 22:53 >> 22:58

NA NEVEROVATAN način počelo je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se igra u Nemačkoj. Domaćin je protiv Škotske otvorio EURO 2024, a meč na Minhenskoj areni obilovao je uzbuđenjima - na kraju, trijumfovali su nemački "panceri" rezultatom 5:1 (3:0)

FOTO: Tanjug/AP

Nemačka je od starta bila raspoložena za igru, kontrolisala je svaki njen aspekt, dok od Škota ostaje upamćeno veselje navijača na ulicama Minhena, i atmosfera koju su na početku meča napravili. Pohvala o njima samo toliko jer...

Već od 10. minuta poveo je domaćin. Florijan Virc je postigao prvi gol na ovogodišnjem Euru:  proigrao je Toni Kros Džošuu Kimiha, a on "spustio" loptu na šesnaesterac, gde je Virc raspalio po njoj i smestio je u mrežu..

Devet minuta kasnije Džamal Musijala uvećao je prednost, a ponovo je kobna bila desna strana. Kai Haverc je prevario svog čuvara, dodao do Musijale, kome nije bilo teško da se upiše u strelce. Bila je to najava njegovog izvrsnog izdanja, koje mu je i donelo nagradu za najboljeg igrača meča.

Ali, već tada, mladi fudbaleri Nemačke ispisali su svojim golovima istoriju. Po prvi put na Evropskom prvenstvu dva uvodna gola postigli su igrači mlađi od 21 godine. 

FOTO: Tanjug/AP

U 43. minutu dodatna glavobolja za goste bilo je isključenje Rajana Porterusa koji je oborio Ilkaja Gundogana u šesnaestercu, a Kai Haverc je postigao gol za 3:0 nakon 45. minuta. To je, ujedno, bilo prvi put da na nekom velikom takmičenju Panceri postignu tri pogotka za jedno poluvreme. 

Porteus je na žalost svojih navijača ušao takođe u istoriju, ali neslavnu. On je prvi fudbaler još od Aleksandra Dragojevića (Austrija - Mađarska) 2016. koji je isključen na otvaranju EURO 2024. Takođe je bio prvi Škot koji je isključen na prvom meču nekog velikog turnira još od Krejga Barlija 1998. godine. 

Dosta sporiji ritam igre desio se u drugom poluvremenu, jer nisu imali potrebe Nemci da žure, ali...

Neposredno nakon što je Niklas Filkrug ušao u igru, uspeo je iz prvog kontakta sa loptom da u 68. minutu postigne evrogol: sa velike udaljenosti poslao je pravi projektil pod prečku, za četiri razlike u korist "pancera".

U samoj završnici auto-golom Ridigera smanjili su Škoti na 4:1, ali to kao da je razbesnelo Nemce, koji su nakon prelepe akcije preko Emrea Džana u trećem minutu nadoknade postavili konačnih i, po svemu zasluženih (a za Škote bolnih) 5:1. 

ŠKOTSKA - NEMAČKA 5:1 (3:0) (Virc 10', Musijala 19', Haverc 45'p, Filkrug 68', Džan 90+3' - Ridiger 87')

90+3' GOL NEMAČKA! Emre Džan se nakon prekida i ubacivanja po levoj strani namestio, a Angus gan nije mogao da stigne. 

90' Tri minuta produžen je meč. 

87' GOL ŠKOTSKA! Makena je poslao dobru loptu ka golu, na putu ju je Antonio Ridiger poslao u mrežu 

76' Poništen gol Nemačke! Filkrug se našao u dobroj prilici, bio je malo iza poslednjeg igrača odbrane. 

68' GOL NEMAČKA! Filkrug je iz prvog kontakta sa loptom postigao evrogol! 

59' Musijala je proigrao Gundogana, koji biva izblokiran. Ponovo se Nemci igraju fudbala, dok rival pokušava da odbrani živu glavu. 

FOTO: Tanjug/AP

58' Florijan Virc se našao u dobroj prilici, loše je zahvatio loptu, nema promene rezultata. 

55' Dosta drugačiji početak drugog poluvremena. Ne žele Nemci da rizikuju povrede, usporili su tempo igre. 

PROČITAJTE JOŠ: ISTORIJA: Nemci oduševili na EURO 2024, a o njihovim biserima će se pričati

46'  Nastavljen je meč. 

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' GOL NEMAČKA! Kai Haverc izveo je jedanaesterac. Bio je siguran. 

43' Nakon pregleda VAR snimka dosuđen je i penal za Nemačku. Rajan Porteus je oborio Gundogana, startovao je direktno na nogu. Dobio je Porteus crveni karton 

FOTO: Tanjug/AP

40'  Velika šansa za Nemačku. Kimih je po desnoj strani poslao loptu, šutirao je Gundogan, u nastavku je blokiran udarac Krosa. 

27' Spreman je za prekid bio Angus Gan. Haverc je šutirao, odlična odbrana golmana gostiju. 

24' Kristi je oborio Musijalu, delovalo je da je u šesnaestercu. Ipak nekoliko santimetara van se dogodio duel. 

FOTO: Tanjug/AP

19' GOL! NEMAČKA! Musijala je uvećao prednost domaćina. Nekoliko minuta zatišja opustilo je Škote. Probili su ponovo Nemci po desnoj strani. Kai Haverc je prevario čuvara, odigrao povratno dodavanje za Musijalu, koji je lako pogodio za uvećanje vođstva.  

10' GOL NEMAČKA! Florijan Virc postigao je prvi gol na Evropskom prvenstvu. Odlično je proigan sa desne strane, Toni Kros je poslao loptu do Kimiha, a Virc sa šesnaest metara uz stativu matira Gana koji je imao loptu na ruci. 

9' Totalna inicijativa Nemačke. Škotska se povukla na svoju polovinu i čekaju šansu iz kontri, za sada domaćin ima dominaciju u posedu. 

2' Odlično je postavljen bio Angus Gan, Florijan Virc je bio u dobroj prilici. 

1' Počela je utakmica, prvi napad imala je Nemačka. 

20.54 - Supruga Franca Bekenbauera je iznela pehar na teren. Uz velike ovacije navijače i sa suzama u očima pozdravila je navijače. 

UEFA je posthumno dodelila priznanje Bekenbaueru! 

20.53 - Svečano je otvoreno Evropsko prvenstvo u fudbalu - EURO 2024

20.08 - Navijači u odličnom raspoloženju dolaze na stadion i isčekuju početak meča. 

20.04 - Poznati su sastavi za meč. 

NEMAČKA - ŠKOTSKA 

Stadion: Minhenska arena 

Sudija: Klemen Turpan

Nemačka: Nojer Ridiger, Tah, Kimih, Haverc  Kros, Musijala, Virc, Gundogan - Andrič 

Škotska: Gan, Ralston, Robertson Mektomini, Tirni, Mekgin, Mekgregor, Adams, Kristi, Hendri, Porteus

19.40 - U ovom blogu, dok ne počne da se igra fudbal - javljaćemo vam šta se dešava na samom stadionu. Ali, kako je veoma, veoma zanimljivo i van stadiona (nažalost, nisu lepi razlozi; naprotiv!) pozivamo vas da pogledate i naš celodnevni blog posvećen EURO 2024, jer su Škoti u ovim trenucima vrlo, vrlo besni. Izvan stadiona.

19.38 - Glavni sudija meča biće Klemon Turpan iz Francuske. Ovo će ujedno biti prvi susret večerašnjih rivala od kvalifikacija za Euro 2015. kada su Panceri slavili 2:3. Reprezentacija sa Ostrva pobedu čeka od 28. aprila 1999. godine, tada je Škotska dobila rezultatom 0:1 u prijateljskom susretu. 

19.20 - Škoti će nastupati u tamnijoj opremi, a pohvalili su se zastavama koje će krasiti njihov dres pred današnji meč. 

19.10 - Veliki broj škotskih i nemačkih navijača uputio se na stadion. Organi reda su na svakom koraku. 

19.00 - Fudbaleri Škotske izašli su da osete teren na Minhenskoj areni. 

18.53 NIKOLA DRINČIĆ ZA "NOVOSTI" PRED EURO 2024: Srbija tradicionalno igra bolje protiv težih protivnika

18.14 - FRKA U NEMAČKOJ: Hitno ispražnjena fan zona zbog straha od terorista!

UOČI MEČA

Nema sumnje da će domaćin biti jako motivisan kako bi se pred domaćom publikom predstavio u što boljem svetlu.

Juriće "panceri" četvrtu uzastopnu pobedu protiv Škotske, koja je poslednji trijumf nad Nemačkom ostvarila pre 25 godina. 

NEMCI BEZ PREMCA 

Nijedna reprezentacija u Evropi nije nastupala na EURO više od Nemačke. Debitovali su 1972. godine, i nisu do danas propustili nijedan turnir, biće im 14. put da nastupaju. 

Pored Nemačke, i Španija ima tri titule šampiona Starog kontinenta, što ih čini najuspešnijim timovima. 

Na poslednjoj evropskoj smotri 2020. godine Nemačka se nije proslavila. Eliminisani su u osmini finala od Engleske.Nemačku predvodi nekadašnji trener Hofenhajma, Lajpciga i Bajerna iz Minhena Julijan Nagelsman, koji je zamenio Hansija Flika na selektorstoj poziciji 22. septembra 2023.

ŠKOTSKA POD DIRIGENTSKOM PALICOM STIVA KLARKA

Posle dvadesetčetvorogodišnjeg odsustva sa Evropskog prvenstva, Škoti su uspeli da se plasiraju na Evro 2021. godine, a potom i na drugo uzastopno. Na turniru čiji domaćin je bio ceo kontinent takmičenje su završili na dnu grupe D u finalu, a jedini bod im je došao nakon remija 0:0 protiv Engleske na Vembliju u drugom kolu. Izgubili su 2:0 od Češke i 3:1 od Hrvatske, oba puta u Glazgovu.

Ekipu Škotske sa selektorske pozicije predvodi bivši as Čelsija Stiv Klark. Igrači dolaze iz brojnih timova iz Premijer lige, Čempionšipa, kao i škotskih velikana Seltika i Rendžersa. Najpoznatiji su veterani Liverpula Endru Robertson i Mančester junajteda Skot Mektominej. 

Škoti su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo okončali sa 17 bodova, četiri manje i iza prvog u grupi A, tima Španije, ali sa šest bodova više od trećeplasirane Norveške.

NEMCI FAVORITI 

Favorit na meču je Nemačka, pre svega zbog toga što će veći broj navijača na tribinama stadiona u Minhenu biti iz zemlje domaćina. Pored toga, igrački kvalitet je nesumnjivo na strani domaćina. Škotska može da bude agresivna, a ukoliko nametne čvrstu igru imaće priliku da ugrozi gol Nemačke. Takav pristup su pokazali u kvalifikacijama za Evro, kada su nanizali pet uzastopnih trijumfa na početku ciklusa.

Selektor Nemačke, Julijan Nagelsman istakao je da postoji pritisak u njegovom taboru pred početak turnira.

- Za igrače, a i za mene kao selektora, učešće na turniru na domaćem terenu je jedinstvena prilika. Postoji pritisak, ali i radost, nadam se da možemo to da vidimo na terenu, i onda bismo mogli da imamo sjajan turnir, rekao je Nagelsman.

Stiv Klark, strateg Škotske naveo je da njegov tim očekuje tešku utakmicu.

- Nemačka će biti veoma dobra, oni su domaćini i ne žele da iznevere publiku. Kada dođe na veliku scenu, selekcija Nemačke je uvek jedna od najopasnijih. Očekujemo tešku utakmicu, ali nadamo se da ćemo i Nemačkoj pružiti težak meč, kazao je Klark.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 
Pogledajte više