LUDI MEČ AUSTRIJA - SRBIJA! "Orlovi" izgubili pred EURO 2024, ali kako! (VIDEO)

Novosti online 04. 06. 2024. u 22:38 >> 22:43

Fudbalska reprezentacija Srbije porazom je počela dvonedeljne pripreme pred Evropsko prvenstvo: "orlovi" su u Beču izgubili od Austrije sa 2:1 u meču u kome su u prvih pola sata bili kao đaci na času fudbala, a onda drastično popravili utisak. Priliku da to dodatno učine imaće u subotu od 18 časova u Švedskoj, kada će sa tamošnjom selekcijom, u meču u kome se od fudbala oprašta Zlatan Ibrahimović, odigrati poslednji kontrolni meč uoči EURO 2024.

Ilustracija

Sa nekim inovacijama u ekipi, ne toliko formacijski, koliko u traganju za idealnim rešenjem u odbrani (ovoga puta su je od starta činili Spajić, Veljković i Pavlović, sa Gudeljom kao "ispomoći"), selektor Srbije Dragan Stojković teško da je mogao da zamisli gori početak meča od dešavanja koja su se zbila na bečkom "Ernst Hapel" stadionu.

Skoro deset minuta naši fudbaleri maltene nisu pipnuli loptu, a kada "pošteno" to jesu - bilo je to dok su se s njom, izvađenom iz mreže, vraćali ka centru. Jer, posle umalo dosuđenog penala za Austriju već u 9. sekundi, dosuđen je gol za domaćine u 10. minutu, kada je razigrani Baumgartner, inače vezista Lajpciga, sa saigračima nadmudrio "orlove". Arnautović je odvukao deo srpske odbrane u njenu desnu stranu, a u levi deo utrčao Patrik Vimer i, prilično lako, matirao Vanju Milinkovića Savića.

A nepuna tri minuta kasnije, i Baumgartner je pogotkom obradovao austrijsku publiku.

Vlahović je poklekao u duelu na sredini terena, pištaljka portugalskog arbitra Nobrea nije se oglasila, a u dva poteza ekipa selektora Ralfa Rangknika dala je drugi gol - Grilič je bio asistent, pomenuti strelac egzekutor.

Da igrači Austrije nisu bili toliko grubi u duelima koliko su bili, verovatno bi njihovi rivali ostali još neko vreme zbunjeni goleadom u kojoj su se našli, ali... kao da je proradio fudbalski inat kod "orlova" kada su primetili koliko ne baš klasičnih sportskih prekršaja suparnici čine. "Proključala je krv", kapiten Tadić uskakao da ratobornim domaćinima objasni da "tako više neće moći", a nedugo zatim je i dirigovao akcijom kojom je prepolovljen zaostatak.

Igrao se 35. minut kada je "desetka" Srbije centirala s levog krila, defanzivac Spajić sjajno u napadu skočio i glavom poslao loptu na stativu, a onda se ona odbila od okvira gola ka drugom odbrambenom igraču "orlova", Strahinji Pavloviću, koji je spretno postigao pogodak za 2:1.

Do kraja poluvremena austrijska selekcija jeste zadržala veći posed lopte, ne i intenzitet opasnih akcija, a selektori su pritom morali da izvrše i prinudne izmene, jer su Grilič i Maksimović povredili glave u skok-duelu (pa je u vezni red Srbije ušao Ivan Ilić).

Uz izmene, i novu formaciju, počeo je drugi deo meča, jer je Stojković upario Vlahovića sa najboljim strelcem u istoriji srpskog reprezentativnog fudbala, oporavljenim Aleksandrom Mitrovićem, a u odbrani je Spajić ustupio mesto Milenkoviću. Ali, nije samo bilo promana u smislu ko je na terenu i gde ko stoji, već je promena bila i u mentalitetu:

Srbi su počeli da na grubosti rivala, a bilo ih je na pretek, odgovaraju daleko čvršćom igrom. Zato je meč počeo da biva "seckan" prekršajima svaki čas, jer su na snažniju igru "orlova" Austrijanci odgovorili novim grubostima, ali to nije promenilo činjenicu da su stvari na terenu počele da se menjaju. I to u korist srpske selekcije.

Ređali su se i dobri individualni, ali, mnogo važnije, kolektivni potezi. "Samo" je nedostajao onaj ubojiti trenutak u napadu, odlučujuće dodavanje za pogodak, ali svega ostalog je bilo tu - i bravura u odbrani (Pavlović se tu isticao, a i golman Milinković Savić), i odličnih driblinga (Živković je prednjačio, mada je i Birmančević bio konkretan), a i konkretnih kolektivnih akcija, iako se ekipa na terenu drastično promenila.

Pa opet, popravljeni utisak nije bio dovoljan da se protiv Austrije, koja je nastavila sa prilično grubim potezima (i to toliko da je selektor Stojković na momente besneo uz aut-liniju), izbori bolji rezultat od onog koji je bio na snazi od Pavlovićevog pogotka.

Ipak, i pored očajnog starta, razloga za zadovoljstvo jeste bilo - ne baš za radost, ali kao "odskočne daske" za ono što sledi, jeste. Da li će to biti dovoljno, i da li je dovoljno vremena da se zatvore sve uočene "rupe" kroz koje je duvala promaja, pokazaće narednih desetak dana.

KRAJ! Austrija - Srbija 2:1

88'  - Još jedan nedosuđen prekršaj Austriji. Selektor Stojković besni!

Screenshot: RTS

86' - Opet "biju" domaći, pada Aleksandar Mitrović, drži se za leđa. Ne valja to... Nadamo se da će biti sve u redu sa njim, tek se nedavno oporavio...

84' - Ivan Ilić je oprobao udarac. Jak je, ne i precizan, nažalost.

83' - Novi prekršaji Austrijanaca, naši igrači ne mogu da veruju da nema ozbiljnijih sankcija za takvu igru. Slobodan udarac za Srbiju sa oko 30 metara.

81' - Novi dobri potezi naših (i nove dozvoljene grubosti Austrijanaca), Mitrović se i pored očiglednih, a nedosuđenih prekršaja nad njim, izborio da centrira s desnog krila, a tik ispred Jovića interveniše jedan odbrambeni igrač domaćih. Šteta, šteta... moglo je ovo da bude vrlo opasno po Austriju.

79' - Šteta! Akcija Samardžić - Živković - Ivan Ilić okonačana je Ilićevim pokušajem da petom vrati loptu Andriji Živkoviću, a to su domaćini sprečili u svom kaznenom prostoru.

77' - Auh! Drugi vrlo opasan napad Austrije od sredine drugog poluvremena, "VMS" je sprečio rivala da ga predribla!

76' - Vrlo lep dribling Živkovića na desnom krilu, vrlo lep - a posle centaršuta i odbitka, Pavlović je natrčao na loptu i neprecizno šutirao. Piksi se nervira...

Screenshot: RTS

75' - Ostaje Srbija sa dva napadača iako Vlahović izlazi - menja ga Luka Jović. A Saša Lukić u veznom redu menja Sergeja Milinkovića Savića.

74' - Na sreću po noge naših napadača, Danso izlazi iz igre. Vrlo lukavo je odigrao svoju ulogu, sa dosta startova na granici prekršaja.

71' - Mitrović traži penal, ali previše se buni pa dobija žuti karton. Novi dobri nalet "orlova", najpre preko Birmančevića s leve strane, pa preko Živkovića s desne. Sve bolje deluju naši

70' - Austrijanci počinju malo da "kradu" vreme. A kako nastavljaju sa nesportskim potezima, Poš je dobio žuti karton, jer je rukama zaustavio napad Srbije po levoj strani.

66' - Kako se bori Strahinja Pavlović! Kontra 4 na 2 domaćih, posle pada dvojice naših vezista. Čekali su ih samo Pavlović i Veljković, a pomenuti defanzivac, strelac dosad jedinog gola, sa dve fantastične intervencije sprečio je Austriju i da šutne ka golu Srbije. Sjajna defanziva, nema šta.

Strahinja Pavlović na utakmici Austrija - Srbija u Beču / FOTO: Tanjug/AP

65' - Novi dobar potez Birmančevića, ovoga puta centaršut za Vlahovića (koji je to čekao sat vremena), no golman domaćih je brži...

64' - Pada odmah Birmančević u kaznenom prostoru Austrije, svi naši igrači misle da je to trebalo da bude penal, sudije se ne oglašavaju!

63' - Posle tri promene Austrijanaca, dve kod nas: Mijat Gaćinović i Nemanja Gudelj izlaze, u igri su Lazar Samardžić i Veljko Birmančević.

59' - Novi grub prekršaj Austrijanaca, Danso s leđa udara Mitrovića. Slobodan udarac za "orlove" sa više od 35 metara. Izvešće to ili Ivan Ilić, ili Nemanja Gudelj. Ilić je centrirao, odbrana Austrije privremeno interevenisala

Srpski navijači i bakljada na meču Austrija - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

58' - Gregorič, koji je odmenio Arnautovića, traži uzalud prekršaj Srbije (čiji su igrači, prosto, počeli da čvršće odgovaraju na duele), a potom Veber uspeva da iznudi faul "SMS"-a, s kojim se sudario posle dodavanja pomenutog srpskog fudbalera? Nesvakidašnje... Ali, dobro, i to je fudbal. Potom se Vimer žali na povredu, i to kad se našao između Veljkovića i Milenkovića koji su takođe krenuli na loptu kao i strelac jednog od austrijskih golova...

55' - Bune se domaći posle duela Vimera i Gudelja, smatrali su da je u pitanju prekršaj Srbina, ali ... nema ništa od toga. A, zatim, daleko grublji faul domaćih nad Pavlovićem. Baš "biju" domaćini večeras, nema šta.

54' - Dobra šansa za Srbiju! Iznova je Gaćinović centrirao na "prvu", odnosno bližu stativu, tu je Sergej Milinković Savić zahvatio loptu glavom, želeo da je u paraboli prebaci u dalji ugao gola, no nije bio precizan.

53' - Korner za Srbiju s leve strane izveo je Mijat Gaćinović, a onda je usledio novi, za koji se izborio "SMS", pa sad i treći, koji je izvojevao Mitrović...

51' - "Orlovi" sa značajno većim posedom na startu 2. poluvremena, nego na samom početku utakmice. Nekako drugačije deluju naši reprezentativci, odlučnije svakako, za nijansu konkretnije...

49' - Poš šutira sa distance ka golu Srbije, i to prilično neprecizno.

47' - Kao na početku meča, pripretili su prvi domaćini. Iskosa s leve strane su šutirali, golman Milnković Savić - na mestu.

Vanja Milinković Savić na meču Austrija - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

46' - Sastav Srbije na startu 2. poluvremena: Vanja Milinković Savić, Pavlović, Milenković, Veljković, Gudelj, I. Ilić, Živković, Gaćinović, Sergej Milinković Savić, Mitrović, Vlahović

46' - Definitivno, Srbija igra sa dva napadača na startu drugog dela meča, Mitrović i Vlahović su u špicu. U odbrani, Milenković menja Spajića.

21.50 - Počelo je drugo poluvreme!

Izmene, izmene... Koliko primećujemo, Aleksandar Mitrović je ušao u igru. Nema kapitena Tadića. Nema ni kapitena domaćih, Arnautovića. Uskoro će biti poznati detalji tih selektorskih poteza.

Kraj poluvremena. I to kakvog! Austrija je u prvih pola sata potpuno nadigrala Srbiju, dala dva gola, a onda su se "orlovi" konačno trgli i, preko Pavlovića, prepolovili zaostatak. Ono što će od samog rezultata biti važnije - to je popravljanje igre. A u njoj je mnogo toga škripalo u ovih 45 minuta.

44' - Bilo je više "sekcanja" igre u prvom delu meča, no igraće se samo dva minuta sudijske nadoknade.

42' - Ipak malo duži prekid. Igrači koji su se sudarili glavama napustiće teren, a umesto njih su Ivan Ilić, kada se radi o "orlovima" i Lajmer kod domaćih.

41' - Sudar glavama Maksimovića i Griliča. Kraći prekid meča je u toku, ukazuje se pomoć našem vezisti.

Grilič u jednom od "vazdušnih duela" sa reprezentativcima Srbije, u ovom slučaju Spajićem / FOTO: Tanjug/AP

40' - Drugi "ozbiljniji" prekršaj Marka Arnautovića. Odlazi strelac gola za Srbiju, Pavlović, da porazgovara sa njim. 

39' - Pada "SMS" u kaznenom prostoru Austrije, ne oglašava se sudije, a kapiten Tadić potom odlaže loptu Živkoviću, čiji je šut blokiran. Dobra prilika za naše, nema šta. "Probudili" su se, što je najvažnije.

38' - Evo kako je Strahinja Pavlović dao gol Austriji:

37' - Ori se "Srbija, Srbija!" sa tribine na kojoj je više hiljada naših navijača.

35' - Centrirao je Tadić sa levog krila, sjajno skočio Spajić kod dalje stative, loptu poslao glavom - upravo u bočni okvir gola domaćih, a onda se onda odbila ka još jednom srpskom defanzivcu, Pavloviću, koji ju je spretno ubacio u mrežu. 

34' - Gooool! Srbija je smanjila na 2:1, Strahinja Pavlović!

32' - Treći put se zatresla mreža Srbije, srećom, posle ofsajda! Velike probleme imaju naši sa iznošenjem lopte na suparničku polovinu terena, naročito kada Austrijanci "uključe" opšti presing, kao što se sada desilo. Naterali su desnokrilnog Andriju Živkovića, koji se spustio čak na mesto beka, da loptu vrati golmanu "VMS"-u, a ovaj loše izbacio loptu napred, pod pritiskom zapaženog Vimera. Austrijanci su je vratili u naš kazneni prostor ekspresno, ali se pogodak ne važi zbog nedozvoljene pozicije

31' - Nervoza, nervoza... Naši prave prekršaj na suparničkoj polovini terena, a onda odmah Austrijanci ratoborno traže da se to raspravi i bez lopte. Dušan Tadić je, kao kapiten, odmah ušao u "duel" sa strelcem Patrikom Vimerom, koji je bio najbesniji. Srećom, brzo se to okončalo...

28' - Zvanično, domaćin ima loptu u posedu 58% vremena. Deluje kao da je bar tri četvrtine dosadašnjeg toga utakmice proteklo a da su "orlovi" u odbrani... Osim one jedne šanse Tadića, nemaju se naši reprezentativci čime pohvaliti na ovom meču. Naročito u ona dva defanzivna kiksa.

25' - Novi šut Austrijanaca, a ovoga puta se golman Vanja Milinković Savić dobro postavlja. Na drugoj strani terena solidan pokušaj "orlova", koji je završen bez idealnog proigravanja Gaćinovića, pa su domaćini opet došli u posed.

23' - Interesantan podatak. U poslednjih šest meseci, Austrija ima gol-razliku 13:1 u svojim mečevima.

22' - Prelako probijaju pojedini austrijski fudbaleri linije odbrane Srbije, poput Baumgartnera. Za tili čas se sa sredine terena - nađe s loptom na rubu kaznenog prostora "orlova"... 

20' - Malo su se oslobodili pritiska "orlovi", ali... Za sada i dalje gube sa dva razlike.

18' - A ovako su Austrijanci udvostručili prednost, gol Baumgartnera:

17' - Ovako je Austrija povela:

16' - Konačno prilika za Srbiju! posle centaršuta "SMS"-a s desne strane, Vlahović je propustio loptu za Tadića, a ovaj, neometan, sa 14-15 metara šutirao pokraj spoljne ivice stative gola Austrije!

14' - Izgubio je loptu Vlahović na sredini terena, sudija je smatrao da nema prekršaja, a u dva poteza Austrijanci su nadmudrili ekipu Srbije: Baumgartner je potom lako, sa ruba kaznenog prostora, uvećao vođstvo domaćih - 2:0.

13' - Šta se ovo dešava? Drugi gol daje Austrija! 

Patrik Vimer proslavlja gol za Austriju protiv Srbije / FOTO: Tanjug/AP

11' - "Zaspala" je naša odbrana, jedan napadač domaćih ju je "odvukao" u stranu, a Baumgarter idealno uposlio Vimera koji je matirao Vanju Milinkovića Savića. 

10' - Gol! Austrija vodi - 1:0!

Austrijanci daju prvi gol Srbiji / Screenshot: RTS

8' - Sve vreme su domaćini u napadu. Pomalo neverovatno, ali tako je.

6' - Još jedan prekršaj Austrijanaca, i to ramenom je u lice Gudelja udario jedan austrijski fudbaler. I to nedugo nakon što je Mijat Gaćinović takođe nesportski zaustavljen (i uhvatio se odmah za butni mišić desne noge). Nadamo se da će obojica biti dobro...

4' - Novi solidan napad Austrije, a i on je "prerano završen" - zbog ofanzivnog faula

3' - Više hiljada naših zemljaka viče glasno "Srbija, Srbija!" sa tribina. Za sada, naši fudbaleri to slušaju bez lopte, jer su je dvaput imali i to samo na po nekoliko sekundi.

2' - Ekipa selektora Ralfa Rangnika je opasnija u uvodnim momentima, još jednom je pripretila, da bi odgovor stigao "na vreme", van kaznenog prostora Srbije.

1' - Austrija u 9. sekundi meča traži penal! Spajić je "odneo" Baumgartnera, ali sudija iz Portugalije kaže "nema penala!"

1' - Počeo je meč!

20.44 - Himne su intonirane...

Screenshot: RTS

Screenshot: RTS

20.42 - Kakve scene na "Ernst Hapel" stadionu... Dosadašnjem defanzivcu Zvezde, Aleksandru Dragoviću, uručuje se dres povodom 100 nastupa za Austriju, Marko Arnauotivć, kapiten Austrijanaca, krsti se sa tri prsta, hiljade austrijskih zastava je u rukama domaće publike, ali grmi himna "Bože pravde" jer je peva više hiljada srpskih navijača!

Screenshot: RTS

Screenshot: RTS

Screenshot: RTS

20.39 - Poslednje instrukcije kapitena Tadića Sergeju Milinkoviću Saviću

Screenshot: RTS

20.38 - Pozdravljaju se rivali u tunelu...

Screenshot: RTS

20.36 -Stadion Ernst Hapel je prilično popunjen...

Stadion Ernst Hapel pred početak meča Austrija - Srbija / Screenshot: RTS

20.30 - Inače, Marko Arnautović, kapiten Austrije a "naše gore liste" postaje večeras drugi najstariji austrijski kapiten. On nosi kapitensku traku 35 godina i 46 dana posle dolaska na ovaj svet, a najstariji je i dalje čuveni Anton Poslter, koji je u septembru 2000. protiv Irana imao 36 godina i 175 kada je bio u pomenutoj ulozi.

20.21 - Protokol za današnji meč:

20.10 - Prava pomama je ispred stadiona vladala za austrijskim reprezentativcima...

20.02 - RIVAL SRBIJE NIJE NAIVAN: Slovenija pobedila u prvoj pripremnoj utakmici pred EURO 2024 (VIDEO)

19.55 - I, kakav je vaš stav... Kako će se završiti ova utakmica? Učestvujte u anketi:

19.50 - Evo i sastava!

Austrija (4-2-3-1) Penc - Vober, Danso, Poš, Vimer - Grilič, Zajvald - Baumgartner, Pras, Šmid - Arnautović
Srbija (4-2-3-1) V. Milinković Savić - Spajić, Gudelj, Veljković, Pavlović - Maksimović, S. Milnković Savić - Živković, Tadić, Gaćinović - Vlahović

19.11 - Pred dolazak na stadion, selektor Dragan Stojković je izveo "orlove" u jedno "bečko razgibavanje". Pogledajte i sami u foto-galeriji kako je to izgledalo:

Podsetimo, "orlovi" su u Beč stigli jer ih tamo čeka kontrolna utakmica sa austrijskom selekcijom, koja i sama učestvuje na EURO 2024 (Austrijanci su u grupi D, sa Poljskom, Holandijom i Francuskom).

Naša nacionalna selekcija je doputovala u Beč u novoj, svetloplavoj opremi, koja nikog nije ostavila ravnodušnog, ali...

... to nije jedina novost vezana za "orlove".

Oni ovog utorka debituju u novim dresovima.

U pitanju je bela oprema, sa plavim detaljima - kako na kragni, tako i u vidu stilizovanog grba na grudima. 

Evo i kako ona izgleda:

Spisak fudbalera Srbije za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024

Podsetimo, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je spisak igrača koje će voditi na Evropsko prvenstvo.

Na spisku se nalaze:

Golmani: Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović.

Odbrambeni igrači: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Stojić.

Vezni red: Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Srđan Mijailović, Sergej Milinković Savić, Dušan Tadić, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović

Napadači: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov.

FOTO: FSS

Kada se igra EURO 2024, kada su utakmice Srbije?

Evropsko prvenstvo se održava od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, a Srbija je u grupi C sa nacionalnim selekcijama Engleske, Slovenije i Danske.

Fudbalska reprezentacija Srbije je u grupi C, i igraće najpre protiv Engleske (16. juna od 21 sat u Gelzenkirhenu), a potom dva meča na minhenskoj Areni - najpre 20. juna od 15 sati protiv Slovenije, te 25. juna od 21 protiv Danske.

Pre toga, ekipa selektora Stojkovića ima dve provere:

Ovog utorka od 20.45 gostuje Austriji, a u subotu, 8. juna, od 18 časova Švedskoj, i to u utakmici na kojoj će se od fudbala oprostiti Zlatan Ibrahimović.

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, pratite ga na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024.

Bonus video: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

Pogledajte više