LESKOVČANI TRAŽE PRAVDU ZA AJVAR: Kako je Dua Lipa sama sebi zadala "autogol"

V.N.

24. 07. 2020. u 17:55 >> 17:55

JOŠ jedan autogol Due Lipe, i to zbog - leskovačkog ajvara. Britankska pevačica, poreklom sa Kosova i Metohije, koja već nedelju dana provocira svojim skandaloznim objavama na društvenim mrežama, propagirajući mržnju i "veliku Albaniju", gostovala je u emisiji američkog jutjubera Šona Evansa Hot ones, koja govori o ljutoj hrani.

Foto N. Živanović

Kada ju je voditelj pitao koji albanski deliktas bi svako morao da proba pre nego što umre, Lipa je, kao iz topa, odgovorila:

- Ajvar! To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, tost, uz pitu od spanaća, koja je još jedan albanski specijalitet.

Dok je ona govorila, u kadru se našla fotografija tegle srpskog ajvara, na kojoj jasno piše "leskovački ajvar". Sporna fotografija nastala je u prostorijama Udruženja "Leskovački ajvar", koje je već pokrenulo postupak sa Zavodom za intelektualnu svojinu, zbog njihove etikete u cilju predstavljanja srpskog brenda kao albanskog nacionalnog proizvoda.

Foto EPA

- Potražićemo pravdu, neće srpski ajvar promovisati kao albanski - poručuje Stevica Marković iz "Leskovačkog ajvara". - Moramo da poštujemo pravila. Ajvar je generično ime, kao što je rakija, slanina, kobasica... Na to ime se dodaje prefiks, pa smo zaštitili "Leskovački ajvar" i recepturu po kojoj se on proizvodi. Problem je što su oni upotrebili našu sliku kao pokrivalicu.

Ajvar se, veli Stevica, baštini na celom Balkanu, ali leskovački ajvar nosi svoju težinu i prepoznatljivost. Prave ga i u Makedoniji, i na Kosovu i Metohiji, Bugari imaju sličnu varijantu koja se zove ljutenica...

- Tek će tu da se digne buka i dževa, kao što je i za onu zastavu što je objavila pre neki dan - zaključuje Marković.

Pogledajte više