SPAVA U ŠTALI MAZGARI, BUDI SE U 2 UJUTRU: Evo kako Milan Stanković provodi vreme na Hilandaru: - Pomaže u teškim fizičkim poslovima

Novosti onlajn

29. 05. 2024. u 23:05

MILAN STANKOVIĆ se već neko vreme nalazi u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, gde je često odlazio i ranijih godina i pomagao bratiji u raznim manastirskim poslušanjima.

Foto: ATA images/Novosti/Profimedia

Milan, koji u tajnosti priprema povratak na muzičku scenu, već duže vreme se nalazi van javnog života, ali koristi svaku priliku da obilazi manastire, kako bi radio na svom duhovnom usavršavanju.

Foto: P. Milošević/V. Danilov

Kako prenose domaći mediji, Milan je jedan od slobodnih trenutaka u toku boravka u svetinji iskoristio kako bi sa prijateljem i bratom u Hristu molitveno tihovao na obali mora. Oni su tom prilikom razmenjivali duhovna iskustva o raznim temama koje Stankovića preokupiraju kada se radi o religiji.

Kako izvor za domaće medije navodi, Milanov boravak i poslušanje su sve samo nisu laki i jednostavni. Pevač je smešten u prostoriji koja se u manastiru naziva mazgara. To mesto je nekada služilo kao štala, gde su se čuvali manastirski magarci, a danas je to lepo uređen prostor sa 40 kreveta, gde spavaju manastirski gosti.

Stanković, kao i svi poslušnici koji dođu u Hilandar, ima posebno zaduženje ili blagoslov, kako se to naziva u crkvenoj terminologiji. Tako neko sprema hranu i pomaže u trpezarijskim poslovima, neko čisti sobe, uređuje dvorište, a poslušnik Milan ovaj put je dobio zaduženje da pomaže u građevinskim radovima na obnovi manastira koji je izgoreo 2004. u velikom požaru.

Foto: Printskrin Instagram/milanstankovic

Pored ovih fizičkih poslova, nekad velika pevačka zvezda svaki dan ispunjava i redovna manastirska bogoslužbena pravila. Tako on ustaje u dva sata ujutru i ide u crkvu na bogosluženja i molitve koje traju sve do doručka u sedam sati. Tek posle toga on ide na svoje poslušanje i radi sve do večernje službe u 17 sati, nakon koje sledi skromna večera. Tokom dana, dok mu traje poslušanje, Milan ima i malo vremena za predah, tada odlazi do obale mora i tihuje ili razgovara s nekim od monaha ili poslušnika, kao što je i on sam.

Podsetimo, Milan je i pre dve godine boravio na Svetoj Gori, gde je proveo i vaskršnje praznike, pa je tako tada pravio i manastirski melem koji pomaže obolelima od teške bolesti.

- Tačno je da Milan pomaže manastiru Hilandar. On dolazi u manastir i sam se prijavi da nešto pomogne u manastiru radeći svakodnevne radove unutar monaške zajednice Hilandara. Sećam se da su mu skoro monasi kao blagoslov dali poslušanje da pomogne u pripremi kozlica. To je melem protiv karcinoma koji se pravi i može se nabaviti na Svetoj Gori - rekao je tada teolog Miloš Stojković.

I sam pevač je objasnio šta za njega podrazumevaju vera i hrišćanstvo:

- Manastiri i svetootačko predanje su tu da nas uče i pomognu da postanemo hrišćani, što je vrhunska vrednost. Biti istinski hrišćanin stanje je duha koje nadilazi vreme i nakon telesne smrti prelazi u večno blaženstvo. Ali hajde, za početak, da naučimo da biti pravoslavni hrišćanin nije slobodan dan za jelo i piće za praznike, niti je brojanica okačena o retrovizor u kolima - objasnio je Milan svojevremeno za medije.

(KURIR - KURIR STARS)

Pogledajte više