GINEKOLOGU GODINU DANA ZATVORA: Preinačena presuda za smrt porodilje Tode Milanković iz Modriče

O. MATAVULj

01. 04. 2021. u 12:31

VRHOVNI sud Republike Srpske preinačio je presudu Mirku Šaranu, specijalisti ginekologije i akušerstva, i osudio ga na godinu dana zatvora zbog nesavesnog lečenja porodilje Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče koja je nakon rođenja zdravog dečaka preminula 2. februara 2015. godine.

Foto: Nezavisne

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Doboju Šaran, koji je aktuelni direktor Doma zdravlja u Derventi, u novembru 2019. godine oglašen je krivim da je iz nehata počinio krivično delo nesavno pružanje lekarske pomoći i osuđen je na dve godine zatvora. Na tu presudu žalili su i tužilaštvo i odbrana.

- Žalba tužilaštva odbijena je kao neosnovana. Povodom žalbe odbrane, a po službenoj dužnosti, prvostepena presuda je preinačena u pravnoj oceni krivičnog dela i odluci o krivičnoj sankciji. Na osnovu toga optuženom je izrečena kazna od godinu dana zatvora, a u preostalom delu presuda ostaje neizmenjena - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Suština je u tome da je dobojski sud Šarana osudio po starom Krivičnom zakonu RS, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, a sada je osuđen po novom koji je stupio na snagu u julu 2017. godine.

U presudi se navodi da je Šaran u DZ Derventa primio Milankovićevu na kontrolu i zadržao radi poroda.

- U jutarnjim časovima kod Milankovićeve su se pojavili porođajni bolovi nakon čega se u 18 časova vaginalno porodila. Porođaj je trajao duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

- Za vreme boravka u DZ Derventa optuženi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima koji mogu imati uticaj na odluku o brzini njenog premeštaja i transporta u ustanovu višeg ranga - bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata - navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je to dodatno uticalo na atoniju uterusa i povećalo opseg krvarenja.

- Optuženi je uradio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje. Iako je bio svestan da može nastupiti zabranjena posledica tek je oko 19 časova vozilom hitne pomoć oštećenu uputio u dobojsku bolnicu - navodi se u presudi.

Dodaje se da je tokom DZ Derventa i transporta Milankovićeva iskrvarila i ušla u nepovratni hemoragijski šok pre dolaska u dobojskou bolnicu.

- U 21.58 časova Milankovićev je preminula u bolnici usljed spoljašnjeg iskrvarenja iz rascepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice - zaključuje se u presudi.

Pogledajte više