KOMPLETNO OTVARANJE 1. APRILA: Udruženje ugostitelja “Horeka” uputilo zahteve Vladi RS
UDRUŽENjE "Horeka" uputilo je Vladi RS, a uoči sastanka koji je planiran u petak, više zahteva, među kojima su da im se što pre omogući otvaranje, odnosno da se bašte kafića otvore već u ponedeljak, a kompletno otvaranje traže od 1. aprila.
Od Republilčkog štaba traže da ne ograničava radno vreme, te da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica lokalne saamouprave. Što se tiče broja ljudi unutar objekta, oni smatraju da to treba da bude na osnovu kvadrature prostora.
U pismu upućenom Vladi RS se zahteva da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu visinu, i 50 odsto plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smeštajnim jedinicama.
Ukoliko važeće mere budu produžene nakon 31. marta, zaposleni u ugostiteljstvu traže isplatu minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima kao i tekuće troškove za mjsec april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada. Uz to, traže da se porezi i doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1.000 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.
Jedan od zahteva je i donošenje uredbe-odluke koja je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri meseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar 2020. godine.
"Horeka" traži i odgodu plaćanja računa za struju i vodu za mesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih kamata kao i mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 meseca. Ugostitelji traže da Vlada RS omogući preko Investiciono-razvojne banke RS, namenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu moguću kamatu.
U obrazloženju zahteva, udruženje "Horeka" navodi da sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne menja ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže tražena su prva dva zahteva.
Dodaju da su svi ostali zahtevi koncipirani da bi se očuvala radna mesta zaposlenih u ugostiteljstvu, te omogućio nastavak poslovanja i nakon pandemije virusa korona, koji će, kako kažu, takođe biti izazovan za sve ugostitelje.