OPREZNO SA PEČURKAMA, BROJ TROVANJA U PORASTU: Šume u Srpskoj preplavljene jestivim ali i otrovnim vrstama

Nevena Bunić 23. 11. 2024. u 06:00

ZBOG trovanja pečurkama, za mesec dana šest pacijenata je zbrinuto na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Srpske u Banjaluci. Srećom, nisu imali težih posledica po zdravlje.

Foto Shutterstock

Sušno leto nije obećavalo, ali produžena topla i kišna jesen produžila je i sezonu branja. Jestive pečurke koje su se najviše brale su vrganji, sunčanice, krasnice, a kreću i crne trube. Međutim, neiskusni berači beru sve pod rukom.

Za "Novosti" su iz UKC-a potvrdili da su prethodnog meseca imali više intervencija zbog trovanja pečurkama.

- Tokom prošlog meseca imali smo šest pacijenata sa simptomima gastrointestinalnog trovanja. To su mučnina, glavobolja, povraćanje i proliv. Trovanja su prošla bez posledica, radilo se o kratkim hospitalizacijama - navela je prof. dr Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

Profesorka na Katedri za mikrobiologiju i biologiju na PMF u Banjaluci Svjetlana Lolić, ističe da svaka jestiva gljiva ima otrovnu dvojnicu ili više njih, i da berači moraju biti veoma oprezni prilikom branja.

Halucinacije

SREDINOM prošlog meseca čak 26 osoba je zbrinuto u UKC Tuzla zbog trovanja pečurkama, a među njima je bilo i pacijenata koji su imali halucinacije.

- Simptomi trovanja su se javljali od jednog do četiri sata od konzumacije gljiva. To su bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. Imali smo i određen broj slučajeva, gde su pacijenti imali halucinacije, pospanost, sužene zenice, usporen rad srca, hipotenziju, znojenje - naveli su u UKC Tuzla.

- Najopasnije pečurke kod nas su pupavke i njihovom konzumacijom dolazi do težih posledica, pa i do smrtnog ishoda. Zelene, bele, prolećne i smrdljive pupavke su otrovne i neke od najotrovnijih na svetu. Najčešća trovanja kod nas su sa oljuštenim muharama, koje berači greškom zamene sa jestivom blagvom. Česta greška je zamena otrovnih zavodnica sa lisičarkama, kao i zamena otrovnih sa jestivnim šampinjonima - kaže Lolićeva.

Lolićeva savetuje beračima da pri branju pored sebe imaju iskusnu osobu, ali i da se dobro informišu o karakteristikama otrovnica.

- Nisu tačna pravila po kojima su pečurke koje su "načete" od puževa ili drugih životinja jestive, jer nemaju svi organizmi iste enzime. Puževi, pa čak i koze mogu da jedu gljive koje su otrovne ljudima. Takođe, nije tačno ni pravilo da ukoliko promeni boju kada se preseče, da je otrovna. Veliki broj jestivih pečuaraka menja boju, takva je i cenjena vrsta vrganja zelenjača - pojasnila je Lolićeva.

Pogledajte više