UTVRĐENI IZBORNI REZULTATI ZA GRAD TREBINJE: SNSD potvrdio svoju dominaciju

D.Curać 28. 10. 2024. u 18:08

NA lokalnim izborima održanim u Trebinju, SNSD je i ovoga puta potvrdio svoju dominaciju, osvojivši najveći broj mandata u gradskoj skupštini. Međutim, izbori su doneli i neke novosti, s obzirom na to da su u skupštinske klupe ušli predstavnici novih političkih partija.

D. Curać

SNSD je uspeo da poveća svoj rezultat u odnosu na prethodne izbore za oko 1.000 glasova, a nosilac njihove liste, Luka Petrović, ostvario je najbolji pojedinačni rezultat sa 4.047 glasa. Ipak, SNSD nije povećao broj mandata, odnosno i naredne četiri godine imaće 12 svojih predstvanika u Skupštini grada Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić (SNSD) je najavio da će se uključiti svi koalicioni partneri kako bi se pronašla najbolja rešenja za sve građane Trebinja.

- Novina je da ćemo sa predsednicima gradskih odbora naših koalicionih partnera razgovarati o predloženim kandidatima za mesto načelnika odeljenja, direktora javnih ustanova i druge funkcije, da zajednički odlučimo o njihovom imenovanju. Postoji i opcija vršilaca dužnosti, da odmah ne damo mandat od četiri godine, kako bismo procenili da li neko zadovoljava u obavljanju određene funkcije - rekao je Ćurić.

Prema utvđenim rezultatima CIK-a BiH, isti broj odbornika zadržala je i "Lista za pravdu i red" Nebojša Vukanović, četiri mandata, što je i najveći broj odbornika u trebinjskoj Skupštini posle SNSD-a.

Glasovi poštom za NDP

OBJAVLjENI rezultati CIK BiH pokazuju da je najviše glasova poštom dobio NDP. Od 308 koliko je građana glasalo na taj način toj stranci pripalo je 90.

Konačan sastav lokalnog parlamenta može se najranije očekivati sredinom narednog meseca, kada bi trebalo biti održana i prva sednica. U novoj skupštini će se naći i predstavnici DEMOS-a i političke organizacije "Srcem za Trebinje". Ovo je prvi put da te stranke imaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu. S druge strane, PDP i Narodni front su ostali bez odborničkih mandata.

Zanimljivo je da su i NDP i Narodna partija Srpske povećale broj svojih odbornika, dok je SDS doživeo manji pad.

Pogledajte više