TREBINJE SE PRIPREMA ZA PRVI STRIP FESTIVAL: I deveta umetnost među kulturnim manifstacijama

D.Curać 24. 10. 2024. u 06:30

GRAD Trebinje uskoro će biti domaćin svog prvog Strip festivala, zahvaljujući saradnji s Herceg Novim, koji već dugi niz godina uspešno organizuje sličan događaj.

Foto Grad Trebinje

Delegacija iz Herceg Novog, predvođena potpredsednikom Opštine Mirkom Musturom, te autorima Hercegnovskog strip festivala (HSF) Jovanom Subotićem i Nebojšom Mandićem, posetila je Trebinje kako bi pružila savete i iskustva.

Domaćin, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je važnost ovog događaja, naglašavajući da bi Strip festival mogao biti uvod u ambicioznije projekte, poput ponovnog oživljavanja filmskog studija u Trebinju.

- Ovo je prilika da u Trebinju organizujemo manifestaciju u periodu kada nema prevelikog broja turista, ali i da privučemo nove posetioce. Zahvaljujemo prijateljima iz Herceg Novog koji će dovesti zvučna imena - rekao je Ćurić.

Jovan Subotić, autor Hercegnovskog strip festivala, naglasio je značaj ovog događaja za kulturu oba grada.

Organizator Kulturni centar

NOSILAC organizacije prvog Strip festivala u Trebinju je Kulturni centar tog grada. Direktor Miljan Vuković istakao je da je festival dugo bio potreban Trebinju.

- Bili smo ljubomorni na Herceg Novi što već 18 godina imaju ovakav festival, ali zahvaljujući našim prijateljskim odnosima sada konačno i mi imamo svoju manifestaciju - rekao je Vuković.

- Trebinje je uvrstilo devetu umetnost u spisak svojih kulturnih događaja, što je od izuzetne važnosti. Strip privlači i mlade i starije, a prošle godine smo u Herceg Novom okupili 192 crtača iz 19 zemalja, što potvrđuje da je ovo jedan od najvećih događaja te vrste - istakao je Subotić.

Potpredsednik Herceg Novog, Mirko Mustur, naveo je da je saradnja između dva grada izuzetno važna, ne samo u organizaciji manifestacija poput ove, već i u sportu i turizmu.

- Trebinje nas podržava u vaterpolu, a sada mi pomažemo njima u organizaciji Strip festivala. Ovo je samo nastavak naših uspešnih odnosa - rekao je Mustur.

Pogledajte više