PAVLOVIĆ UZEO SEDMI MANDAT: Ko su rekorderi na nedavno održanim lokalnim izborima u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ 12. 10. 2024. u 06:30

NA nedavno održanim lokalnim izborima u Srpskoj načelničke mandate nisu ponovo osvojili Vasilije Perić, sad već bivši načelnik Ugljevika, i Milovan Cicko Bjelica, doskorašnji načelnik Sokoca.

Foto: RTRS

Perić napušta načelničku fotelju nakon čak 23 godine, a Bjelica posle 12. Apsolutni rekorder na prošlim lokalnim izborima je Radomir Pavlović, član SNSD. On je, naime, u Srebrenici osvojio čak sedmi uzastopni mandat za odbornika!

- U svakom tom mandatu imao sam najviše osvojenih glasova od svih kandidata iz srpskih stranaka. Okidač za taj uspeh je dobra organizacija, taktika i svakodnevna komunikacija sa narodom - kaže Pavlović.

Pavloviću uz rame staje i odbornik SNSD u SO Čelinac Miroslav Janković i na proteklim lokalnim izborima osvojio je šesti uzastopni mandat u lokalnom parlamentu.

Na ovim izborima Srpska je dobila i načelnike koji su osvojili peti mandat. To su Rado Savić (SDS), koji je pobedio u trci za načelnik Lopara, i njegov partijski kolega Bojo Gašanović (SDS) koji ostaje na čelu opštine Istočni Stari grad. Među one koji će voditi opštinu više od decenije upisao se i predsednik SDS Milan Miličević koji je osvojio četvrti mandat kao načelnik Teslića.

Tanja Topić kaže da su izbori bili zanimljivi zbog sklonosti koje su građani pojedinih gradova pokazali.

Stranke dobile 2,2 miliona KM

POLITIČKE partije iz BiH dobile su 2,22 miliona maraka donacija koje su trošile u izbornoj kampanji. Od šest onih koje su dobile najviše, dominira Narodni front, stranka Jelene Trivić koja je bila kandidat za gradonačelnika Banjaluke, a koja je kroz novac i poklone dobila skoro 370.000 KM. Zatim sledi US sa 227.600 KM, PDP je dobio 215.000 KM donacija, a najjača stranka u RS - SNSD, 136.000 KM. Donacije su uplaćivali najviše članovi stranaka.

- Banjalučani su četiri godine bili taoci političkih prepucavanja i nadmudrivanja između gradonačelnika i skupštinske većine. Preko leđa građana lomile su se politike inata. Potvrđivanjem istog stanja građani su pokazali da vole da ih ponižavaju, ucenjuju, kupuju, prete. Negde se sav sunovrat društva vidi u pobedama načelnika koji su kampanju vodili iz istražnog zatvora poput onog iz Trnova. Očito da građani nisu gadljivi na korupciju, kriminal, zloupotrebu položaja. Rezultati izbora pokazali su nizak nivo osvešćenosti građana, svesnu manipulaciju, sklonosti ka trgovini - istakla je Topićeva.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da su izbori pokazali i da ljudi traže nova lica i da su političari sa dugogodišnjim stažom dosadili biracima pa su rešili da ih pošalju u penziju.

- Ali, ipak, ukupno gledano, izbori su nažalost očekivani i čak 90 odsto je sve ostalo kako je i bilo. Možda je iznenađenje pobeda Draška Stanivukovića sa ovoliko velikom razlikom. Vidimo da je Trivićevu podržao samo tvrdi deo opozicije, a da je Stanivuković dobio sve glasove Dodikovih koalicionih partnera sa republičkog nivoa. Ostali rezultati su očekivani - kaže Antić.

Pogledajte više