TEŠKA GODINA ZA HERCEGOVAČKE PČELARE: Meda nema ni za zimnicu pčelinjih društava

D.Curać 19. 09. 2024. u 06:00

VEĆINA pčelara iz Hercegovine zbog loše godine primorana je da dodatno daje šećer i pogače kako bi prehranila svoja pčelinja društva, a kako navodi predsednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja, Obrad Ninković, ovo je jedna od najlošijih sezona u poslednjih 20 godina.

D. Curać

- Mnogi pčelari suočeni sa velikim problemima kako da održe pčelinja društva u životu. Zbog lošeg medobranja od aprila do sada nismo uspeli ni na jednom lokalitetu zabeležiti znatnije prinose i unose u košnice. Pčelari su bili prinuđeni da dodatno daju šećer i pogače kako bi prehranili svoja društva - rekao je Ninković.

Prema njegovim rečima, ono što je obeležilo ovu godinu bile su nagle klimatske promene, što bi mogao biti uzrok tako loših rezultata.

- U aprilu je počelo naglo lučenje nektara i naše pčele bilježe jedine unose u košnice, a u maju, koji je trebao da bude najobilniji, izostalo je medobranje na svim područjima glavnih cvetnica - i u Trebinju, ali i višim područjima Gacka, Kalinovika ili Nevesinja. Te količine su bile toliko male da pčele nisu imale meda ni za sebe, a ne za nas - naglasio je Ninković.

I tokom leta pčelari su se nadali da će situaciju popraviti cvetanje biljke vresak, ali kako navodi predsednik "Leotara" pitanje je da li će te količine biti dovoljne.

Ove godine povećan uvoz

PREMA podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do jula domaći pčelari su na ino-tržište uspeli da plasiraju tek 1,5 tona meda u vrednosti od 44.400 KM, dok je uvoz tog proizvoda dostigao 2,4 miliona maraka. Ovogodišnji uvoz meda veći je za 10 tona u odnosu na isti period lani. Vodeća izvozna tržišta su Jordan, UAE i Saudijska Arabija, a uvozna Hrvatska, Turska, Srbija, Bugarska i Mađarska.

- Kiša koja je poslednjih dana pala možda će pomoći vresku, ali je pitanje da li će pčele uspeti da obezbede sebi med za zimnicu. Savet pčelarima je da se ne oslanjaju na to, već da na vreme obezbede zimnicu za svoja pčelinja društva da bi ona uspešno prezimila, dočekala sledeće proleće - zaključio je Ninković.

Pogledajte više