BIVŠI MINISTAR PROSVETE RS PONOVO PRED SUDOM: Ukinuta osuđujuća presuda Nenadu Suziću

S. MIŠLjENOVIĆ 06. 09. 2024. u 20:36

VRHOVNI sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu Nenadu Suziću (74), bivšem ministru prosvete Republike Srpske i profesoru Univerziteta u Banjaluci, kojom je bio osuđen na devet godina zatvora zbog obljube nad detetom mlađim od 15 godina.

Foto D. Pozderović

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović rekla je da je presuda ukinuta nakon što je sudsko veće uvažilo žalbu odbrane.

- Uvažavaju se žalbe optuženog Nenada Suzića i njegovog branioca, ukida presuda Okružnog suda u Banjaluci od 25. januara 2021. godine i predmet se vraća istom sudu na ponovno suđenje - rekla je Despotovićeva.

Podsetimo, odbrana se žalila zbog bitnih povreda krivičnog postupka, i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u prvostepenoj presudi.

Ukinuto presudom Suzić je bio osuđen na devet godina zatvora zbog obljube, a izrečena je i bezbednosna mera zabrane vršenja delatnosti ili dužnosti profesora pri čijem se obavljanju ostvaruje neposredan kontakt s decom. Takođe, izrečena mu je i zabrana komunikacije sa žrtvom, i da joj se približava na udaljenosti od 50 metara.

Devojčici govorio da ćuti!

NENAD Suzić je uhapšen 5. juna 2019, nakon što su se roditelji tada 14-godišnje žrtve obratili policiji. Slučaj je prijavljen nedugo nakon nemilog događaja, kada je uznemirena devojčica roditeljima ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija i dobro ga poznaju, napastvovao, odnosno pipkao po intimnim delovima tela. U istrazi stoji da je Suzić devojčici govorio da o tome nikome ne sme pričati i da će to ostati njihova tajna. Suzić je negirao te optužbe.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnosti i detalji presude, ali i optužnice nisu saopšteni. Suzić je u pritvoru proveo šest meseci, a tokom postupka se branio sa slobode.

Pogledajte više