DOBOJ I TREBINJE SVEČANO OBELEŽILI KRSNU SLAVU Razvoj i vera

S. MIŠLjENOVIĆ 19. 08. 2024. u 11:37

ŽITELjI Doboja i Trebinja juče su imali poseban razlog za okupljanje. Čelnici i stanovnici ova dva grada, u prisustvu gostiju obeležila su svoju slavu - Preobraženje Gospodnje.

Foto: Lj.Đ.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u Doboju da je između gradskih i republičkih institucija odlična konekcija i da je mnogo učinjeno za razvoj ovog grada, što svako objektivan može uočiti. Nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem povodom krsne slave grada, Dodik je poručio da je veliki broj realizovanih zajedničkih projekata i da je zadovoljan dinamikom radova. On je podržao inicijativu Jerinića da se izgradi novi, savremeni administrativni centar, i dodao da očekuje da se uskoro završe radovi na sportskoj dvorani.

Svetlost u tami

HRISTOS je svetlost u tami u kojoj živimo. Ovo je prilika da se zapitamo gde stojimo, šta radimo, da se sagledamo. Ako budemo imali haljine greha, bićemo neprobojni za svetlost, rekao je mitropolit Atanasije.

On je izrazio nadu da će svetlost prodreti u biće čoveka, ma koliko prepreka bilo na tom putu i ukazao na pokajanje kao pravi put za hrišćane.

Dodik je naveo da u odnosu na proteklih godinu dana Doboj ima mnogo novih sadržaja i najavio nove investicione projekte, a napomenio je i da je ovaj grad pionir u Srpskoj kada su u pitanju stanovi za mlade bračne parove.

Gradonačelnik Jerinić izjavio je da je završeno idejno rešenje za rekonstrukciju objekta u kojem će biti novi administrativni centar.

- Biće to moderan objekat u kojem će biti trajno smeštena kompletna administracija - rekao je Jerinić.

On je najavio da će 4. septembra biti otvoren objekat nove bolnice u dobojskom naselju Usora i podsetio da su nedavno uručeni ključevi za 134 stana. Osim toga, najavio je i da će do sledeće godine biti završen objekat sportske dvorane.

U Trebinju je liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

- Preobražnje Gospodnje je praznik Božje svetlosti i ljubavi i svi treba da se trude da njihova dela posebno svetle da bi bili istinski hrišćani- poručio je mitropolit u besedi, pred brojnim vernicima.

Mitropolit Joanikije je čestitao slavu gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću i svim građanima i poželeo da se svetlost useli u njihova srca.

Liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju su, uz mitropolita Joanikija, služili i visokopreosvećeni mitropolit zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i mitropolit mileševski Atanasije.

Mitropolit mileševski Atanasije napomenuo je da se Preobraženje Gospodnje desilo pre 2.000 godina, ali da je taj događaj aktuelan i danas i biće uvek.

Pogledajte više