BAGER ISKOPAO KAMENE KRSTOVE: Neobično otkriće u naselju u Prnjavoru uznemirilo stanovnike grada

Nevena Bunić 02. 08. 2024. u 06:45

PRILIKOM iskopavanja temelja kuće u naselju u Prnjavoru pronađeno je nekoliko krstova, što je uznemirilo stanovnike ovog grada.

Foto: Prnjavorinfo

Krstovi su bili zamotani u plastične vreće, a otkriveni su dok je bager kopao zemlju u Ulici Milana Tepića. Čim su uočili vreće, radnici su zaustavili radove da vide o čemu se radi. U vrećama su bili krstovi koji podsećaju na pravoslavne.

Prema rečima očevidaca, krstovi su novijeg veka, a u središtu konstrukcije bile su armature, što potvrđuje da se ne radi o starijim predmetima.

- Nakon što su uočili krstove, vlasnici su pozvali nadležne službe. Došli su policija, komunalna policija, a obaveštena je Prnjavorska parohija - rekao je izvor "Novosti".

Iz Odeljenja za inspekcijske poslove u Prnjavoru nam je potvrđeno da su njihovi službenici izašli na teren, i da su utvrdili da ovaj posao nije u njihovoj nadležnosti. Vlasnik parcele nije želeo da daje izjave.

"Mala Evropa"

PRNjAVOR je poznat kao "Mala Evropa" mesto u kom živi više nacija i naroda. Krajem 20. veka na području Prnjavora živelo je 19 različitih etničkih grupa, a danas ovde živi oko 12 različitih nacija. Većinsko stanovništvo čine Srbi, zatim Bošnjaci i Hrvati. Od predstavnika nacionalnih manjina najbrojniji su Ukrajinci, Italijani, Česi, zatim Poljaci, Romi, Mađari, Nemci, Rusi, Slovaci.

Ovo neobično otkriće pokrenulo je brojna nagađanja, od mogućih okultnih obreda do jednostavnog odlaganja starih predmeta, a pojedini pominju da bi se moglo raditi o krađi. Međutim, tačan razlog zašto su krstovi zakopani na ovom mestu još je nepoznat. Inače, naselje u čijoj su blizini pronađeni krstovi je sagrađeno posle prethodnog rata.

Pogledajte više