KOVAČEVIĆ: Svesrpski sabor i odlučnost Srbije i Srpske izazvali lavinu srbofobije

Predrag Stojković 10. 07. 2024. u 18:27

OČIGLEDNO da oni koji su okrvarili ruke o Srbe, nejač, koji su bombardovali Srbiju i srpsku decu, i dalje smatraju da nisu dovoljno naštetili Srbiji i srpskom narodu, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Foto Novosti

Kovačević je to rekao komentarišuci izjavu penzionisanog američkog generala Veslija Klarka da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da zauzme barem severni deo tzv. Kosova i da razbije BiH.

-I danas izlaze sa najstrašnijim fabrikovanjima, lažima i propagandom koja bi opet za cilj trebalo da ima neke nove intervencije protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u celini. Prijatelji (premijera privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija, (ministra odbrane u Savetu ministara) Zukana Heleza i (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Denisa Bećirovića su oni od kojih uvek znamo šta možemo da očekujemo, a to je sve najgore za Srbe i srpski narod, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Srbija i Republika Srpska se trude da vode maksimalno odgovornu politiku, politiku mira prosperiteta i razvoja, ali to ne znači da će bilo ko pristati na to da se razbijaju Srbija i Srpska.

-Na to ne treba niko da računa i to treba svima da bude jasno. Ne znam kakve su to nebuloze da Srbija hoće četiri opštine sa severa Kosova. To znači da se Srbija odriče svih ostalih opština na Kosovu i Metohiji. Zato podsećamo Klarka, Kurtija i sve ostale da su Kosovo i Metohija sastavi deo Srbije, barem tako stoji u Ujedinjenim nacijama, naglasio je Kovačević.

Kovačević ističe da je očigledno da je Svesrpski sabor i usvojena Deklaracija izazvala novu lavinu antisrpske propagande i srbofobiju koja buja u Sarajevu, Prištini i na mnogim drugim adresama, a vidi se da ima pogodno tle i u Briselu i u Vašingtonu, među određenim plaćenicima i bivšim predstavnicima sistema.

-Mi u Deklaraciju pozivamo na mir, na saradnju, ali nećemo dozvoliti da se krše prava Srba ni na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, BiH, ili bilo gde drugde gde Srbi žive. Mi ne pozivamo na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naprotiv. Već na poštovanje Dejtona i poštovanje prava srpskog naroda koja su garantovana tim sporazumom, ali poštovanja prava i hrvatskog i bošnjačkog naroda. I to je nešto što ide zajedno. Mi ne tražimo da se uradi bilo šta protiv Bošnjaka, Hrvata i FBiH, ali tražimo da se poštuju i prava srpskog naroda i Republike Srpske, rekao je Kovačević.

Kovačević poručuje da oni koji konstantno lažu, kleveću, izmišljaju, podmeću i podvaljuju kako Srbi rade na nekoj destabilizaciji, žele samo to da izazovu nekakvu novu političku, a možda i vojnu intervenciju i protiv Srbije, Srpske i srpskog naroda, ali da to neće proći.

-Srbija i Srpska pozivaju na poštovanje svih međunarodnih ugovora i svih naših obaveza, ali da se poštuje onako kako je to potpisano, a to podrazumeva da Republika Srpska ima 49 odsto teritorije BiH. To znači da su Srpska i FBiH ravnopravni entiteti, to znači da je srpski narod ravnopravan konstitutivan narod sa preostala dva naroda u BiH. To znači da Srpska ima sve nadležnosti koje je odredio Dejtonski mirovni sporazum, kada je rekao šta su nadležnosti i prava BiH, pa ih je nabrojao, i tiču se većinom spoljne politike BiH, a onda u sledećem članu Ustava rekao da sve ono što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, jeste nadležnost Republike Srpske i FBiH, zaključio je Kovačević, prenela je RTRS.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pogledajte više