OD MELANOMA OBOLEVAJU MLAĐI OD 30 GODINA: Skupe terapije nisu dostupne svim pacijentima

N. LAZUKIĆ 10. 07. 2024. u 06:50

PORAZNA je činjenica da sve više mladih osoba ispod 30 godina u Srpskoj oboleva od melanoma, karcinoma kože, a Udruženje obolelih od ove bolesti "Mi smo sa vama" uputilo je više apela institucijama kako bi se zabranila upotreba solarijuma, koji je jedan od najvećih faktora rizika za dobijanje najteže kožne bolesti.

Foto: Anspleš

Klimatske promene su uticale i na štetnost UV zračenja, pa samo nekontrolisano izlaganje suncu je rizično, a naročito indukovano zračenje u solarijumu kojim se mnogi mladi ljudi izlažu kako bi pre dobili taman ten, ne razmišljajući o posledicama koje štetan trend nosi.

- Iako je melanom nekada važio za karcionom treće starosne dobi, imamo porast obolelih među mlađima od 30 godina - navodi Jasminka Sredojević, predsednica Udruženja obolelih od melanoma "Mi smo sa vama".

Kada je u pitanju lečenje od metastatskog melanoma, lista čekanja pacijenata za FZO je duga, jer je tada potrebna inovativna biološka terapija koje nema dovoljno za sav broj pacijenata. U Evropi se, kako ona navodi, prvo daje preventivna, a zatim sledi biološka terapija za drugi i treći stadijum bolesti.

- Terapija na mesečnom nivou je jako skupa i iznosi skoro 6.000 KM u zavisnosti od kilaže pacijenta. Mala smo mi država, ali zdravlje nema cenu i zalažemo se da pacijenti dobiju svoju terapiju što pre kako je ne bi morali kupovati - ispričala je Sredojevićeva za "Novosti".

Problem zastareli podaci

JASMINKA Sredojević tvrdi da nacionalni registar obolelih od melanoma nije ažuriran od 2020, što je katastrofalno.

- Institut za javno zdravstvo potvrdio je da je broj obolelih pacijenata od melanoma tokom 2020. iznosio 109, ali budući da je bila pandemija virusa korona i da nije bilo mogućnosti za preventivne preglede, smatra se da je taj broj sada znatno veći - kazala je ona.

Ona kaže da su zakonske regulative za dostupnost solarijuma maloletnicima veoma slabe, te da do sada niko nije kažnjen zbog pružanja usluge solarijuma maloletniku, niti inspekcija to može detaljno proveravati, osim ako ne zatekne nekoga na licu mesta.

- Želimo da sprečimo nastanak melanoma barem tamo gde možemo i tražićemo da se zabrani solarijum za sve generacije. I program ranog otkrivanja melanoma - tzv. skrininzi i preventivni pregledi stanovništa su nešto što ćemo inicirati kako bismo sprečili obolevanje - rekla je Sredojevićeva.

Pogledajte više