HELEZU SMENA – "PENICILIN": Oštre reakcije iz srpske na ratnohuškačke izjave ministra odbrane BiH

S. MIŠLjENOVIĆ 06. 07. 2024. u 17:45

NAJBOLjI penicilin za mir i stabilnost u BiH bila bi ostavka ili smena ratnohuškačkog ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

Foto Glas Srpske

Ovo je poruka iz Republike Srpske na najnoviji ispad Heleza, koji je na društvenim mrežama objavio snimak gde se vidi kako nadgleda let drona, uz komentar: "Najbolji penicilin za razdruživanje, a pritom domaće". U istoj objavi ministar pominje nabavku vojnih helikoptera.

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da od Heleza nema neozbiljnijeg ministra u Evropi:

- Helez sanja helikoptere otkako je imenovan. Pa, za 10 miliona evra, Zukane, možeš da kupiš desetine odličnih traktora ili jednu olupinu od helikoptera. I to samo ako se Srbi saglase. Kome to kupuješ helikoptere i dronove? Valjda ih kupuješ i Republici Srpskoj i Srbima, valjda i Hrvatima. Ili misliš da ih kupuješ samo Bošnjacima?

Foto: Profimedia

Zukan Helez

Dodik je upitao Heleza i čije su Oružane snage BiH, konstatujući da su to valjda i srpske i hrvatske snage:

- Biće da Zukan misli da je sve što ima predznak BiH samo bošnjačko. Ništa srpsko, ništa hrvatsko, ništa multietničnost, ništa višenacionalnost, ništa ravnopravnost konstitutivnih naroda. Baš me zanima šta će reći Zukanovi pokrovitelji kojima su puna usta svih ovih prideva. Verovatno će ćutati.

Predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić podseća da Helez ima presudu za lažno svedočenje i kaže da je lažno sve što govori. Pozvao je zapadne ambasade i one koji šalju preteća pisma Narodnoj skupštini, da reaguju na ovakve ratnohuškačke poruke:

- Kao što vidite, na to ratno huškanje Zukana Heleza i snimanje spotova o nekim vojskama i paravojnim formacijama Rame Isaka, ne reaguju oni koji pišu nama pismo kada držimo političke govore ili kada raspravljamo o političkoj situaciji u RS.

Aleksandar Goganović, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH, poručuje da je žalosno, po građane i BiH opasno, kada ministar odbrane konstantno širi ratnohuškačku politiku i javno pokazuje mržnju prema RS i srpskom narodu:

- Ne mora Helez voleti Srpsku kao što je volim ja, ali treba da je uvažava i poštuje.

On je podsetio Heleza da u sistemu odbrane jednu trećinu popunjavaju pripadnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda, koji su u velikom procentu iz RS, i koji se ne osećaju ugodno slušajući konstantne napade Heleza na Srpsku.

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pogledajte više